MENY

Triangulum: Smarte byer, bærekraftige samfunn

Triangulum er Stavanger, Manchester og Eindhovens felles prosjekt for å utvikle smarte løsninger for framtidens bærekraftige byer. Som en av partnerne skal UiS levere "big data"-tjenester til prosjektet.

Triangulum er et prosjekt i EUs satsing på smarte byer og samfunn. Prosjektet går over fem år og er en del av Horisont 2020-programmet.

Det lokale konsortiet koordineres av Stavanger kommune og består av Lyse, Rogaland fylkeskommune, Universitetet i Stavanger og Greater Stavanger. Aksen sentrum-Paradis-Hillevåg er valgt som demonstrasjonsområde for partnerskapets løsninger. 

Eksempler på bidrag fra regionen:

  • Systemer for energistyring og innovative videoløsninger skal testes i 100 private hjem, Kvaleberg skole og Bergåstjern sykehjem for å senke energiforbruket, og øke brukerbevisstheten. 
  • Ny energisentral basert på 75% fornybare energikilder skal bygges i et felles sentralstyrt anlegg for varme og kjøling til tre av kommunens administrasjonsbygg i sentrum. Målet er reduksjon av CO2-utslipp, varmegjenvinning og energieffektivisering.
  • Tre batteridrevne busser skal testes i ordinær rutetrafikk, med særlig fokus på infrastruktur for lading av elektriske kjøretøy. Målet er reduksjon av CO2-utslipp, utvikling av infrastruktur, nettkapasitet og sikkerhet.
  • Store datamengder skal samles i en nettskyløsning som skal håndtere data fra hele prosjektet. Målet er økt bruk av åpne data.
  • Erfaring og kunnskap fra prosjektet skal deles og formidles både lokalt og internasjonalt.

Prosjektene og partnerne er nærmere beskrevet på en egen nettside - triangulum.no

Se smartby-film

På vår YouTube-kanal kan du se flere filmer fra prosjektet, blant annet denne korte videoen møte forskerne Chunming Rong og Trond Linjordet, som forteller om UiS sin rolle i prosjektet.

Du kan også se filmsnutten fra Tour de Trianglum, vår guidede busstur gjennom smartbyen sommeren 2017.

Logo til EU-prosjektet Triangulum, hvor UiS bidrar UiS deltar i EU-prosjektet Triangulum