En utstilling som vekker barns nysgjerrighet med lukter og dufter

Lukt er en viktig sans som aktiverer minner og forsterker opplevelser. Til tross, blir lukt ofte oversett innen læring og i aktiviteter laget for barn. Vår utstilling er designet til å engasjere barns luktesans i deres utforskning av fortellingen om Tre små griser.

Publisert Sist oppdatert
vitenfabrikken utstilling

For første gang i Norge, og muligens også i verden, introduserer utstillingen barn til å oppleve ulike lukter, i spesialdesignede luktebokser, i sammenheng med en fortelling. Boksene er strategisk plassert rundt en eventyrsti som gjenspeiler fortellingen om De tre små griser. Noen bokser slipper ut konkrete lukter og noen abstrakte, noen gode og noen dårlige. Luktene er av ulik intensitet, og barna kan selv bestemme hvor lenge og hvor nære de lukter på dem ved å åpne og lukke boksene.

Utstillingen er en del av forskningsprosjektet Sensory books, som utforsker verdien av lukt i lese- og læringssammenheng. Forskningen bruker deltakende forskningstekniker som verdsetter bidraget fra alle samfunnsmedlemmer, inkludert barns perspektiv. Barn tilfører en spennende innsikt i luktens verdi, og i denne utstillingen oppfordres de til å bruke fantasien til å tolke luktene og forbindelsen til historien. Vi valgte fortellingen om De tre små griser, fordi den har en klar historie med en viktig moral: hardt arbeid og utholdenhet lønner seg til slutt.
Vi forkortet og tilpasset fortellingen med en mindre mørk slutt, og vi ga den også en moderne vri;  den flinke grisen karakteriseres som lur og bruker tid på å bygge et solid familiehus, og jålegrisen er lat og bruker heller tid på å lakke negler og pynte seg. For at det skulle være flere inngangspunkter til historien, tilla vi både visuelle format og lydformat. Fortellingsteksten og QR-kodene for den innspilte dramatiserte versjonen, vises på utstillingsskiltene ved hvert av grisenes hus.

Utstillingen åpnet 14. juni og kan besøkes på Vitenfabrikken i Sandnes ut 2022.
Den trekker på ekspertisen til flere prosjektpartnere, og deres entusiasme og kreativitet gjenspeiles i det endelige resultatet. Teamet har satt sammen en fargerik og interaktiv utstilling med grisungene sine hus i skogen. Når barna starter på eventyrstien, blir de bedt om å finne de tre små grisene og følge historien ved hjelp av et kart og grisesporene på bakken. Det finnes også et tegneområde der de kan fargelegge grisene og husene deres. Lyden av ulvens huff, puff og ulve-ul strømmer ut fra høyttalerne. Barna må gå rundt og utforske, ta på og fysisk engasjere seg i utstillingen for å få mest mulig ut av den. Selv om hovedvekten er lagt på luktesansen, engasjerer utstillingen altså alle sanser.

Gitt fleksibiliteten og flyttbarheten til lukteboksene, og et relativt beskjedent budsjett, er det planer om å kopiere utstillingen til andre land og steder i regionen. Man håper at barn, sammen med sine voksne, utvikler nye perspektiver på et tradisjonelt eventyr og hva det vil si å følge en historie med nesen.

Utstillingen er et samarbeid mellom Læringsmiljøsenteret, Vitenfabrikken og Sandnes bibliotek. Lukteboksene i utstillingen er produsert av Lotte Meeuwissen i samarbeid med International Flavours & Fragrances (IFF).

Tekst av Natalia Kucirkova.

vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
vitenfabrikken utstilling
Se utstillingen Tre små griser her