Verden på trykk: Kart, kunnskap og konflikter

Torsdag 17. mars 2022 kl. 16:30-18:00,
IDDIS museum.

Velkommen til årets første Steffens-salong, denne gang på nyåpnede IDDIS i Gamle Stavanger. Historiker Marie-Theres Fojuth, UiS, tar oss med til en kartografihistorisk reise i tid og rom, og snakker om kunnskap og makt, teknologi og kreativitet.

Published Endret

Kart er vidunderlige grafiske redskaper. De viser vei og de setter grenser, de dokumenterer historie og skaper framtiden. De brukes i planlegging av krig og forhandling om fred. Kart er i høyeste grad politiske, selv om de så ofte oppfattes som nøytrale representasjoner av verden. Førsteamanuensis Marie-Theres Fojuth viser at kart alltid har et ståsted, en agenda, og makt. Hun tar kjente og ukjente historiske og aktuelle kart under lupen, og inviterer oss til å bli kritiske kartlesere.

Foredraget starter kl. 17. Fra kl. 16:30 byr vi på suppe til alle som legger turen innom rett fra jobb. IDDIS Café og Brasserie holder for øvrig åpent med alle rettigheter. Etter foredraget tilbyr Lene Amalie Aadahl fra IDDIS en omvisning i de nye utstillingene.

IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum kan en oppleve utstillinger om Stavangers viktige hermetikkindustri, og om menneskene som gjorde den stor. I nybyggets første etasje er det utstillinger om grafisk industri i Stavanger, og om skriftspråkets og trykkekunstens betydning for samfunnet. Trykkeriet i andre etasje viser hvordan en trykksak ble til i setteriet og trykkeriet, og til slutt gjort ferdig i bokbinderiet. Det vil være mulig å besøke utstillingene før eller etter foredraget. Foredraget og museumsbesøket er gratis.

En Steffens-salong er en arena for kunst og kunnskap. UiS vil i samarbeid med Stavanger kommune arrangere en serie slike salonger fram mot 250-årsjubileet for den stavangerfødde filosofen og professoren Henrik Steffens i 2023.