En aldrende befolkning og økt forekomst av kroniske sykdommer betyr økt press på helsetjenestene. Imidlertid åpner nye digitale teknologier for muligheter for å endre denne situasjonen. Fremveksten av digitale teknologier i helsesektoren åpner for muligheter for økt deltakelse av forbrukere i digital helse utenfor sykehusets omgivelser. Tidligere forskning (Iakovleva, Oftedal, Bessant, 2019) påpeker at pasienter er ikke en homogen gruppe, men heller er fordelt over et spekter:
1. Den ‘informerte pasienten’, som observerer sine symptomer og prøver å leser om sin egen tilstand i ressurser som hen har tilgjengelig.
2. Den ‘involverte pasienten’, som spiller en aktiv rolle i sin egen behandling. Denne pasienten gjennomfører oppgaver i sitt eget behandlingsprogram.
3. Den ‘nyskapende pasienten’ som gir egne ideer basert på deres dype forståelse av helseproblematikken. Forskning (Oliveira et al, 2018) viser at nesten 30% av kroniske pasienter utvikler sine egne produkter for å hjelpe sin egen situasjon.
Prosjektet formål er å forstå disse nye pasienttypene bedre gjennom fire arbeids pakker:
WP1 Utvikle større forståelse av brukerne , gjennom å identifiserer holdninger, bekymringer og forventninger fra brukere i forhold til velferds teknologi.
WP2 Opprette et «innovasjons-rom» hvor pasienter og store og små tilbydere kan møte hverandre for optimere de mulighetene som finnes
WP3 Forbedring av det innovative økosystemet som skal hjelpe brukerinspirerte innovative mikrobedrifter til å generere verdi i samarbeid med systemleverandører, kommuner, investorer og helseforetak for å generere sosialt ønskelige resultater.
Prosjektet skaper konseptuell forståelse og praktiske verktøy for å bedre innlemme innbyggerstemmer i innovasjonsprosesser innen digital helse. Vi vil utvikle et sett av skalerbare teknikker for å skape en bredere implementering av mer inkluderende og ansvarlig innovasjon i velferdsteknologier og skal utveksle disse med nasjonal senter for RRI (WP4).
Prosjektet ledes av professor Tatiana A. Iakovleva på Handelshøgskolen ved UiS.