Beethoven-jubileet i Bjergsted høsten 2020

Grunnet Covid-19 utgår flere av arrangementene knyttet til Beethoven-jubileet

Publisert: Endret:
Beethoven- jubileet blir blant annet markert med et tre dagers symposium av Fakultet for utøvende kunstfag
13.-15. november i Lille konsertsal, Bjergsted.

Fakultet for utøvende kunstfag i samarbeid med Stavanger Symfoniorkester markerer høsten 2020 250-årsjubileet for Ludwig van Beethoven med en rekke konserter og forelesninger i Bjergsted kulturpark.

Den tsjekkiske pianisten og komponisten Václav Tomásek, som hadde opplevd Europas fremste klaverkunstnere fra Mozart av og til langt inn i 1840-årene, sa at aldri hadde han hørt en pianist som kunne måle seg med Beethoven. Beethovens klaververker og hans egen pianistpraksis er uten tvil et sentralt tema i jubileumsåret. Over tre dager i midten av november vil UiS Fakultet for utøvende kunstfag være vertskap for et symposium med dette som fokus, ja, vi feirer tilknytningen mellom jubilanten og hans viktigste medium. Temaene vil spenne vidt, fra Beethoven som improvisator til hans historiske kontekst og forholdet mellom hans sene stil og modernismen. Derimellom vil det bl.a. handle om ulike utgaver av sonatene og oppføringspraktiske spørsmål. Etter en opptakt med våre lokale internasjonalt kjente komponist Fartein Valen, starter vi med den unge Beethoven på fredag og avslutter med Beethoven og den sene stil. Det blir også konsertinnslag underveis. Symposiet arrangeres direkte i forlengelsen av Piotr Anderszewskis solistopptreden med Stavanger Symfoniorkester torsdag 12. november (Beethovens Klaverkonsert i C-dur op. 15), og aller siste post på programmet er Nils Henrik Asheims nyproduserte «Beethoven Band» i Zetlitz-salen søndag kveld. Fakultetet presenterer også et større utvalg av Beethovens klaververker på en rekke konserter før og etter symposiet, og dessuten hans samtlige klavertrioer.

Velkommen til Beethoven-symposium i Bjergsted!

Med vennlig hilsen,
Olaf Eggestad