Jòl før Jesus

Søndag 27. november kl. 11:00 - Søndag 18. desember kl. 15:00,
Arkeologisk museum.

Velkommen til juleverksted på Arkeologisk museum hver søndag i advent kl. 11 - 15.

Published Endret
Jòl før Jesus

Arkeologisk museum kan du finne spor i utstillingen etter forhistoriens jól med vår «jóleliste», Jòl før Jesus.

Omvisning «Jól før Jesus» er kl. 13 på norsk (passer best fra 12 år og oppover).

Bli med å lag julepynt med røtter til forhistorien som du kan ta med hjem eller henge på juletreet vårt i kaféen.

Program juleverksted på Arkeologisk museum:

Søndag 27.november: Bli med å lag halmpynt! 

Fra de tidligste tidene har kornet vært hellig. Også halmen ble tillagt spesielle egenskaper. Takkroner og uroer ble laget for å henge over bordet i huset eller over barnas senger. Uroen skulle helst henges opp i et kvinnehår, slik at den ble satt i bevegelse ved det minste drag. Da kom det ikke onde ånder og mørkemakter inn i huset på den mørkeste tiden i året. Halmkronene var oppbygd av geometriske figurer og kunne dekoreres med fjær, eggeskall, tøylapper og lignende. 

Søndag 4. desember: Bli med å lag haugkall!

Han som ble kalt for haugkallen, altså kallen/mannen i gravhaugen, er litt av opprinnelsen til dagens nisse. Til jòl måtte man ikke glemme dem som lå i gravhaugen. De måtte få både øl og mat og de kunne til og med komme inn i huset. Der måtte sengene stå klare til de og alt være stelt i stand. Bli med og lag din egen haugkall som kan henge på juletreet.

Søndag 11. desember: Bli med å lag lys av bivoks!

Lys var viktig for å komme seg gjennom den mørkeste årstiden og for å holde mørkemaktene borte. De første bivokslysene kom til landet med kristendommen. Biene ble regnet som kjønnsløse og derfor rene og hellige. I Gunnarshaugen på Karmøy er det gjort funn av voks som kanskje stammer fra et lys. Kanskje ble det lagt ned i graven for å beskytte den døde mot mørket og onde makter. Lag ditt eget bivokslys som kan brenne og dufte godt gjennom juletida.

Søndag 18. desember: Bli med å lag solring i forbindelse med solsnu den 21. desember!

Den 21. desember er det solsnu (vintersolverv) hvor sola snur kl. 22.48 og vi går mot lysere tider. Det er noe å feire det, og det har nok menneske gjort i uminnelige tider. I det arkeologiske materialet finnes det mye som kan tolkes som solsymboler. På verkstedet i dag lager vi solringer, slik at vi kan feire sola når den snur.

Gratis inngang!

Det er en tid med høye strømpriser og stadig økende kostnader for husholdninger. Arkeologisk museum har derfor bestemt at juleverkstedet på Arkeologisk museum og Jernaldergården skal ha gratis inngang for alle! Håper du tar turen innom.

Hva skjer på Jernaldergården:

Langhusene er pyntet til jól!

Les mer om programmet på Jernaldergården og om det som skjer under Jòl i langhuset her!