Hopp til hovedinnhold

The Sunshine Revolution – filmvisning og samtale mellom Morten Harket og Harald N. Røstvik

Tirsdag 16. november 2021 kl. 12:15-13:45,
Kjell Arholms hus,
Auditorium 1.

For tretti år siden startet a-ha-vokalist Morten Harket og sivilarkitekt Harald N. Røstvik et samarbeid for å løfte fram klima- og miljøsaken. Det resulterte i en film om hvordan solenergi kan være en løsning. Velkommen til filmvisning og en samtale om økosorg, løsninger, sinnsro og håp.

Publisert: Endret:
Følg strømmingen av arrangementet her:

Arrangementet foregår på engelsk og er gratis, men krever påmelding. Arrangementet strømmes, men vi oppfordrer folk til å møte opp fysisk for å få den fulle opplevelsen, og ta del i samtalen.

Tretti år etter at filmen The Sunshine Revolution ble laget møtes Morten Harket og Harald N. Røstvik på Universitetet i Stavanger for å vise filmen og for å diskutere hvorfor det grønne skiftet tar så lang tid. Sammen skal de gjøre opp status: Hvor er vi i dag, og hva vil skje de neste 30 årene? Velkommen til en samtale om øko-omsorg, løsninger og håp.

Doktorgradsstipendiat i miljøhumaniora Mehdi Torkaman og koordinator for Future Energy Hub Helleik Syse vil introdusere filmen og moderere diskusjonen.

Program 16. november på Universitetet i Stavanger, Kjell Arholms hus, Auditorium 1:
Filmplakaten til The Sunshine Revolution (1991), laget av Harald Røstvik i samarbeid med Morten Harket.

12.15 –12.25: Velkommen og introduksjon av Mehdi Torkaman og Helleik Syse

12.25 –12.35: Bakgrunn for filmen av Harald N. Røstvik

12.35 – 12.50: Filmvisning – 15 minutter.

12.50 – 13.20: Paneldebatt med Harald N. Røstvik og Morten Harket. Moderert av Mehdi Torkaman og Helleik Syse

13.20 –13.45: Spørsmål fra publikum

Det er gratis inngang, men det er nødvendig at du registrerer deg for dette arrangementet.

Har satt miljøspørsmål på agendaen i tretti år

Siden 1988 har Morten Harket og sivilarkitekt og professor Harald N. Røstvik samarbeidet om å få satt miljøspørsmål på dagsorden. Dette har ført til en rekke prosjekter. Det mest kjente er kanskje da de hentet hjem den første elektriske bilen til Norge.

Tvang fram norsk elbil-politikk
Tretti år etter at filmen The Sunshine Revolution ble laget møtes Morten Harket og Harald N. Røstvik på UiS for å diskutere det grønne skiftet og hvorfor det har tatt så lang tid.

I 1989 begynte de å kjøre elbilen gjennom bomstasjonene i Oslo uten å betale gebyrer. Sammen med Bellonas Fredric Hauge startet de jobben med å presse regjeringen til å innføre insentiver for elbiler. De lyktes. Dette var starten på elbil-politikken som mange bilister i Norge nyter godt av i dag.

Banebrytende film om solenergi

Et annet samarbeid Harket og Røstvik gjennomførte var å lage filmen «The Sunshine Revolution» (1991), som kom ut for tretti år siden. Filmen er banebrytende i sin måte å vise hvordan menneskets moderne livsutfoldelse fører til natur- og miljøødeleggelser – og i sin utforsking av hvordan solenergi kan bidra til å løse klimautfordringen. Filmen peker på enkeltpersoners og politikeres rolle og ansvar når det gjelder å sikre framtidens samfunn fornybar energi, ren transport og en mer miljøvennlig byggebransje.

Arrangementet er organisert av by- og regional planlegging (BYG 655), Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging (ISØP) i samarbeid med The Greenhouse and Future Energy Hub – ved Universitetet i Stavanger.