Heldigital disputas om samarbeid i forskning og innovasjon

Hvordan samarbeider bedrifter og organisasjoner innen forskning og innovasjonsnettverk? Det har Nina Hjertvikrem forsket på.

Hjertvikrem forsvarte sin avhandling Collaboration in research and innovation networks i den første heldigitale disputasen som er gjennomført ved Universitetet i Stavanger.

Den ble gjennomført på Teams med begge opponentene digitalt til stede fra Pisa og Milano i Nord-Italia, fullstendig avstengt fra omverdenen. Disputasen fant sted fredag 3. april 2020.

Hjertvikrem har blant annet studert norske organisasjoners deltakelse i EU-programmer. Hun finner at i en oljeavhengig region som Rogaland så er private selskaper mer aktiv deltakere i programmene enn i andre regioner, hvor det i hovedsak er universiteter og forkningsinstitutter som deltar.

Hun har også sett på samarbeid i subsea-næringen. Da fant hun at bedrifter samarbeidet i stor grad, i tillegg så samarbeidet de med de samme bedriftene som de også rekrutterte fra og som de observerte.

Organisasjoner som er nær hverandre i ulike dimensjoner er viktig for samarbeid, og at eksempelvis det å være i samme industri blir mer viktig over tid. Det samme gjelder geografi, mens sosial nærhet ser ut til å bli mindre viktig, viser forskningen hennes. Dette er viktig for å forstå mer av hvem som samarbeider og hvordan samarbeidskonstellasjoner utvikler seg over tid.

Nina Hjertvikrem (34 år) har bachelor i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, bachelor i økonomi og administrasjon fra NHH, samt master i økonomi og administrasjon fra UiS. Hun jobber i NORCE Samfunn og er fra Stavanger. Hun har vært tilknyttet Handelshøgskolen ved UiS under sitt doktorgradsarbeid.

Nina Hjertvikrem

Hjertvikrem forsvarte sin avhandling i den første heldigitale disputasen ved UiS.