Hopp til hovedinnhold

Spesialbiblioteket på Arkeologisk museum

Biblioteket er åpent for ansatte, studenter og alle som er interessert i våre fagfelt. Våre spesialområder er arkeologi, konservering, museologi, botanikk, geologi, middelalderhistorie og lokalhistorie for Stavanger og Rogaland.

Publisert: Endret:

Om biblioteket

Åpningstider

Betjent bibliotek: Mandag: 9 – 15 Tirsdag: 9 – 17 Onsdag – Fredag: 9 – 15 Ubetjent bibliotek: Tirsdag: 17 – 19.30 Lørdag: 11 – 15 Søndag: 11 – 16 for studenter med UiS ID Åpent hver dag fra kl 6.15 – 22 for ansatte på Arkeologisk Museum

Besøk og kontakt

Peder Klowsgate 30A Tlf: 51 83 26 10 E-post: ub-ark@uis.no

Postadresse

Universitetsbiblioteket i Stavanger Arkeologisk museum Postboks 8600 Forus 4036 Stavanger

Våre fagområder

Biblioteket dekker fagområdene arkeologi, konservering, museologi, botanikk, geologi, middelalderhistorie og lokalhistorie for Stavanger og Rogaland. I biblioteket finner du leseplasser og gruppebord. Biblioteket er åpent for ansatte ved museet, men også for andre med en interesse for arkeologi. Bibliotekarene kan hjelpe til med å søke etter relevant faglitteratur og veileder også i referanser og spørsmål om publisering.

Ansatte
Svanlaug Takle

Kontaktbibliotekar Tlf: 51 83 26 11 svanlaug.takle@uis.no

Marit Lillegraven

Spesialbibliotekar Tlf: 51 83 11 31 marit.lillegraven@uis.no

Søk og finn – hvor skal jeg søke?

Vi anbefaler at du starter med å søke i vår bibliotekbase, Oria. For å få oversikt over hva som finnes av forskning innen et spesifikt område, må du i tillegg søke i internasjonale databaser.

I Oria finner du bøker og annet trykt materiale, e-bøker, artikler, tidsskrift og mer, fra oss og fra andre fagbibliotek i Norge. Databasene finner du i også i Oria. Her finner du baser innen Arkeologi og konservering.

A trained librarian is a powerful search engine with a heart
 • Søk og skriv er en nettressurs for studenter og forskere, med gode tips om blant annet søketeknikk. 

 • PhD on track er et nyttig nettsted for stipendiater og andre forskere, med egen bolk om søking.

 • Synonymer og gode søkeord på engelsk, norsk og andre språk, kan du finne i Ordnett

I Oria finner du oversikt over databaser som er relevant innen arkeologi og konservering.

Du kan også finne mye nyttig om fagfeltet ved å søke i tverrfaglige databaser som:

Nordiske bibliotekbaser:

Vitenskaplige fulltekstarkiv:

 • UiS Brage: Åpent arkiv for faglige og vitenskapelige arbeider fra UiS. Masteroppgaver, vitenskapelige artikler osv.

 • Nora: Søketjeneste som gir tilgang til forskningsresultater, tidsskrifter og publikasjoner tilknyttet høyere utdanning i Norge.

Varsling på emnesøk

Du kan sette opp varslinger fra ulike databaser, slik at du får en e-post når det blir publisert nye artikler innenfor ditt fagfelt.

Bruk veiledningen (pdf) nedenfor til å sette opp varslinger i de tre største tidsskriftbasene våre: Scopus, Science Direct og Academic Search Premium.

Første gang du skal sette opp varsling må du opprette en bruker med brukernavn (e-postadresse) og passord.

Varsling på innholdsfortegnelse

Få varsling på e-post om nye artikler i ditt favorittidsskrift. Det er mulig å sette opp varslinger i tidsskriftdatabaser og få e-post når nye artikler er tilgjengelige.

Dersom UiS har elektronisk abonnement på tidsskriftet kan du gå direkte inn i artiklene. Nedenfor finner du en veiledning for hvordan dette gjøres.Ta kontakt med biblioteket dersom du trenger hjelp til å sette opp varslinger.

I Oria kan du søke etter trykte og elektroniske tidsskrifter både på tittel og med ISSN. Bruk tilgang hjemmefra for å få tilgang til elektroniske ressurser overalt.

Med Browzine får du oversikt over tidsskriftene du trenger, og du kan lage en egen bokhylle med tidsskriftene du ønsker å lese og følge med på.

Vi har tilgang til en rekke e-bøker. Du kan søke etter e-bøker i Oria.

E-bøker kan leses direkte på skjerm. På noen e-bøker er det begrensinger på hvor mye du kan laste ned og skrive ut. Dersom du ønsker å laste ned en e-bok trenger du Adobe Digital Edition. Dette programmet er installert på alle UiS-PCer. Enkelte e-bøker kan lastes uten begrensninger.

E-bøker som er fritt tilgjengelig:

 • Bokhylla.no: E-bøker fra Nasjonalbiblioteket. Ansatte ved UiS får tilgang til disse ved å logge inn med Feide. Studenter kan søke om tilgang i 8 timer om gangen. Ta kontakt i skranken for å få tilgang.

 • Directory of Open Access books: Her finner du mer enn 16 000 gratis fagfellevurderte akademiske bøker.

 • ETHoS: Mer enn 500 000 britiske doktoravhandlinger tilgjengelig online.

Du finner Stavanger Aftenblad og Rogalands avis i tidsskriftkroken på biblioteket. Bruk pausen til å følge med på hva som skjer i byen vår!

I tillegg har vi digital tilgang til mange norske aviser.

 • Atekst (Retriever): I Atekst finner du artikler i fulltekst fra mer enn 100 norske aviser, magasin og andre nyhetskilder.

 • NB digitale aviser: Via Nasjonalbiblioteket kan du lese norske aviser i fulltekst. Alle ansatte har tilgang til disse ved å logge inn med Feide.  Studenter kan søke om tilgang i 8 timer om gangen. Ta kontakt om du har spørsmål om tilgang til aviser.

Forskningshjelp

Cristin

Synliggjør din forskning og gjør den tilgjengelig

Open Access

Biblioteket hjelper med å publisere med åpen tilgang

Forskningsdata og datahåndtering

Får brukerstøtte i agring og tilgjengeliggjøring av forskningsdata

ORCID

Få en unik forsker-ID som knyttes mot din forskningsaktivitet

Lån en bibliotekar

Skal du i gang med et nytt forskningsprosjekt og lurer på hvor du skal starte å søke? Vi kan søking og gjenfinning av litteratur. Ta kontakt, vi hjelper deg gjerne!

Tilgang hjemmefra

Flere av våre tidsskrifter, databaser og e-bøker krever UiS-tilgang. Logg på med tilgang hjemmefra for å få tilgang til våre e-ressurser når du ikke er på campus.

Innkjøpsforslag

Er det noe som mangler i bibliotekets samling? Har du forslag til et abonnement vi burde ha? Send inn dine forslag, så vurderer vi innkjøp.

Følg biblioteket på:

Facebook

Instagram

Twitter

YouTube