Forskningspub: Brisbjørnen og andre hybrider

Tirsdag 3. oktober 2023 kl. 17:30-19:00,
Arkeologisk museum.

Velkommen til årets siste forskningspub!

Published Endret

Bilde av isbjørnen utstilt på Arkeologisk museum

Velkommen til årets siste forskningspub!

Dagen før "dyrenes dag" kjører vi et veldig spennende og høyst aktuelt tema:

Brisbjørnen og andre hybrider.

Hva kommer til å skje med dyrene i klimakrisens tidsalder?

Vi står midt oppi den sjette masseutryddelsen av dyrearter, og isbjørnen er en av mange arters eksistens som er truet. På Arkeologisk museum står det et isbjørnskjelett som bærer på hemmeligheter om strategier for overlevelse. Kan vi dra lærdom av fortiden, fra hybrider fra naturen og fantasidyr fra kulturen - kan arkeologien, kunsten og litteraturen vise vei?

Samtalen ledes av den dyktige programlederen Guttorm Andreasen.

Denne gangen har vi tre veldig kunnskapsrike deltagere som består av kunstner og kurator Tanja Thorjussen som har laget en nydelig utstilling på Arkeologisk museum som heter Eden and Everything After.

Professor i arkeologi, Kristin Armstrong Oma, sitter også i panelet denne kvelden. Hun har blant annet mye spennende å fortelle om vårt fantastiske isbjørnskjellett, Finn - selve logoen for alle våre sosiale mediekanaler - som står også står utstilt hos oss. Hun kan også fortelle oss om det meste som gjelder dyr i forhistorien.

Den tredje paneldeltageren er stipendiat på Arkeologisk museum, Ingeborg Hornkjøl, som skriver doktorgrad om relasjonen mellom katter og mennesker i forhistorien. Hun er i tillegg ekspert på gresk mytologi og "medusa" - den skrekkelige kvinnen med slangehår og kobrakropp.

Publikum kan selvsagt få gå i utstillingene fra klokken 17.00 for å nyte "Eden And Everything After", isbjørnskjellettet Finn. Det er også mulighet for å oppleve våre nye utstillinger fra jernalder og vikingtid: "Veit du nok, eller kva" samt "Fabelaktige dyr".

Samtalen ledes av Guttorm Andreasen, som også spiller litt passe taffelmusikk før og etter samtalen. 

Kafé Ask og Embla holder åpent, med alle rettigheter. 

Dørene åpner klokken 17.00 og baren holder åpen til klokken 21. Gratis inngang!

Velkommen!