Bestill aktiviteter og opplevelser på Jernaldergården

På Jernaldegården tilbyr vi ulike aktiviteter. Vi har private omvisninger, kurs i lam lagd i kokegrop og vi har et tilbud til skoleavslutninger.

Published Endret

Privat omvisning

Jernaldergården tilbyr omvisning i og utenfor åpningstid hele året.

Bli med inn i langhusene og få en unik omvisning .

Gruppen blir ønsket velkommen av Husfruen, eller en av hennes menn, ikledd jernalderdrakt. Gjestene blir med på en omvisning ute i kulturlandskapet og inne i langhuset. Husfruen eller høvdingen demonstrerer forskjellige forhistoriske teknikker og lar gjestene få delta.  

Varighet: 45 min 
• kr. 160,-/ person/ i åpningstid  

• kr. 260,-/ person/ utenom åpningstid  

Minimum 15 personer.  

Gilde på Jernaldergården

Inviter til storslått gilde på ekte jerVelkommen til en helt ny opplevelse på Jernaldergården! I Husfruas Hall på Jernaldergården kan du nå oppleve den gode stemningen av et forhistorisk gilde, der mat og humor er inspirert av jernalderen. Ønsker du en helt egen opplevelse med forestilling, god mat og drikke for bedriften din, vennegjengen, eller kanskje et julebord utenom det vanlige?

Opplev gilde i forhistoriske rammer.

Inviter til en kveld i Gildehallen, - selveste finstua på Jernaldergården. Her blir det servert en spennende 3-retters meny og drikke basert på tidsriktige ingredienser som besørges av husfruas folk. Husfrua holder selvfølgelig alt under oppsyn, slik det seg hør og bør på en storgård!

Dette blir virkelig en smak av fortiden som bringer deg og dine gjester tilbake til slik det kunne ha vært på Ullandhaug i fortiden. Et skråblikk på livet blant finfolk for 1500 år siden, under et realt gilde på Jernaldergården.

Aldersgrense: 18 år

Max 25 gjester

Start kl. 18:00. Varighet 2 timer (eller etter ønske)

Manuset til forestillingen er skrevet av Terje Torkildsen. Kan bestilles på norsk eller engelsk.

Flukten fra jernalderen

Bestill en helt ny opplevelse på Jernaldergården - "Flukten fra jernalderen" er et escape-room konsept som er tilpasset de unike omgivelsene du finner på Jernaldergården.

Prøv vårt nye konsept - flukten fra jernalderen!

Tar du utfordringen?

På Ullandhaug kan du høre blodtørstige og kampklare krigere komme opp bakken fra Hafrsfjord mens du skal prøve å løse oppgavene inni langhuset på Jernaldergården. Det ligger skip nede i bukten som er kommet inn for å røve fra den staselige storgården. Under "Flukten fra jernalderen” har du 60 minutter å komme tilbake til moderne tid. Hvis tiden går ut, blir du værende i jernalderen. Hva skjer da når krigerne når frem til dørstokken?

«Flukten fra Jernaldergården» er et spennende spill der du skal løse forskjellige oppgaver for å komme deg videre i spillet og til slutt ut av langhuset i tide.  

Anbefalt nedre aldersgrense er 12 år, i følge med voksne.

Maks antall deltakere er 6 personer per spill. 

Varighet: Ca. 1 time

Aktiviteten kan samkjøres med god mat og drikke i kafé Ask og Embla. Meny og kafeens åpningstid avtales i forkant av bestilling.

Pris: 350 kr per person.

Kontakt oss for informasjon og tilbud: am-booking@uis.no

Omvisning og en smak av nystekt lam fra kokegrop

På Jernaldergården lager vi lam i kokegrop, en forhistorisk tilbereding av store stykker kjøtt som gir en helt unik smaksopplevelse. Du og ditt selskap ta del i prosessen!

Lam laget i kokegrop gir en fantastisk smak.

Kokegroper var praktiske tilberedning av større mengde mat. En grop ble gravd ned i bakken, og bunnen ble dekket med glovarme steiner. Kjøtt eller fisk ble pakket inn i einer, blader eller never og lagt oppå steinene. Et nytt lag med varme steiner ble lagt oppå, før alt ble dekket med grastorv. Kjøttet blir dermed svært mørt siden det blir kokt i sin egen kjøttkraft. Denne kokemetoden har vært brukt gjennom hele forhistorien.  
 

Lammelårene må ligge i kokegropen i 2-3 timer. Verten har derfor forberedt alt på forhand, både klargjort gropen og lagt ned lammelår. Når gruppen ankommer, og mens lårene ligger og mørner i gropen, tilbyr vi en guidet tur på gårdsanlegget hvor det legges vekt på mat og måltid. Omvisningen ender med en stopp ved kokegropen, hvor gjestene får være med å ta opp lårene. Alle får en smakstallerken med nystekt lam og husets surdeigsbrød og grønnsaker, inspirert av eldre jernalder.  
 

Varighet: 80 minutter. Pris: kr. 280,-/ person  

Minimum 15 personer.  

Omvisning, kurs i bruk av kokegrop og en smak av nystekt lam fra kokegrop 

På Jernaldergården lager vi lam i kokegrop og lærer gjerne bort teknikken. Kokegrop er en forhistorisk tilbereding av store stykker kjøtt som gir en helt unik smaksopplevelse.

På Jernaldergården på Ullandhaug kan du lære å lage lam i kokegrop. Foto: Arkeologisk museum, UiS.

Kokegroper var praktiske tilberedning av større mengde mat. En grop ble gravd ned i bakken, og bunnen ble dekket med glovarme steiner. Kjøtt eller fisk ble pakket inn i einer, blader eller never og lagt oppå steinene. Et nytt lag med varme steiner ble lagt oppå, før alt ble dekket med grastorv. Kjøttet blir dermed svært mørt siden det blir kokt i sin egen kjøttkraft. Denne kokemetoden har vært brukt gjennom hele forhistorien.  

Lammelårene må ligge i kokegrop i 2-3 timer. Husfruen har derfor forberedt lammet som skal serveres på forhånd. Det vil si at gropen er klargjort og lammelårene ligger nedi den varme gropa. Når gruppen ankommer, vil gjestene få være med å fyre opp en ny kokegrop på jernaldervis. Når vi har fått god fyr i gropa, varmer vi opp steiner og legger ned et fiktivt lammelår og deretter dekker vi over gropen på riktig vis slik at «låret» kan steke ferdig.  

Mens lammelårene ligger og mørner tilbyr vi en guidet tur på gårdsanlegget hvor det legges vekt på mat og måltid. Omvisningen ender med en stopp ved kokegropen hvor gjestene får være med på å ta opp lårene. Alle får en smakstallerken av nystekt lam, servert med husets surdeigsbrød og grønnsaker, inspirert av eldre jernalder. 

Varighet: 2 timer. Pris: kr. 380,-/person  

Minimum 15 personer.  

Forhistorisk skoleavslutning

Avslutt skoleåret med spennende aktiviteter på Jernaldergården.

Bilde av gutt som skyter med pil og bue på Jernaldergården
Skyting med pil og bue er en av aktivitetene man kan velge dersom man legger skoleavslutningen til Jernaldergården. Foto: Annette Øvrelid, Arkeologisk museum, UiS.

På Jernaldergården blir barna guidet gjennom et 1,5 timer opplegg med morsomme aktiviteter og spennende utfordringer. Rundt de originale ildstedene får alle prøve å lage ild slik som i jernalderen. Deretter baker vi hellebrød på de varme glørne. Ute blir det lagt opp til felles aktiviteter som tautrekking, hesteskokasting og bueskyting. Medbrakt mat og drikke kan nyte ute rundt bålplassen, eller inne dersom været tilsier det. Varighet til sammen 2 timer. 

Pris kr. 100 per barn over 3 år. Ved skoleavslutning er det kun barna som betaler. De voksne går gratis da vi kan trenge litt hjelp til organisering m.m. Minimum 20 elever.