Gratis museumslørdag 1. oktober

Lørdag 1. oktober 2022 kl. 11:00-16:00,
Museer i Stavanger og Sandnes og Time.

Forskningsdagene avsluttes med gratis inngang på Arkeologisk museum, Jernaldergården, MUST-museene, Vitenfabrikken, Garborgsenteret og Norsk Oljemuseum.

Published Endret

Bilde av familie foran Vistegutten

Museene er blant de fremste og mest tilgjengelige arenaene for forskningsformidling i samfunnet vårt. Denne dagen er det gratis inngang på museene i Stavanger og Sandnes.
Programmet for de enkelte museene legges ut fortløpende.

Arkeologisk museum, UiS: Maritim fortid

Sted: Arkeologisk musem og Jernaldergården
Åpningstid:11:00 15:00

Flintstein og beinbiter
På Arkeologisk museum kan du lage fiskekrok på steinaldervis.

I forbindelse med forskningsdagene som i år har tema ‘hav’ fokuseres det på det maritime i fortiden både på Arkeologisk museum og på Jernaldergården.

På Arkeologisk museum har vi aktivitetsark og familieomvisning kl.13.00 med fokus på sporene og vår kontakt med havet gjennom tidene. Det blir også et verksted hvor en kan lage og ta med hjem fiskeutstyr med flat fiskekrok kalt ‘beinstikke’ inspirert fra steinalderen. I underetasjen kan en reise med tidsmaskinen og prøvefiske fra en stokkebåt, som er en rekonstruksjon av en båt fra fortiden.

I kafeen Ask og Embla på Arkeologisk museum serveres det fiskesuppe laget på huset, og museumsbutikken viser varer med koblinger til hav.

Jernaldergården: Det blir omvisning med husfrue eller husbonden som trekker frem forbindelser og bruk med havet i jernalderen, kl.12.00 på norsk og kl.13.00 på engelsk.

Gratis inngang begge steder 1.oktober.

Stavanger Museum (MUST): Det mangfoldige havet
Pigghå som svømmer i grønt vann
Bli kjent med livet i havet på museumslørdag 1. oktober.

Sted: Strandkaien – Stavanger sentrum
Åpningstid: 12:00–15:00

MUST sine biologer og arkeologer vil dykke i Vågen og vise frem både livet i havet og gjenstander på sjøbunnen.  Hva skjuler seg under overflaten? Ta turen nedom og snakk med en vaskekte froskemann i arbeid. Du kan studere dykkernes funn i tanker og akvarier på land, dissekere hai og delta i en rekke andre aktiviteter.

Jærmuseet

Vitenfabrikken – et hav av aktiviteter

Åpningstid: 11:0017:00

Lær deg japansk papirbretting, origami, og brett en båt av gamle aviser. Bygg lego inspirert av livet i og på havet. Utforsk regnbuekjemi med havfarger.

Skyggeby-aktivitet med havet som tema

De minste kan fargelegge tegninger med maritime motiv. I kaféen serverer vi havrekjeks formet som fisk og fiskesuppe.

Garborgsenteret – den gamle Garborg og havet

Opningstid: 10:0015:00

Det er sjølve Have. Nordhave breidt og fritt, ukløyvt og utøymt, endelaust. Svartgrønt og salt kjem det i veldig Rulling veltande inn or dei vestlege Himlar, drivi av Storstormane fraa Nordisen og kanalen, køyrande sine fakskvite Brimhestar fram or Havskodda, so Skumskavlen stend, durande sin djupe Æveheims Orgetone fraa dei ytste Avgrunnar. So støyper det seg mot Strandi og krasar seg sund i kvit Foss, med Dunk og Døn og lange Brak, døyande burt i døyvt Dunder. (Utdrag frå romanen Fred, 1892)

Arne Garborg sine skildringar av natur, samfunn og kultur er framleis både presise og treffande. Lær meir om ekteparet Hulda og Arne Garborg sine forfattarskap og deira samfunnsengasjement på Garborgsenteret. Senteret har aktivitetar som passer for både nye og gamle lesarar. Utforsk utstillinga om ekteparet som var med på å forma Noreg slik me kjenner det i dag. Bli inspirert, bli engasjert – les og skap!

Norsk oljemuseum

Åpningstid: 10:00 16:00
Dinosaurene inntok museet i februar, og har begeistret og skremt tusenvis av interesserte barn, ungdom og voksne siden den gang. Men nå skal de reise videre.

Vil du ta en siste kikk på Tyrannosaurus rex, Triceratops Horridus eller Stegosaurus Stenops, og høre et siste T-rex-brøl, må du benytte sjansen denne helgen.