MENY

Foredrag: Tredemøllekappløpet innen natur og kultur

Vitenskapsakademiet i Stavanger inviterer til åpent møte med Dag O. Hessen, Universitetet i Oslo. Han skal snakke om konkurranse i natur og kultur.

Konkurranse er et fenomen som gjennomsyrer natur og kultur, og styrer også mye av utviklingen. Er det de samme drivkrefter vi snakker om, og skal vi anse konkurranse for godt eller dårlig?

Uten konkurranse, ingen utvikling, men i samfunnet tyder mye på at konkurransen har nådd et nivå på mange områder som ikke er gunstig hverken for nåtid eller framtid. Foredraget vil spesielt fokusere på tredemøllekappløpet (eller våpenkappløpet) innen natur og kultur.

Mange typer konkurranse innebærer spiraleffekt der konkurrentene strengt tatt står på stedet hvil i forhold til hverandre, selv om de endres. Det blir mange tankevekkende og underholdende eksempler både fra natur og kultur, men også med en alvorlig undertone, for mange av dagens miljøproblemer har sin rot i tredemøllekappløpet

Professor Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo, kjent fra diverse TV-programmer og  som samfunnsdebattant. 

Portrett av professor Dag O. Hessen.

Dag O. Hessen. Foto: UiO