Vikingskatt kommer tilbake til Stavanger etter 140 år

Et av norgeshistoriens største gravfunn fra vikingtiden ble funnet på Gausel i Stavanger – men oppbevares i Bergen. Nå kan du endelig se det rike gravfunnet i vår nye vikingtidsutstilling.

Publisert Sist oppdatert
Et par draktspenner i forgylt sølv funnet i graven til vikingkvinnen fra Gausel. De rundt 40 spektakulære funnene er nå mulig å se på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger. Foto: Svein Skare, Unimusportalen
Et par draktspenner i forgylt sølv funnet i graven til vikingkvinnen fra Gausel. Deler av de rundt 40 spektakulære funnene er nå mulig å se på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger. Foto: Svein Skare, Unimusportalen

Den nye vikingtidsutstillingen "Veit du nok, eller kva? Myter i vikingtid" åpnet fredag 25. august.

Til vanlig er gjenstandene utstilt ved Universitetsmuseet i Bergen, men er nå utlånt til Arkeologisk museums nye vikingtidsutstilling.

– Vi er så glade for å kunne vise fram dette historiske gravfunnet, som jo ble funnet i byen vår, sier direktør Ole Madsen ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.  

Ny vikingtidsutstilling 

Avdelingsleder for formidling ved Arkeologisk museum, Iselin Grayston, gleder seg til å vise folk de flotte funnene. 

– Det er svært gledelig av vi nå får stille ut en del av de 40 spektakulære funnene fra graven, som er en viktig del av vår kulturarv, sier Grayston.  

– Funnene i graven viser at vikingkvinnen som ble gravlagt på Gausel har vært ansett som en person med høy status og rang. De irske gjenstandene kan fortelle at hun må ha omgitt seg med personer som behersket lange seilas, og hadde kjennskap til hvordan de skulle røve eller bytte til seg disse gjenstandene, sier Grayston.  

Det nest rikeste gravfunnet i Norge 

Det var grunneier Samuel Gausel som oppdaget vikinggraven på sin eiendom i bydelen Gausel i Stavanger høsten 1883. Først under en arkeologisk utgraving i 1997 ble hele gravfunnet hentet ut.  

En rikt utsmykket sølvspenne ble også funnet i vikinggraven på Gausel i 1997.
En rikt utsmykket sølvspenne ble også funnet i vikinggraven. - Det rike gravgodset gir oss et unikt innblikk i kvinnens status. Hun må ha vært en av de aller mektigste i sin samtid, sier professor Kristin Armstrong-Oma ved Arkeologisk museum, UiS. Foto: Stein Skare, Unimusportalen

Gjenstandene stammet fra mange steder i Europa, blant annet Frankrike, England og Irland. Funnet på Gausel er dermed det nest største funnet fra vikingtid i Norge, kun slått av skipsgraven på Oseberg i Vestfold fra 1904. 

– Slike rike kvinnegraver er svært sjeldne, og graven er eksepsjonell med sin rikdom. Det rike gravgodset gir oss et unikt innblikk i kvinnens status. Hun må ha vært en av de aller mektigste i sin samtid, sier professor Kristin Armstrong-Oma ved Arkeologisk museum.  

Vikingkvinnen fra Gausel går derfor under navnet “Gauseldronningen” i dag.  

Kvinnenes rolle og myter i vikingtid 

I utstillingen kan du se en mystisk gjenstand som lå i graven, en kraftig jernstav. 

– I hele Skandinavia finnes det rike kvinnegraver med slike staver, og de er tolket som volvestaver. Volvene var spåkoner som behersket magi, så i tillegg til å være særdeles rik, kan Gauseldronningen ha vært en av disse kvinnene som kunne skue inn i andre verdener, og utøve trolldomskunst, forteller Armstrong-Oma.   

Utstillingen viser hvordan vikingtidens mennesker knyttet myter og fortellinger til de vakre gjenstandene de omga seg med.  

–  Gjenstandene bærer i seg ekko av mytene, slik at enhver handling var på samme tid hverdagslig og hellig. Historiene forklarte dermed livets små og store hendelser, sier Armstrong-Oma.     

Utstillingen er mulig å se fram til 1.november i år, ettersom museet holder stengt på grunn av vedlikehold til nyåret 2024. Deretter åpner museet for publikum igjen.