Bjergsted Brass Week og Rakhmaninovs tredje

Torsdag 23. september 2021 kl. 19:30-20:30,
Fartein Valen, Stavanger konserthus.

Publisert: Endret:

BJERGSTED BRASS WEEK OG RAKHMANINOVS TREDJE

Fartein Valen, Stavanger konserthus

VARIGHET

Ca. 1 time og 50 minutter, inkludert pause

BILLETTER

www.sso.no

I kveld kommer messingblåserne virkelig til sin rett. Rakhmaninovs 3. symfoni klinger, for å bruke et par floskler, elegisk og melankolsk, og avslutter en forrykende kveld.

Barokkmusikk for messingensemble

Aagaard-Nilsen: Dobbelkonsert for trompet, trombone, strykeorkester og perkusjon - urfremføring

Rakhmaninov: Symfoni nr. 3

MEDVIRKENDE

Andris Poga, dirigent

Frank Braafhart, trompet

David Friedrich, trombone

Barocktrompeten Ensemble Berlin

I samarbeid med Bjergsted Brass Week

STED

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Torstein Aagaard-Nilsen fortsetter konserten med messingblåsere i sentrum, med sin Dobbelkonsert for trompet, trombone, strykere og slagverk. Dette er en urfremførelse. Det som kanskje først slår en med verket, er at det har en tydelig rom-karakter, kanskje inspirert av en av hans favoritt-komponister, György Ligeti. I sine verk ellers er Aagaard-Nilsen både oppfinnsom og trekker musikken ut mot ekstremene.

Sergej Rakhmaninov var en fenomenal pianist. Han er da også mest kjent for sine tre første klaverkonserter og de mange klaverstykkene. Som symfoniker har han lenge vært dyrket i England; på kontinentet og her i landet har det tatt lengre tid. Hans symfonier blir som regel sett på som melankolske og depressive i uttrykket, eller som elegiske. Onde tunger påsto at det var filmmusikk uten film. Men det er mange slags krefter i de symfoniene som spilles oftere nå enn tidligere, nemlig nr. 2 og 3. Symfoni nr. 3 i a-moll tilhører hans senere verker, skrevet (i 1936) etter en lengre pause med komponering. Den er klarere enn nr. 2 i oppbygning og orkestrering, det er en større balanse her mellom ideer og gjennomføringen av dem. Symfonien har et ledetema som strekker seg som en rød tråd gjennom alle satsene. Et annet trekk som gir verket et enhetlig preg, er det fuge-aktige klimaks i sistesatsen som utgår fra åpningstemaet. Om den langsomme satsen, adagio, skal Rakhmaninov ha sagt: «Et sted forblir lukket for meg, og det er mitt hjem – Russland.»

Bjergsted Brass Week

Bjergsted Brass Week er en inspirasjonsuke for messingblåsere på alle nivåer. Den avholdes i Bjergsted kulturpark hver høst i uke 38 i Universitetet i Stavanger sine lokaler i Bjergsted parken. Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Fakultet for utøvende kunstfag på UiS, Stavanger Kulturskole, Stavanger Symfoniorkester, Stavanger katedralskole sin musikklinje, Vågen videregående skole sin musikklinje og den ideelle organisasjonen Bjergsted trombonelaug.

Bjergsted Brass Week konserter

Bjergsted Brass Week: UiS sine studenter og Paulus Barokk