MENY

Partikkelfysikk på utstilling

Vitenfabrikken i Sandnes i samarbeid med UiS åpner lørdag 2. april en utstilling om partikkelfysikk og hvordan formuleringen av den såkalte standardmodellen ble utviklet.

Hva er status for modellen, hva sier de sentrale resultatene fra partikkelfysikk og kosmologi og hvilke nye eksperimenter, observasjoner og teoretiske fremskritt kan vi se frem til, er temaer for arrangementet.

Standardmodellen

Oppdagelsen av Higgs-partikkelen i 2012 var en triumf for The Large Hadron Collider ved CERN, og bekreftet den såkalte «Standard-modellen» for elementærpartikler. Denne modellen, sammen med tyngdekraften, beskriver alle eksperimenter som er utført på jorden noen gang.

Kosmologiske observasjoner har imidlertid vist, at standardmodellen ikke er komplett: fenomener som mørk materie, mørk energi, inflasjon og asymmetrien mellom materie og anti-materie passer ikke helt inn.

Interaktiv

Utstillingen inneholder interaktive stasjoner og en oversikt over fundamentalfysikkens historie og er et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger og Vitenfabrikken. Teksten er på engelsk og henvender seg primært til aldersgruppen 14+.

Utstillingen blir åpnet av Øystein Lund Bø, dekan for det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiS.

CERN/Outreach unit - Niels Bohr Institute - Planck Collaboration/ESA/Oslo - Astrophysics group - PhyWe

Mer om utstillingen finner du her: http://www.jaermuseet.no/vitenfabrikken/aktiviteter/utstillingsapning-partikkelfysikk/

 

Bilde av satellittstasjon i bane

Verdensrommet er langt fra ferdig utforsket