MENY

Utstillingen "Råolje" i Universitetsbiblioteket

Universitetsbiblioteket har gleden av å invitere til åpning av utstillingen "Råolje". Marie Smith-Solbakken og Stein Bredal deltar.

27. mars 1980 kantret boligplattformen "Alexander L. Kielland". 123 mennesker døde, mens 89 overlevde. Ulykken var traumatisk for hele nasjonen Norge, både på individuelt og nasjonalt nivå. Den ble kanskje vår sterkeste endringskapital, og har bidratt sterkt til et sikrere og mer sikkerhetsorientert arbeidsliv, både offshore og på land.

Bokprosjektet "Råolje" tar for seg ulykken og hva den har ført med seg. Boka vil fortelle historien ved å fokusere på enkeltmenneskene som på en eller annen måte var involvert. Som en forsmak på boka, som kommer høsten 2015, har fotoutstillingen "Råolje" stått en stund på Sølvberget. Den består av 10 bilder, fotografert av Tord F. Paulsen. Vi er glade for å få disse bildene inn i biblioteket på Ullandhaug.

Det blir åpning av utstillingen hos oss torsdag 6. november kl. 17. Marie Smith-Solbakken vil holde en innledning der hun forteller om utstillingen og bokprosjektet. Stein Bredal vil så holde et kort foredrag om hvordan det utviklet seg en mer bevisst sikkerhetskultur i oljebransjen etter ulykken.

Marie Smith-Solbakken er Instituttleder på Kultur- og språkvitenskap ved UiS. Hun er historiker, og har de siste årene arbeidet med minner, sorg og traumer, ofte i forbindelse med oljevirksomheten.

Stein Bredal er pensjonert oljearbeider, mangeårig fagforeningsleder og tidligere konserntillitsvalgt i Statoil sitt styre.

Debatt etter utstillingen
Etter utstillingen blir det mulighet til å få seg en kopp kaffe og litt tid til å studere bildene, før det braker løs med debatten "Olje eller omstilling: Hvilken vei bør UiS gå?" kl. 18. Det blir med andre ord en skikkelig helaften på biblioteket denne dagen, med mulighet til å få ny kunnskap og nye perspektiver på oljebransjen før og nå.

Marie Smith-Solbakken og Stein Bredal