Vigdel for the win

Mitt favorittsted: – I svabergene rundt Vigdel-stranda finner man for eksempel store jettegryter med saltvann, og oppi jettegrytene felles det ut fine, kubiske saltkrystaller. Det er nærmest som et naturlig laboratorium der naturen gjør eksperimentene, sier Helge Bøvik Larsen, prodekan for forskning og professor i fysikk ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet.

Published Endret
Mitt favorittsted i Stavanger-regionen

Vigdelstranden på Jæren
Helge Bøvik Larsen

Hei Helge, hva er ditt favorittsted i Stavanger-regionen?  

Mitt favorittsted i Stavanger-regionen er Vigdel. De fleste forbinder Vigdel med en strand og sanddyner, men tilknyttet stranden er det også fjell og svaberg som er omgitt av et kulturlandskap med bondegårder. I tillegg er det flere historiske spor her, som helleristninger fra bronsealderen og bunkere fra krigen.  

Hvorfor er dette favorittstedet ditt?

Vigdel har en kombinasjon av et veldig spennende naturlandskap og kulturlandskap, samtidig er det som nevnt mye historie i dette kulturlandskapet. Her finner du både nær historie og historie som går mye lengre tilbake i tid.   

Hvor ofte er du her og hva finner du på favorittstedet ditt?

Jeg er her et par ganger i måneden. På Vigdel kan man finne, eller observere, flere ulike naturfenomener som passer godt til min faglige interesse som materialfysiker. Jeg er interessert i strukturer og symmetri i faste stoffer, og dette finnes det mange eksempler på her – både i geologien, i planter og sjødyr. I svabergene rundt finner man for eksempel store jettegryter med saltvann, og oppi jettegrytene felles det ut fine, kubiske saltkrystaller. Det er nærmest som et naturlig laboratorium der naturen gjør eksperimentene. Det er alltid noe nytt å se – og stedet vekker også nysgjerrigheten til barna.   

Kuer beiter på Vigdel-stranda

Hvordan kommer du deg hit, og drar du hit alene eller med venner?

Vigdel er like utenfor Sola. Det er godt skiltet langs veien, og det er en fin parkeringsplass i nærheten. Her er det også merket turløype og stier man kan gå på. Man kan for eksempel gå fra Vigdel og over til Hellestø, eller motsatt, over til Ølberg. Jeg drar stort sett med familien. Barna liker seg godt her og er alltid med.

Du er kanskje også interessert i: