Eli Glader: Kunstinstallasjonen MUSEUM

Arkeologisk museum inviterer til kunstinstallasjonen MUSEUM som viser videoer fra Aserbajdsjans Nasjonalmuseum for kunst og reflekterer over gjenstanders verdi i et arkeologisk museum.

Published Sist oppdatert

I kunstinstallasjonen MUSEUM viser billedkunstner Eli Glader tre videoer, Museum, Nyanser av stillhet og Forstummet, alle med egne lydspor.  Videoene er filmet i Baku i 2008/09, før museet ble renovert. 

Lydbildet kombinerer lydene fra museet med musikk av komponisten Alexander Knaifel, med Oleg Malov på piano. Stemmer hvisker «Lukomoriye» (fairy tale of gentle breezes), en prolog fra Aleksandr Pushkin. De tre videoene ble filmet i Aserbajdsjans Nasjonalmuseum for kunst i Baku 2008/09, før museet ble restaurert og renovert. Samspillet mellom museets gjenstander, rommene og det som skjer i rommene danner spenningsmomenter. 

MUSEUM er et museum inne i et museum, som viser videoer fra et annet museum.

MUSEUM stiller ut en krukke og 34 små elefanter i marmor. Krukken var en gave til vårt museum fra Historisk museum i Baku, som vårt museum tidligere samarbeidet med i den store utstillingen Karavanserai i 2006. Krukken kommer fra Shamkir i Aserbajdsjan og er fra bronsealder (ca 1300–800 f.Kr). Som en forhistorisk gjenstand har den sin naturlige plass i våre utstillinger. 

Elefantene er nipsfigurer fra kunstnerens egen samling, samlet over tid fra markeder i Baku. Disse nipselefantene inngår som en del av verket. De inviterer til refleksjon over gjenstanders verdi i et arkeologisk museum. Samtidig kan elefantene, med sitt legendariske minne, representere museet som vår kollektive hukommelse.

MUSEUM kan tolkes som en metarefleksjon over begrepet museum, men kan også være et poetisk møte med et museum i forfall. Men forfallet beretter om noe – alt blir før eller siden ruiner. 

Museenes gjenstander vil alltid bare være fragmenter fra tidligere tider, men likefullt beretter fragmentene noe om mennesket, om oss og våre ting; tingene som nødvendighet og som overflod, som bruksgjenstander og som kunstverk.

MUSEUM inviterer til refleksjon over temaer som:

  • Hvordan oppleves et museum?  
  • Hva gjør en kunstinstallasjon på et arkeologisk museum?   
  • Hva er verdt å vise på et arkeologisk museum?   
  • Hvordan ender gjenstander opp i en museumsutstilling? 
En liten videosnutt fra Eli Glader - MUSEUM