Tar engelsk bachelor for å komme nærmere drømmen om å bli statsautorisert oversetter

– En bachelor i engelsk åpner mange dører med tanke på videre utdanning, og litteratur baner vei for å etablere en forståelse av fortiden og nåtiden.

Publisert Sist oppdatert

ung mann med briller smiler bredt til kamera. Han har mørkt blondt, kort hår.
Mate Atilla Gajdacs kom til Norge fra Ungarn i 2014. Språkinteressert har han vært siden barndommen. Nå tar han en bachelor i engelsk språk og litteratur ved UiS. (Foto: Privat)

Her kan du lese om bachelorstudiet i engelsk språk og litteratur

Hvorfor tar du en bachelor i engelsk språk og litteratur?

– Jeg har hatt interesse for historie, geografi og litteratur siden barndommen. Da jeg flyttet til Norge i 2014, og begynte å lære norsk, ble jeg også dratt inn i grammatikkens verden, som jeg etter hvert lærte meg å bli glad i. Da jeg var yngre likte jeg å lete etter ord og uttrykk som betyr det samme, eller har samme meningsinnhold, på forskjellige språk. Jeg ble veldig glad da jeg fant ut at jeg kunne studere engelsk språk og litteratur her i ved UiS, som er det universitetet jeg bor nærmest.

Er det en grunn til at du har valgt å studere ved UiS, praktisk, akademisk eller annet?

– Jeg har bodd i Stavanger siden jeg kom til Norge i 2014, og hørte at det ikke er nødvendig å reise til Bergen eller Oslo for å studere, siden det er et universitet her også, og jeg fikk høre at utdanningen holder høy kvalitet. Nå kan jeg snakke av erfaring. Jeg er godt fornøyd med mine svært dyktige, fleksible og hjelpsomme forelesere og vitenskapelige veiledere.

Gajdacs legger til at han er glad over å være blant dem som er interessert i å lære, og er motivert for å studere.

– Dette er et sted der man treffer andre som også er interessert i det som foregår på studiet, og interessert i det å lære, generelt.

Hvordan ser en typisk uke ut for deg?

– Jeg bor i Stavanger sammen med foreldrene mine, og tar bussen opp til campus hver dag. Forrige semester hadde jeg en løs timeplan, med mer enn nok tid til hobbyene mine, lesing og skriving av fantasyhistorier, trening og deltidsjobben min på McDonalds'. Samtidig hadde jeg nok tid til å lese gjennom og behandle informasjonen som var nødvendig for eksamenene. Fleksibiliteten i studiet er noe jeg ser som en stor fordel.

Har du begynt på bachelor-oppgaven din?

- Nei ikke ennå. Jeg vakler mellom å skrive noe om selve det engelske språket, for eksempel forskjeller mellom de regionale variantene, eller finne en tematikk rundt hvordan ord fra engelsk slår rot i et annet språk.

Har du planer for hva du vil gjøre når du er ferdig?

– I tillegg til historie, geografi og litteratur er jeg interessert i pedagogikk, geopolitikk og oversettelse. En bachelor i engelsk åpner mange dører med tanke på videre utdanning, og litteratur baner vei for å etablere en forståelse av fortiden og nåtiden, og gjør deg mer åpen. Skulle jeg sagt noe mer spesifikt, er det å bli statsautorisert oversetter for ungarsk, engelsk og norsk en drøm jeg har.

Hvem vil du anbefale å studere engelsk?

– Jeg tror folk som liker historie vil ha stor glede av dette studiet. Litteratur er et ekko av historiske hendelser. Utenom det har studiekameratene mine tusen forskjellige bakgrunner og interesser, så dette kurset har virkelig noe for enhver smak!

Har du noen andre tips eller råd til nye studenter?

– Jeg kan jo prøve meg på tre stykker: Prokrastinering, det å utsette noe, er din største fiende. Kan du begynne på noe tidlig, så gjør det! Du vil takke deg selv senere. Det andre tipset handler om mobiltelefonen. Unngå å sjekke den hvert minutt. Ta deg tid til å reflektere mens du leser: Hvilke følelser vekker teksten i meg? Hva får den meg til å tenke? Vær heller ikke redd for å formulere din egen forståelse av et litterært verk! Og så et tips om sjanger; du vil aldri vite når du kommer over en sjanger du vil like, hvis du ikke prøver den – vær åpen for nye stiler og sjangre innen litteratur!

Du er kanskje også interessert i:

Derfor studerer de engelsk:

Interessen for litteratur gjorde at det ble master i engelsk og literacy

Kjersti Lauvik Byberg begynte å studere engelsk på grunn av litteraturinteressen, men har gjort oppdagelser rundt andre ...

Han tok bachelor i engelsk og fordypet seg i fantasispråk

Sebastian Rob Kolnes sier selv han er over gjennomsnittet interessert i språk og litteratur. I bacheloroppgaven sin unde...

Stine vil bli lærer på videregående. Hun tar lektorutdanning med fordypning i historie og engelsk

‒ Det er praksis tidlig i studiet. Det gjør at man kan raskt kan få føle på om det å bli lærer er det rette.

Hun har snakket tre språk siden hun var liten, nå tar hun master i engelsk

Shayan Aqdas har fra barnsben av vært fascinert av språk og hjernens evne til å lære seg dem. Selv har Aqdas kunnet veks...

-Jeg tar en bachelor i det som alltid har vært favorittfaget mitt

Engelskstudent Ghada er oppvokst med å snakke både norsk og arabisk. Men det er engelske språket hun er mest komfortabel...

Vil lære mer om litteraturens betydning i samtiden

– Jeg valgte engelsk bachelor fordi jeg er interessert i bokbinding og redaksjonsarbeid, og håper å få jobbe med dette ...