Sjøsatte innovativ vindmølle

Joda, den flyter! Den 28. august 2013 ble en nyskapende havvindmølle sjøsatt fra Kjeringholmen kai i Stavanger. Rektor Marit Boyesen fikk æren av å være gudmor.

Marit Boyesen døper «Spin Wind 1» med champagne på Kjeringholmen kai.

– Jeg døper deg herved med navnet «Spin Wind 1». Måtte hell og lykke følge deg på alle hav, sa Boyesen og dynket  metallinnretningen i champagne.

«Spin Wind 1» er navnet på professor Arnfinn Nergaards flytende, vertikalakslede og gyrostabiliserte vindturbin. Etter mange års forskning, patentering og videreutvikling blir teknologien nå kommersialisert som GWind, ved hjelp av universitetets teknologioverføringskontor, Prekubator TTO.

– Gwind er et glimrende eksempel på universitetets visjon, verdigrunnlag og vår profil som innovativt universitet, sa rektor Boyesen.

– Nytenkende
Ordfører Christine Sagen Helgø representerte Stavanger kommune på arrangementet. Hun karakteriserte teknologien som smart, miljøvennlig og tilpasset offshore-miljøet. Dette passer godt inn i en region som satser mye på å tilrettelegge for innovasjon.

– Forskningsdrevet innovasjon blir stadig viktigere. Det er bra at vi har miljøer og bedrifter som ser avkastningen av dette. Vi er avhengige av nytenkende fagpersoner som professor Arnfinn Nergaard, sa Sagen Helgø.

Støtte fra Forskningsrådet
UiS-professoren har fått støtte fra blant andre prosjektet FORNY (Forskningsbasert nyskaping) i Norges forskningsråd. Spesialrådgiver Odd Reitevold hadde tatt turen til Stavanger for å være med på sjøsettingen. Han legger ikke skjul på at Nergaards konsept slo godt an i Forskningsrådet.

– Vi har spesielt festet oss ved vektfordelingen. Andre vindmøller har mangfoldige tonn høyt over havet, men med denne konstruksjonen blir tyngdepunktet senket under vann. Vi har investert i dette prosjektet i flere steg og vil følge det opp framover, sier Reitevold.

Strøm til oppdrett
Gwind ser i første omgang for seg å levere turbiner til oppdrettsanlegg langs kysten. De har derfor inngått samarbeid med Grieg Seafoods. Andre partnere er Norcowe og Protech AS. Men først må mer utprøving til.

– Nå skal vi teste den ut i havnebassenget i et par måneder. Vi skal måle kraftproduksjon og bevegelse i forhold til vind og bølger, sier Nergaard.

UiS logo
Bilde av vindmølle-konstruksjon som står opp av vannet foran taubåt

Slik ser prototypen ut. En fullskala versjon av Gwind-turbinen vil være mangfoldige ganger større.