Beethoven-jubileet: Beethovens klaversonater del II

Lille konsertsal.

.

Publisert: Endret:

Fakultet for utøvende kunstfag (UiS) inviterer til Beethoven-jubileum i Bjergsted. Professor Daniel Röhm fremfører Ludwig van Beethovens klaversonater i Lille konsertsal onsdag 2. desember kl. 19.30.

Som ledd i feiringen av Beethovens 250-årsjubileum vil ansatte og studenter ved Fakultet for utøvende kunstfag også presentere utvalgte stykker for solo klaver. Denne andre kvelden spiller skolens klaverprofessor Daniel Röhm fire av sonatene, og han rammer inn utvalget med den den første og den siste av de 32 i sjangeren. Dermed går begge sonatene før pause i f-moll, den andre av dem er den berømte «Appassionata», som også hørte til komponistens egne yndlingsstykker. Etter pause følger sonate i d-moll med tilnavnet «Stormen». Det er stilistisk sett et typisk overgangsverk som blir et av frempekene i utviklingen frem mot den store 3. symfoni i Ess-dur («Eroica»). Flere av Beethovens mest slående komposisjoner går i tonearten c-moll. Den står som regel for drama, alvor, kamp – og forsoning eller overvinnelse i siste sats, med 5. symfoni som det ikoniske eksemplet. Det samme kan sies om Beethovens aller siste sonate, op. 111, altså også i c-moll, men her er det relevant å snakke om at komponisten vinner frem til avklarethet fremfor seier. Den overjordiske andre og siste satsen består av en rekke variasjoner over et tema, en Arietta («liten sang»), som presenteres til å begynne med.

Fakultet for utøvende kunstfag

Gratis adgang

For påmelding (Covid19-tiltak): Påmeldingslenke kommer snart.

Op. 2 nr. 1 i f-moll
Op. 57 i f-moll («Appassionata»)
Op. 31 nr. 2 i d-moll («Stormen»)
Op. 111 i c-moll