Familiesommer på Arkeologisk museum og Jernaldergården

I sommerferien er Arkeologisk museum og Jernaldergården åpne hver dag. Ta med familien og opplev forhistorien sammen med barna.

Publisert: Endret:

Barn på Arkeologisk museum

Lurer du på hva de spiste i jernalderen? Eller hvor vikingene reiste på tokt? Og har du sett verdens eldste og best bevarte isbjørnskjelett? Eller har du hørt lyden av bronselurer som er 4000 år gamle?

Alt dette og mer til kan du oppleve hvis du tar familien din med til Arkeologisk museum og Jernaldergården i sommer.

Kjøp billetter her

Arkeologisommer på Arkeologisk museum

På Arkeologisk museum kan store og små utforske og undre seg over hvordan menneskene i Rogaland levde helt fra steinalderen til middelalderen! Hos oss er det perfekt å være nysgjerrig.

Utforsk utstillingen med vår sporløype, kanskje lage en liten intern konkurranse i familien for å se hvem som har øynene med seg på runden i utstillingen.

I museumshagen kan barna være arkeologer. I vannrenna har vi gjemt skatter, klarer du å finne dem? Registrer funn i funnskjema, og få diplom!

Og i underetasjen kan hele familien reise tilbake til steinalderen i vår steinkule tidsmaskin! Gå inn i maskinen i 2021 og kom ut 6000 år tidligere. Hvordan var hverdagslivet for så lenge siden?

Du kan også prøve deg som forsker i vår Arkeolab. Her kan du se om du klarer å finne alderen på ulike gjenstander, du kan lime sammen leirkarskår, se på frø eller prøve deg som runolog og knekke runekoder.

Ta familien med til jernalderen

Sommer på Jernaldergården

Ta med familien på en spennende reise tilbake til jernalderen. Møt noen av de som bodde og arbeidet på gården, og hør om livet som det var her for 1500 år siden! Kanskje kan du bli spådd i runer av en volve, eller se på veversken som lager vakkert tøy. Husfrua eller husbonden er selvfølgelig også til stede, og tar godt vare på gjestene som besøker gården.

Og på tunet har vi rigget klart til sverdkamp! La barna prøve seg i kamp, kanskje til og med barn mot voksen. Men følg kampreglene som står ved arenaen, og husk smittevernet.

Utforsk langhusene med vår bildebingo, og prøv deg på aktivitetsløypa sammen med barna.

Og vil du se ekte krigere, anbefaler vi deg å besøke oss søndager i juli. Da kan du se hvordan man trente seg til kamp i jernalderen. Krigerne fra Rygene blankvåpenforening holder leir på Jernaldergården, og her kan man både se skikkelig sverdkamp og lære om jernalderens kampteknikker.

Rekonstruert gårdsanlegg

Jernaldergården på Ullandhaug er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden, ca 350 – 550 e.Kr. Gården ligger på toppen av Ullandhaug, ca. 3 km fra Stavanger sentrum, med praktfullt utsyn over Nord-Jæren og Hafrsfjord. Som det eneste i sitt slag i Norge, er gården gjenreist på restene etter en bondegård fra folkevandringstiden.

Langhusene er innredet med utstyr og husgeråd, og det brenner levende ild på de opprinnelige ildstedene.

Kafe Ask og Embla

Både på Jernaldergården og på Arkeologisk museum er Kafé Ask og Embla åpen i hele åpningstiden.

Begge kafeene har god plass og serverer påsmurte sandwicher, lapper, kaker og god drikke. Du kan nyte maten inne eller ute.

Det er ikke lov med medbragt mat i våre kafeer.

Hva skjer i sommer

Sommeråpent på Jernaldergården