Omvisning og besøk på IVARs gjenvinningsstasjon på Forus

Forskningsnettverket fikk komme inn i det aller helligste på gjenvinningsstasjonen på Forus og fikk nærkontakt med flammene, kontrollrommene og de store kjelene.

• Mohsen Assadi, UiS, Bjarte Dybvik, Universitetsfondet, og Oluf Langhelle, UiS.
    Forskningsnettverket for miljøvennlig energi utforsket muligheter for forskningssamarbeid på Forus. Her tre deltakere: Mohsen Assadi, UiS, Bjarte Dybvik, Universitetsfondet, og Oluf Langhelle, UiS.
  • IVARs gjennvinningsstasjon på Forus
    På IVARs gjennvinningsstasjon på Forus sorteres avfallet og det produseres fjernvarme og strøm av restavfallet. Nytt og forbedret sorteringsanlegg er under oppføring.
  • Daglig leder Rune Dirdal ved Forus gjenvinningsstasjon
    Daglig leder Rune Dirdal ved Forus gjenvinningsstasjon forklarer Forskningsnettverket for miljøvennlig energi hvordan de lager fjernvarme og strøm ved anlegget.
  • Pipe på forbrenningsanlegg.
    På Forus gjenvinningsstasjon produseres fjernvarme og strøm ved at avfallet vårt forbrennes.
  • Mohsen Assadi ved forbrenningsanlegg på Forus.
    Prof. Mohsen Assadi har mye forskningserfaring innenfor energieffektivitet og energisystemer. Forskningsekspertisen til Mohsen er midt i blinken for anlegget ute på Forus.

Sammen med Bjarte Dybvik fra Universitetsfondet var Forskningsnettverket for miljøvennlig energi på omvisning og besøk på IVARS gjenvinningsanlegg på Forus 12. september.

Fra UiS deltok: Siri Kalvig, Mohsen Assadi, Russel Wolf, Oluf Langhelle og Ingrid Feyling, mens Harald Herland deltok fra IRIS.

Hensikten med møtet var å lære mer om prosessene på anlegget og utforske muligheter for forskningssamarbeid.

Rune Dirdal, Audun Roalkvam, Rudolf Meissner og Anne Brit Syversen deltok fra IVAR gjenvinningsstasjon på Forus.

I tillegg presenterte Frode Lædre fra Lyse hvordan markedet for fjernvarme er og la fram framtidige planer for utbygging av fjernvarme.

Agenda var som følger:

12.00-12.45        Omvisning på forbrenningsanlegg og gjenvinningsstasjonen

12.45-13.00        Presentasjon av Forskningsnettverket for miljøvennlig energi ved Siri Kalvig

13.00-13.30        Presentasjon av Forus energigjenvinning ved daglig leder Rune Dirdal (Forus energigjenvinning) og Lyse

13.30-14.00        Presentasjon av IVARs sorteringsanlegg ved Rudolf Meissner, IVAR IKS

Mulige forskningssamarbeid ble diskutert og Rune Dirdal understreket at han veldig gjerne tar imot bachelor- og masterstudenter som ønsker å bryne seg på spennende problemstillinger innen energigjenvinning.

Les Siri Kalvigs gjestekommentar om Forus gjenvinningsstasjon i gårdagens Aftenblad: Kunsten å snu avfall til noe godt.

UiS logo