Går bachelor i nordisk språk og litteratur for å komme nærmere drømmejobben

Hun har alltid vært glad i litteratur og lesing, men fryktet likevel at å studere nordisk ville bety å svette over klassikere. Hun innrømmer å ha tatt feil i antagelsene, og nå vil hun ha mer. Drømmen er å jobbe i et forlag.

Published Sist oppdatert

kvinne med lys brunt langt, flommende hår smiler bredt til kamera. I bakgrunnen ser vi en bokhylle der noen bøker står med ryggen ut, andre med forsiden ut, som i en form for utstilling.
Christiane Høines Baardsen kunne godt tenke seg å jobbe i forlag. En bachelor i nordisk språk og litteratur kjentes som et steg i riktig retning med tanke på denne drømmen, forteller hun. (Foto: Privat)

Hvorfor hadde du lyst til å ta bachelor i nordisk?

Jeg har alltid likt å lese og har alltid vært interessert i språk, men hadde overhodet ikke tenkt at språk og litteratur var noe jeg ville studere før jeg ble forelsket i norskfaget på videregående. Gnisten ble tent der, men det var ikke før en venninne av søsteren min snakket om at hun ville jobbe i forlag at det gikk opp for meg at det også var min drømmejobb. For å komme meg dit, måtte jeg helst ha en bachelor i språk og litteratur.

Hva var forventningene dine til studiet før du begynte, og hva ønsker du å få ut av det? 

Jeg var litt redd for at vi måtte lese alle de store klassikerne, og at det bare var de vi skulle jobbe med. Skikkelig stereotypisk oppfattelse av studiet rett og slett, haha! Da jeg begynte ønsket å få bredere kunnskap om litteratur og litteraturkritikk, lære mer om språk og bli bedre til å reflektere over tekstene vi leste. Mye av dette har jeg lært, noe som gir meg lyst til å lære enda mer.

Har du lagt planer for hva du ønsker å gjøre når du er ferdig med bacheloren?

Vel, drømmen er å jobbe i forlag, så det er målet å komme seg dit. Akkurat nå står jeg mellom å begynne rett på master etter bacheloren eller å gå Fagskolen for bokbransjen og så prøve å jobbe eller ta master etterpå. Er litt usikker rett og slett, men har heldigvis har jeg et år å finne det ut på.

Er det en grunn til at du valgte UiS?

I utgangspunktet var valget rent praktisk. Jeg er selv fra Stavanger, og da jeg skulle begynne var ikke helsen min god nok til at jeg kunne flytte hjemmefra. Det viste seg å være en god ting, for jeg liker folkene, fagene og foreleserne veldig godt.

Hvordan ser en typisk dag på campus ut for din del?

En typisk dag starter som regel med en forelesning før et eventuelt seminar. Deretter blir det ofte en lunsj med venner før jeg drar hjem og leser. I det siste har mye av tiden min gått til å stifte Ex Libris – Studentenes Litteraturorganisasjon. Vi hadde vårt første møte nylig, så det har vært mye å gjøre med det!

Har du et stalltips til nye studenter?

Tør å hilse på folk også etter at fadderuka er over! Det er mange nye i hvert fag man tar, enten fordi folk skifter studie, tar et valgfag eller at folk settes sammen i nye grupperinger ut fra fag, så hvert semester er det en ny mulighet til å bli kjent med flere folk eller finne dem du helst vil henge med.

Og hvis du er glad i å lese, sjekk ut studentforeningen Ex Libris! Et siste tips til dem som tar en bachelor på Institutt for Kultur- og språkvitenskap; ta praksisemnet! Det er noe av det kjekkeste jeg har gjort.

Derfor studerer de språk og litteratur

Interessen for litteratur gjorde at det ble master i engelsk og literacy

Kjersti Lauvik Byberg begynte å studere engelsk på grunn av litteraturinteressen, men har gjort oppdagelser rundt andre ...

Bestemte seg for å ta lektorutdanning etter å ha vært vikar på ungdomsskole

Stein Erik Hauge valgte lektorutdanning 8-13 med fordypning i nordisk for å kunne konsentrere seg om undervisning på ung...

Jonas ble student i voksen alder – nå er han snart lektor for 8-13. trinn

Det var ikke enkelt å sette seg på skolebenken igjen med hus og to barn, men det gikk bra likevel. Nå er det ikke lenge ...

Hun har snakket tre språk siden hun var liten, nå tar hun master i engelsk

Shayan Aqdas har fra barnsben av vært fascinert av språk og hjernens evne til å lære seg dem. Selv har Aqdas kunnet veks...

– Nordisk er nesten litt eksotisk

Den ferske generalsekretæren i Senterungdommen les islandske aviser for å halde språkkunnskapane ved like.

Møt Christoffer – lektorstudent på tredje året

Christoffer Aagedal er en 22-åring fra Sola som er i gang med tredje året på lektorutdanningen. Han tar norsk som hovedf...

Kommentator, frilansjournalist og Stavangers lengste komiker

Han liker både å lese og å skrive, og synes lektor-tanken er fristende. Derfor valgte Fredrik Brimsø å studere nordisk s...