Grønn vekst – bli med på utviklingen!

Endring skjer ikke av seg selv: De grønne løsningene ligger ikke bare i teknologien, men også i økonomien. Søk en bachelor i økonomi og administrasjon, og finn ut hvordan vi gjøre grønn vekst til normen, og ikke unntaket.

Published Sist oppdatert

Grønn vekst i økonomien

Vindkraft, solkraft, batteriteknologi, bioenergi. Du trenger ikke bli ingeniør eller teknolog for å jobbe med klimavennlige løsninger – vi trenger også økonomer!

test

 For det er når teknologi og økonomi spiller på lag at grønne løsninger kan bli suksess.  Skal ny grønn teknologi se dagens lys, er finansiering helt avgjørende. I det siste har vi sett en stor økning i bærekraftige investeringer. Penger strømmer til grønne og klimavennlige prosjekter fremfor til olje, gass og kull. Det finnes også eksempler på banker som gir “grønne” lån der selskaper eller prosjekter får lavere rente dersom de bidrar til å redusere klimagassutslippene. 

Skal vi få til det grønne skiftet, må de grønne løsningene også må være lønnsomme. Det finnes en rekke eksempler på klimavennlig teknologi som allerede er utviklet, men som vi ikke får utnyttet fordi de ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomme ennå.  

Elbilen, for eksempel

Økonomifaget har også virkemidler som kan påvirke folk til å leve mer bærekraftig. La oss ta den norske elbilsuksessen som et eksempel. Hvorfor kjører det så mange flere utslippsfrie elbiler på norske veier sammenlignet med i andre land? Forklaringen ligger i at vi har økonomiske fordeler ved å kjøpe elbil. Du kjører gratis eller rabattert gjennom bomringer og på ferjer, det er rimeligere å parkere og du kan kjøre i kollektivfeltet. Dette er det vi i økonomifaget kaller insentiver – de motiverer mennesker til handling og kan påvirke atferden vår og valgene vi tar ved å gjøre at vi foretrekker et alternativ fremfor et annet. Elbilrevolusjonen i Norge er et eksempel på hvordan økonomiske insentiver kan brukes til å påvirke folk til å ta seg fra A til B på en mer miljøvennlig måte. 

Økonomien spiller med andre ord en viktig rolle i de grønne skiftet. Med en utdanning i økonomi og administrasjon får du en solid og allsidig kompetanse. Den gir deg friheten til å jobbe i en rekke bransjer og med de problemstillingene du brenner for – for eksempel klima og bærekraft. Og hvor er vel bedre å studere enn i Stavanger, i hjertet av det grønne skiftet? 

Les mer om økonomi og administrasjon bachelor.

 

Mi Le skal bli siviløkonom

– Grønn vekst og bærekraftig økonomi er sentrale tema på både bachelor- og masternivå, sier Mi Le, siviløkonom-student ved Universitetet i Stavanger.

Mi Le, økonomistudent

Navn, alder, hjemsted?

Jeg heter Mi, er 24 år gammel og kommer fra Stavanger.

Hvorfor valgte du å studere økonomi og administrasjon ved UiS?

Fordi det er en utdannelse som gir utallige jobbmuligheter. Personlig liker jeg å ha muligheten til å jobbe variert, og med en bachelor i økonomi og administrasjon kan man få jobb i de fleste bransjene - jeg bestemmer selv hvilke dører jeg vil åpne i fremtiden både i Norge og internasjonalt.

Hva likte du best med bachelor i økonomi og administrasjon?

Uten tvil det sosiale aspektet av studentlivet. Økonomistudiet på UiS er kjent for å ha et godt studentmiljø. Linjeforeningene er veldig flinke til å arrangere sosiale eventer hver måned, mens administrasjonen er gode på å arrangere faglige eventer. Det er viktig med gode karakterer, men det er like viktig å engasjere seg og ha det gøy i studietiden. Et stort nettverk er gullverdt!

Stavanger er veldig attraktiv i den forstand at byen er «liten og oversiktlig» og campus er samlet på en plass. Dette gjør at man kan enklere bli kjent med andre studenter på tvers av studieretningene. I tillegg så har UiS gode samarbeidsavtaler med en rekke universiteter i utlandet. Jeg benyttet muligheten og dro på utveksling til Gold Coast i Australia, for å lære i nye kulturelle omgivelser og bygge internasjonalt nettverk.

Hvorfor valgte du å ta masteren? Hvilken spesialisering valgte du?

Jeg valgte å ta master i økonomi og administrasjon fordi jeg mener at det gjør deg som arbeidssøker mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Jeg valgte spesialiseringen «strategisk markedsføring og analyse» fordi jeg fort fant ut at strategi og markedsføring var områder som interesserte meg mest. Denne spesialiseringen kombinerer både kunnskap om strategi og markedsføring med en dataanalytisk tilnærming til beslutningstaking. Markedsføring er dermed veldig omfattende, og det er mye mer enn bare reklame som mange tror.

Hvilket område synes du er mest spennende med økonomifaget?

Det er veldig gøy med tall, men jeg liker også svært godt den «kreative» delen med økonomifagene – det å lære hvordan vi kan anvende teori til å tenke systematisk, kritisk og innovativt for å løse dagsaktuelle problemstillinger, er svært spennende. På bachelor/master-programmet får du praktisert og trent på å løse mer reelle utfordringer en virksomhet kan stå ovenfor. En kombinasjon av både tall og strategisk problemløsning gjør at studiet er ekstra spennende.

Hvordan inngår grønn vekst og bærekraftig økonomi i studieplanen?

Grønn og bærekraftig økonomi er sentrale tema på både bachelor- og masternivå. Dette er et viktig tema som stadig blir diskutert i de fleste fagene . På UiS lærer vi alt fra grønn investering og sirkulærøkonomi. Spesielt på masternivå er det mange valgfag som omfatter bærekraft som for eksempel Environmental and Resource Economics og Sustainable Business Practices. Bærekraft blir mer og mer viktig for hver dag som går, og det at UiS har integrert dette temaet i store deler av studieprogrammet er helt essensielt for at vi skal lære om dagens utfordringer og hvordan vi kan løse disse fellesskap. På den måten kan vi fortsette å gjøre grønn vekst til normen, og ikke unntaket.

Fargegata

Fargegaten er Stavangers og kanskje Norges fineste gate.

Fargegata i Stavanger sentrum

Fargegaten er Stavangers og kanskje Norges fineste gate. Malt i nydelige pastell farger, huser den alt fra nydelige nisjebutikker, kule frisører, deilige restauranter, og koselige cafeer og barer. Her får du alt i fantastiske omgivelser.I 2005 ble gaten forvandlet til det den er i dag. Med hjelp fra Kunstneren Craig Flannagan, ble gaten malt i "snopefarger" og er i dag en av Stavangers mest besøkte turistattrakasjoner.

Søk en bachelor i økonomi og administrasjon, og finn ut hvordan vi gjøre grønn vekst til normen, og ikke unntaket.

Økonomistudier ved UiS