Han tok bachelor i engelsk og fordypet seg i fantasispråk

Sebastian Rob Kolnes sier selv han er over gjennomsnittet interessert i språk og litteratur. I bacheloroppgaven sin undersøkte han bruken av de ulike fantasispråkene i Ringenes herre-filmene. Resultat: Nå er han godt skolert ikke bare i engelsk, men også alvisk, dvergenes khuzdul og svartmål.

Published Sist oppdatert

mann med brunt, langt skjegg og brunt hår ser inn i kamera, nøytralt blikk og ansiktsuttrykk. Står utendørs, det er snø på bakken, trær uten løvverk skimtes i bakgrunnen
Sebastian Rob Kolnes ville studere noe han var interessert i. Valget falt på engelsk. (Foto: Kristin Vestrheim Cranner)

Hvorfor ble det bachelorutdanning i engelsk for deg?

Jeg har alltid vært over gjennomsnittlig interessert i litteratur og språk og da jeg trengte en forandring fra jobb, bestemte jeg meg for å studere. Jeg ønsket å studere noe som jeg var interessert i og ville dra nytte av senere. Derfor valgte jeg å begynne på en bachelor i engelsk. Den originale planen var å eventuelt å ta pedagogikk og bli lærer i engelsk. 

Les mer om engelsk bachelor her

Hvilke forventninger hadde du til studiet? Fikk du noen overraskelser?

Den aller største overraskelsen jeg hadde var hvor mye arbeid det faktisk var i studiet. Det er lagt opp til minst 10-15 timers selvstendig arbeid i uka og det er noe som må bli gjort ellers faller du bak.

Hvorfor valgte du å studere ved UiS?

Det er flere grunner til at jeg valgte UiS, men noen av de større var at jeg har familie, venner og jobben her i byen. Det var en prioritet for meg å ikke måtte røske opp hele livet mitt for å studere.

Du har et hektisk år bak deg. Fortell om det, og hva du gjør nå!

Det siste året mitt med studier ble hektisk, ja, for jeg gikk tilbake til fulltidsarbeid samtidig som jeg skrev på bacheloroppgaven. Det ble ofte rett hjem fra jobb for så å skrive videre på bacheloren. Jeg endte opp med å bevisst måtte ta meg sosiale fridager for rett og slett å slappe av litt, ikke bare jobbe, men få noen avbrekk ved å lese bøker, male figurer, spille brettspill eller rollespill.

For øyeblikket jobber jeg fulltid på spill- og gamingbutikken Outland Stavanger. Jeg har også skrevet noen artikler på nettsiden vår der som handler om Ringenes Herre og hva vi forventet av Rings of Power tv-serien. Jeg kan røpe såpass at jeg traff ikke med hva jeg trodde skulle skje i serien.

Nå som jeg har levert bacheloren tar jeg meg et til to år fri fra studering før jeg sannsynligvis fortsetter med en master og eventuelt undervisning.

Kan du fortelle litt om bachelor-oppgaven du skrev?

Jeg skrev en bachelor som baserte seg på Ringenes Herre filmene. Jeg analyserte bruken av "fantasispråkene» som dukker opp i filmene, altså alvisk, dvergenes khuzdul og svartmål. Hva gjør dem unike og hva det var som inspirerte Tolkien til å lage disse språkene.  Jeg analyserte hvordan og hvorfor karakterene byttet språk. For eksempel Aragorn og Legolas snakker først engelsk sammen, før de bytter over til alvisk. Det kan være for å vise tilhørighet til en gruppe eller kanskje for å forhindre spredning av informasjon. Da refererer jeg til scenen i To tårn da Legolas sier på alvisk "De kommer alle til å dø". Aragorn svarer bevisst på engelsk "Da dør jeg som en av dem." Ikke bare for å vise Legolas at han mener alvor, men også for å roe ned alle tilskuerne. Jeg analyserte hvordan bruken av code-switching i filmene var lik, men også annerledes fra hvordan det oppstår i daglig tale.

Har du noen tips til nye, potensielle studenter som lurer på hva de skal velge?

Vær forberedt, ta gode notater i forelesningene, forsøk å være strukturert slik at du får tid til å arbeide med studiet. Når det kommer til det å skrive bacheloroppgaven, finn et tema du er virkelig interessert i. Du kommer til å legge utrolig mye arbeid ned i det så det bør være noe du liker å jobbe med.

Hvordan har du benyttet deg av det faglige fellesskapet mens du har gått på bacheloren? Har du noen råd til nye studenter når det gjelder å få "hektet seg på" andre?

Det beste rådet jeg har å gi er ikke vær redd for å delta aktivt under forelesningene. Hvis det er noe du lurer på, så spør.  Jeg vet for egen del at jeg fikk mye mer ut av forelesningene når jeg selv var en aktiv deltaker. Selv om du gir feil svar så lærer du noe av det!

Sebastian Rob Kolnes' bacheloroppgave
Code‐Switching in Fantasy Films: The Use of Constructed languages in Peter Jackson’s The Lord of the Rings and The Hobbit Trilogies

Her kan du lese bacheloroppgaven hans

Studenthistorier

Interessen for litteratur gjorde at det ble master i engelsk og literacy

Kjersti Lauvik Byberg begynte å studere engelsk på grunn av litteraturinteressen, men har gjort oppdagelser rundt andre ...

Tar engelsk bachelor for å komme nærmere drømmen om å bli statsautorisert oversetter

– En bachelor i engelsk åpner mange dører med tanke på videre utdanning, og litteratur baner vei for å etablere en forst...

Stine vil bli lærer på videregående. Hun tar lektorutdanning med fordypning i historie og engelsk

‒ Det er praksis tidlig i studiet. Det gjør at man kan raskt kan få føle på om det å bli lærer er det rette.

Hun har snakket tre språk siden hun var liten, nå tar hun master i engelsk

Shayan Aqdas har fra barnsben av vært fascinert av språk og hjernens evne til å lære seg dem. Selv har Aqdas kunnet veks...

-Jeg tar en bachelor i det som alltid har vært favorittfaget mitt

Engelskstudent Ghada er oppvokst med å snakke både norsk og arabisk. Men det er engelske språket hun er mest komfortabel...

Vil lære mer om litteraturens betydning i samtiden

– Jeg valgte engelsk bachelor fordi jeg er interessert i bokbinding og redaksjonsarbeid, og håper å få jobbe med dette ...