Dansk sykepleierstudent roser UiS og Stavanger etter utveksling

Anna Julie la Cour Vågen valgte Stavanger som destinasjon da hun skulle på utveksling i sitt fjerde semester. Studenten trivdes så godt at hun allerede har planer om et nytt opphold ved UiS i sjette semester.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg trivdes så godt i Stavanger at jeg ønsker å flytte hit i fremtiden. Jeg håper derfor at jeg kan komme tilbake i praksis igjen i sjette semester, få mer tid i byen og lære mer om helsesystemet. Jeg liker også at UiS har mange muligheter for videreutdanning etter å ha fullført bachelorgraden i sykepleie, sier Vågen.

Oppholdet har også forbedret de norske språkkunnskapene hennes. Hun vokste opp med en norsk far og har derfor mye familie i Norge. I Danmark bor utvekslingsstudenten i Klitmøller, som er en liten kystby. Den største byen i nærheten er Thisted, som også er byen hvor hun studerer og hvor sykehuset hun er tilknyttet ligger. Vågen kommer opprinnelig fra København, men har også bodd i California i fire år.

Imponert over variasjonen i fritidstilbud

Kvinne på fjelltur
Anna Julie la Cour Vågen benyttet seg mye av mulighetene som naturen i Stavanger og omegn har å by på. Foto: Privat

Hun elsker å surfe, gå fjellturer og stå på ski, noe som også bidro til valget av Stavanger. Informasjonen som ble gitt fra UiS før hun ankom var god, og det var også mulig å bo på en hybel i nærheten av universitetet. Vågen valgte imidlertid å bo sammen med et norsk par som hun ikke kjente på forhånd:

– En venn fra Stavanger som jeg ble kjent med i forbindelse med surfing i Danmark kjente dem og satte meg i kontakt. Vi ble veldig gode venner, og de skal besøke meg i Danmark i sommer, sier hun.

Hvilke turistaktiviteter har du deltatt på under utvekslingsoppholdet?

– Jeg har vært i Stavanger sentrum og gått turer, handlet og spist på restauranter. Jeg har vært ute og surfet på kysten av Jæren på vakre strender. Jeg har gått mange fjellturer: Ramnstoknuten, Dalsnuten, Skjørestadfjellet, Bjørndalsfjellet og flere andre. Jeg har stått på ski på Ådneram med mange hyggelige og morsomme nordmenn som var veldig flinke på ski og snowboard. Jeg har spist fersk laks som en bekjent hadde fisket i sommer og frosset ned, jeg har møtt nye venner, gått turer på Ølberg, vært på surfefestivalen på Boretunet, vært på kino og har stort sett likt alt Stavanger og omegn har å by på, svarer Vågen.

Sykepleierstudent i uniform
Praksisperioden i Sola Hjemmesykepleie var lærerik og motiverende. Foto: Privat

Lærerik og motiverende praksisperiode

Den første dagen av praksisoppholdet fikk utvekslingsstudenten omvisning på universitetet og dro deretter til praksisstedet sitt – Sola Hjemmesykepleie. Veilederen hennes var hyggelig og flink til å lære bort kunnskapene sine:

– Det var en glede å være sammen med henne i praksisperioden min. Jeg ble veldig inspirert av hennes medfølelse og hennes tålmodighet med innbyggerne som vi besøkte. Jeg fikk også muligheten til å være selvstendig og prøve mange ulike arbeidsoppgaver. Eksempler på dette er å gi insulin, måle blodsukker og å hjelpe innbyggerne morgen eller kveld. Jeg klarte også å ha et godt forhold til mange av de jeg var hjemme hos, sier Vågen.

Hva er de mest vesentlige forskjellene mellom å være sykepleier i Norge og Danmark?

– Det er mange likheter, men jeg så imidlertid at sykepleierne jeg møtte i Norge er mer fornøyde med arbeidet sitt. Jeg så bedre arbeidsforhold, bedre lønn og bedre tid. Alt i alt noe jeg håper Danmark også får en dag. Ved mange praksisplasser i Danmark har jeg møtt sykepleiere som ofte snakker om at de ikke trives i jobben, er stresset og ikke er fornøyd med lønn og arbeidstid. Det er trist å høre at de har det slik, og også demotiverende når en er i praksis som sykepleierstudent. Derfor var det hyggelig, forfriskende og inspirerende å møte sykepleiere her i Norge som virket fornøyde med arbeidet sitt, sier Vågen avslutningsvis.

Tekst: Eigil Kloster Osmundsen

Sauer i natur

Utvekslingsstudenten trivdes godt i naturen. Foto: Privat

Skisenter

Hun fikk også tid til å oppleve Sirdal. Foto: Privat

Surfebrett på strand

Surfing på Jæren falt også i smak. Foto: Privat

Strand

En av flere strender som Vågen besøkte. Foto: Privat

Fjell og fjord

Et av mange bilder som ble tatt på fjellturer. Foto: Privat

Les mer om utveksling

Årelangt samarbeid styrkar seg

Pandemi etterfulgd av urolege tider i Nablus og på Vestbredden til trass; Erasmus+ -programmet for utveksling mellom UiS...

Paramedisin-student stortrivdes på utveksling i Plymouth

Emilie Røkaas hadde en bratt læringskurve både faglig og språklig under utvekslingsoppholdet i England, og har planer om...

Valgte utveksling i Tanzania for å oppleve en annerledes hverdag

Nora Frisvold studerer sykepleie ved UiS og er på utveksling i byen Haydom i Tanzania. Her opplever hun store forskjelle...

Fra Sandnes til NASA

Markus Fjellheim fra Sandnes siktet mot stjernene under utvekslingsoppholdet hos Jet Propulsion Laboratory i California,...

Internasjonale rådgivere for helsefag

Seniorrådgiver
51833060
Divisjon for utdanning
Utdanningsavdelingen
Internasjonal seksjon
Dosent i sykepleie
51834171
Det helsevitenskapelige fakultet
Avdeling for kvalitet og helseteknologi