Nytt EVU-kurs i måltidsglede

Underernæring hos eldre er fortsatt en utfordring i Norge. Derfor lanseres nå et nytt etter- og videreutdanningstilbud på oppdrag fra regjeringen. Kurset Måltidsglede og samhandling vil gi 5 studiepoeng, og er rettet mot personer som jobber på institusjoner eller med hjemmeboende eldre.

• Førsteamanuensis Kai Victor Hansen og Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
  • En engasjert matminister snakket til deltakerne på
  • Mange interesserte deltok på inspirasjonsdagen.

Målet er at kurset skal starte opp tidlig i 2020, og påmeldingen starter i løpet av høsten. Kurset tilbys kun ved Norsk Hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger, men er nettbasert og kan derfor tas av studenter fra hele landet.

Meld din interesse for å motta informasjon og påmeldingsdetaljer ved å klikke på denne lenken.

Engasjert minister på plass

Den nye satsingen ble lansert under Inspirasjonsdag om mat for eldre, som ble arrangert av Landbruks- og matdepartementet 3. juni.

– Spiss ørene, godtfolk, for her på UiS skal man starte en etter- og videreutdanning som har fokus på eldres matglede. Det å ta maten på alvor er ikke bare noe for kokker, men for alle som jobber med eldre, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

Det er førsteamanuensis Kai Victor Hansen ved Hotellhøgskolen på UiS som er ansvarlig for kurset. Han har de siste årene forsket på hvordan man kan forebygge feilernæring hos eldre og personer med demens.

– Det handler ikke nødvendigvis om penger når det gjelder å servere appetittvekkende mat, det handler om vilje, sa Kai Victor Hansen i sitt innlegg.

– Kurset er aktuelt for alle som arbeider i skjæringspunktet mellom kjøkken og gjester, og for sykepleiere som brenner for måltider og servering. Noen sykehjem har en måltidsansvarlig på hver avdeling, da vil dette være interessant for dem, sa han.

Måltidsglede = bedre ernæring

Kurset har som mål å gi gode alternativer for både samhandling og måltidsglede samt øke kunnskapen om mat blant eldre mennesker.

Kurset vil ta for seg disse hovedtemaene:

• Måltidets ulike roller
    • Måltidskunnskap
    • Måltidsopplevelser
  • Helsefaglige utfordringer/kunnskap
    • Dysfagi
    • Medisinbruk
    • Demens
    • Allergier
    • Tannhelse
  • Serviceledelse
    • Service leveranse