Bjergsted Brass Festival

Low Brass er tema for årets inspirasjonskurs som finner sted fra torsdag 22. september til søndag 25. september 2022.

Published Endret
Påmelding

Les mer her

Tid

22. - 25. september 2022

Sted

Bjergsted kulturpark

Norsk Orgelfestival og Bjergsted Brass Week inviterte i september 2020 til konsert i Stavanger konserthus.

Velkommen til inspirasjonskurs for messingblåsere

Bjergsted Brass Festival finner sted i Bjergsted kulturpark hver høst i uke 38.

Students at Vigdel beach, Studenter på Vigdelstranden

Bjergsted Brass Festival er en inspirasjonsuke for messingblåsere på alle nivåer. Den avholdes i Bjergsted kulturpark hver høst i uke 38 i Universitetet i Stavanger sine lokaler i Bjergsted parken. Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Fakultet for utøvende kunstfag på UiS, Stavanger Kulturskole, Stavanger Symfoniorkester, Stavanger katedralskole sin musikklinje, Vågen videregående skole sin musikklinje og den ideelle organisasjonen Bjergsted trombonelaug.

Til brassuken henter vi inn internasjonale toppartister som kan inspirere, motivere og dele av sin rikholdige kunnskap med alle kursdeltagerne. Fra torsdag 22. september/fredag 23. september til søndag 25. september 2022 arrangerer vi et todelt weekendkurs som retter seg mot:

 • Unge talenter, musikklinje-elever, skolekorps og voksenkorps-musikanter
  Dette kurset arrangeres i samarbeid med NMF Rogaland og foregår fredag 23. september med undervisningsstart kl. 16.00. Om noen ankommer seinere på fredagen, så vil det fortsatt være mulig å delta på seminaret. Kurset avslutningskonsert er søndag 25. september kl. 15.00 (ferdig ca. 16.15). Aldersgruppe: fra 15 år og oppover.
 • Høgskolestudenter og profesjonelle utøvere og pedagoger
  Dette kurset arrangeres i samarbeid med UiS ved Fakultetet for utøvende kunstfag og starter torsdag den 22. september kl. 09.00 i Universitetets lokaliteter i Bjergsted kulturpark. Om noen ankommer seinere denne dagen, vil det fortsatt være mulig å delta på kurset. Kurset avslutningskonsert er søndag 25. september kl. 15.00 (ferdig ca. 16.15).

Bjergsted Brass Week har fire ulike hovedtemaer, Low brass, Small Brass, All Brass og Early Brass.

Tema for 2022

For kurset som avholdes i uke 38 – 2022 (torsdag 22. september til søndag 25. september) er temaet «Low Brass».

Vi har gjestelærere på tenortrombone, basstrombone, eufonium og tuba. Se detaljer på vedlagt gjesteliste.

I tillegg lager vi et eget inspirasjonskurs for valthornister. Dette kurset kommer til å foregå parallelt med brassfestivalen og starter fredag 23. september på ettermiddagen og varer til søndag 25. september på ettermiddagen.

GJESTELÆRERE

Gjestelærere 2022

Her finner du oversikt over alle gjestelærerne som bidrar på årets Bjergsted Brass Festival.

Universitetets julekonsert 2019. Foto: Olav Bjånes

Gjestelærere på Bjergsted Brass Festival 2022 er:

 • Louise Pollock, tenortrombone:

Solotrombonist i Göteborgs Operaens orkester i Sverige og lærer ved Musikhögskolan i Göteborg. En meget ambisiøs og dyktig solist og pedagog med utdannelse bl.a. fra Musikkhøyskolen i Bern hos den internasjonale trombonesolisten Branimir Slokar. Louise har også vært prisvinner i flere anerkjente internasjonale konkurranser. Hun vant blant annet den kjente «Aeolus Competition for Wind Instruments» i 2016. Under festivalen vil Louise blant annet opptre som solist med Bjergsted Blåseensemble på konserten onsdag kveld.

 • Thomas Rüedi, eufonium:

En av verdens fremste eufonium solister og en meget anerkjent pedagog. Thomas kombinerer undervisningsjobb ved musikkhøyskolen i Bern med en internasjonale solist-karriere. Under festivalen vil Thomas blant annet opptre som solist både med Bjergsted Blåseensemble på konserten onsdag kveld og med Stavanger Brassband på konserten lørdag kveld.

 • Rex Martin, tuba:

En av verdens fremste og mest anerkjente messingpedagoger. Han er elev av den legendariske tubaisten Arnold Jacobs i Chicago.  Rex var i flere år fast vikar i Chicago Symphony Orchestra sammen med Jacobs. Og har i over 30 år vært tubaprofessor på Northwestern University i USA. Rex flyttet for tre år siden til Europa, og er nå tubaprofessor ved musikkhøyskolen i Bern. Og ellers en meget ettertraktet foredragsholder og seminarleder for både høyskoler og profesjonelle symfoniorkestre.

 • Clare Farr, basstrombone:

Basstrombonist i Kringkastingsorkesteret og fast medlem i norsk tromboneensemble. I tillegg er Clare aktiv som pedagog, kammermusiker og solist. I 2022 lanserer plateselskapet LAWO en solo-CD med Clare Farr som solist i samspill med Inger Lise Ulsrud på orgel og Norsk Tromboneensemble.  Plateslipp av solo-CD kan det være vil foregå under Bjergsted Brass Festival 2022. Clare Farr er også en ettertraktet korpsdirigent, har erfaring både som skolekorps og voksenkorps dirigent og er en mye brukt dommer i ulike korpskonkurranser arrangert av NMF.

 • Ingemar Roos, tenortrombone:

Nestoren i trombonemiljøet i Skandinavia. Solotrombonist i Göteborg Symfoniker i over 30 år, og trombone-professor på NMH og Musikhögskolan i Göteborg i over 30 år. Ingemar er en levende legende, mer enn 80 av hans studenter har vunnet prøvespill til profesjonelle musikerjobber. Så de aller fleste profesjonelle ensembler i Skandinavia har trombonister som har studert hos Ingemar i sine rekker. Ingemar vil primært lede ulike ensembler og mesterklasser under festivalen.

 • Trombone-kvartetten Bone-Afide fra England

Er en spennende trombonekvartett som består noen av de fremste unge profesjonelle engelske trombonistene. De har alle sin utdannelse fra Royal Academy i London.  De jobber nå som frilanser med ulike symfoniorkestre i England, og har ellers stor aktiviteter med kvartett. Bone-Afide medvirker på festivalen fra torsdag til søndag. Alle ensemblets medlemmer har bakgrunn fra den engelske korpsbevegelsen, og under festivalen skal kvartettens medlemmer blant annet opptre som solister med Stavanger Brassband.

 • Trombone-kvartetten Cimbrasso fra Norge

Er en spennende trombonekvartett som består noen av de fremste unge profesjonelle norske trombonistene. De har alle sin utdannelse fra ulike europeiske høyskoler, og jobber nå som frilansere og musikere i ulike norske orkestre og militærkorps, og har ellers stor aktivitet med sin trombonekvartett. Cimbrasso medvirker på festivalen fra torsdag til søndag. Alle ensemblets medlemmer har gjennom sin oppvekst vært aktive kulturskoleelever og skolekorpsmusikanter. Nå jobber flere av de som profesjonelle musikere i norske militærkorps og symfoniorkestre.

 • Norsk Trombone Ensemble

Har allerede oppnådd legendestatus i det norske messingmiljø etter sine mange spennende konserter og prosjekter. Ensemblet består av fire av de fremste profesjonelle orkestertrombonistene i Oslo. For anledningen består ensemblet av Audun Breen, Oslo Filharmoniske Orkester, Geir Anfinsen, Den Norske Operas Orkester og Petter Winroth og Clare Farr fra Kringkastingsorkesteret. Kvartetten vil medvirke på festivalkonserten fredag kveld.

Audun og Clare vil også undervise på weekend festivalen, og Clare er også vår basstrombone solist under festivalen. Ensemblets medlemmer har alle vært svært aktive korps og kulturskolelever i Norge og Sverige, og de er nå ofte brukt som solister eller dirigenter på ulike prosjekt med skole- og voksenkorps.

 • Grethe Tonheim, trombone og eufonium:

En av de fremste norske messingpedagogene. Grethe er ansatt som lærer ved Manger folkehøyskole og Grieg-akademiet og ellers en attraktiv frilanser. Grethe vil primært bidra som leder for musikklinjenes messingensemble, lede ensemble fra Unge Talenter, Bjergsted, ha mesterklasser på Universitetet i Stavanger. Grethe har i mange år vært en legende innen norsk korpsbevegelse. Tidligere var hun i mange år solotrombonist i Eikanger-Bjørsvik Musikklag og vinner av utallige solistpriser under NM og Siddis Brass. Nå er hun solotrombonist i Bjørsvik Brass og en mye brukt dommer i både norske og internasjonale korpskonkurranser.

Hun vil være hovedansvarlig for del 2 av weekendkurset som retter seg mot de unge talentene og det frivillige musikkliv.

 • Niels-Ole Bo Johansen , trombone

Niels-Ole er tromboneprofessor ved det Jyske Musikkonservatorium og en meget anerkjent messingpedagog. Han har de seinere årene forsket mye på dansk og skandinavisk trombonemusikk, og vil under festivalen holde ett foredrag der han deler med seg av sin rikholdige kunnskap om dette repertoaret. Niels-Ole har gjennom mange år dirigert danske voksenkorps til flotte resultater i danske korpskonkurranser. Han er også en erfaren dommer både i norske og danske korpskonkurranser.

 • David Friedrich, trombone

David er ansatt som solotrombonist i Stavanger Symfoniorkester og underviser også på Universitetet i Stavanger dette året. David har sin utdannelse blant annet fra musikkhøyskolen i Hannover, Tyskland og er en aktiv kammermusiker og deltar regelmessig på ulike konsertprosjekter både i Norge og i Tyskland.

 • Elisabeth Vannebo, tuba

Elisabeth er regnet som en av Norges mest allsidige musikk-arbeidere. Jobber på mange felt, bl.a. som tubasolist, kammermusiker, lærebok forfatter, arrangør og komponist. I tillegg har hun en omfattende pedagogisk virksomhet. Elisabeth har de seinere årene utmerket seg som arrangør og komponist, og har tilført den norske korpsbevegelse utallige flotte komposisjoner og arrangementer. Stykkene brukes flittig av både skole- og voksenkorpsene. Hennes produksjon omfatter alt fra fleksible arrangementer for ensembler med mindre besetning til stykker for brassband og janitsjarkorps. Mye av hennes produksjon er utgitt på Norsk Noteservice. Elisabeth vil primært delta som gjestelærer på del 2 av weekend seminarene.

 • Per Illguth, eufonium

Per er en av Norges fremste eufonium solister og pedagoger. Han er blant annet ansatt som lærer ved Stavanger Kulturskole og på Universitetet i Stavanger, og er ellers en veldig aktiv korpsdirigent. Per har i mange år vært solo-eufonist i Stavanger Brassband. Han har med korpset opptrådt som solist utallige ganger. Per er også dirigent for Vardeneset skolekorps. Per vil primært delta som gjestelærer på del 2 av weekend seminarene.

 • Audun Breen, tenortrombone

Audun har sin utdannelse fra Norges Musikkhøyskole og fra Guildhall School of Music i London. Audun er nå solotrombonist i Oslo Filharmoniske Orkester. Tidligere har han vært ansatt som trombonist i blant annet i Kristiansand Symfoniorkester og Göteborgs Symfoniker. Audun skal under seminaret spille på konserten fredag kveld med Norsk Tromboneensemble og ellers være solist med Stavanger Brassband på konserten lørdag kveld. Ellers deltar han som gjestelærer på weekend kursets del 1 som retter seg mot høgskolestudentene.

På det egne valthornkurset vil følgende pedagoger undervise:

 • Fritz Pahlmann

Fritz vil være horn-kursets hovedlærer. Fritz er en meget anerkjent orkesterhornist, solist og pedagog. Han har sin utdannelse fra flere av de mest kjente høyskolene i Tyskland og har jobbet som solohornist i Staatskapelle Weimar, Münchner Philharmoniker, Kammerphilharmonie Bremen. Fritz er nå bosatt på Eidsvoll og er en ettertraktet kammermusiker og solist. Han har spilt med alle de norske symfoniorkestrene og Norsk kammerorkester, og har fra august 2022 fått årskontrakt som hornist i KORK. Fritz deltar ofte som solist og kammermusiker på norske og internasjonale musikkfestivaler bl.a. i i Kina og USA. Fritz var tidligere ansatt som hornlærer ved Franz Liszt Hochschule i Weimar. Han er nå lærer ved Musikhögskolan i Ingesund, Sverige.

 • Steven James

Steven er også lærer på horn-kurset. Steven er solohornist i Stavanger Symfoniorkester, og en aktiv hornpedagog. Han er sterkt involvert i talentutviklingsprogrammet UTB på Stavanger Kulturskole. Steven er også en meget aktiv kammermusiker og solist og har ved flere anledninger vært solist med bl.a. Stavanger Symfoniorkester. Steven vil kommende år også være hornlærer på Universitetet i Stavanger.

 • Paul Farr

Paul vil også være lærer på horn-kurset. Paul har i over 30 år vært ansatt som hornist i Stavanger Symfoniorkester.  Han har også vært lærer på Universitetet i Stavanger i samme periode. Ved siden av sin utøvende og pedagogiske gjerning har Paul jobbet som korpsdirigent for både skolekorps og voksenkorps, og  som dommer i nasjonale og regionale korpskonkurranser. Mange vil også kjenne Paul som en humørfull og entusiastisk sommerkurslærer på NMF sine sommermusikkskoler.

Program

Konsertoversikt Bjergsted Brass Festival 2022

Her finner du oversikt over alle konserter under årets inspirasjonsuke.

Dronebilde campus Bjergsted

Festivalens åpningskonsert. Solokonsert med klaver

Tirsdag 20.09.2022, kl. 19:30 i Eikenes salen

Clare Farr, bass-trombone, Louise Pollock, tenor-trombone og Thomas Rüedi, eufonium.

Ida Mo Schancke, klaver og Hans Petter Tangen, klaver.

Kammer- og solist konsert

Onsdag 21.09.2022, kl. 19.30 i Eikenes salen

Bjergsted Messingensemble under ledelse av Ingemar Roos.
Musikkpedagogenes messingensemblet under ledelse av Ingemar Roos.
Messingensemble fra Unge Talenter, Bjergsted under ledelse av Grethe Tonheim
Bjergsted Blåseensemble i samspill med solistene Louise Pollock, tenortrombone  og Thomas Rüedi, eufonium

Kammerkonsert

Torsdag 22.09.2022, kl. 19.30 i Eikenes salen

Musikklinje ensemblet fra Vågen/Stavanger Katedralskole under ledelse av Grethe Tonheim.

Trombonekvartettene Bone-Afide fra London og Cimbrasso fra Norge.

Kammerkonsert

Fredag 23.09.2022, kl. 19.30 i St. Petri kirke

 1. avdeling:       Kammergrupper fra festival kurset
 2. avdeling:       Norsk trombone Ensemble

Solist og kammerkonsert

Lørdag 24.09.2022, kl. 17.00 i St. Petri kirke

 1. avdeling:       Clare Farr, basstrombone og Inger Lise Ulsrud, orgel
  Diverse ensembler fra festivalkurset
 2. avdeling:       Stavanger Brassband med solister fra Bjergsted Brass Festival.
  Thomas Rüedi, eufonium, Audun Breen, tenortrombone og
  Bone-Afide trombonekvartett.

Bjergsted Brass Festival avslutningskonsert

Søndag 25.09.2022, kl. 15.00 i Eikenes salen

Ulike festival-ensembler fra kurset i samspill med våre gjesteartister.

Påmelding

Påmeldingen til Bjergsted Brass Festival er nå lukket.

Noteillustrasjon musikk og dans

Påmelding

Påmeldingsfristen for høyskolekurset var 25. august.
Påmeldingsfrist kurset for det frivillige musikkliv og for hornseminaret var 31. august.

Kursavgift er kr. 250 for aktiv deltagelse torsdag til søndag. Kursavgiften vil bli fakturert og sendt på epost.

Spørsmål?

For eventuelle spørsmål kontakt prof. PK Svensen på per.k.svensen@uis.no

Samarbeidspartnere på Bjergsted Brass Festival 2022

Bjergsted Brass Festival arrangeres av Bjergsted Trombonelaug i nært samarbeid med fakultet for utøvende kunstfag på Universitetet i Stavanger og:

Blåseseksjonen

ved Fakultet for utøvende kunstfag

Professor
51832796
Fakultet for utøvende kunstfag
Avdeling for klassisk musikk

Støttespillere på Bjergsted Brass Festival 2022

Bjergsted Brass Festival arrangeres av Bjergsted Trombonelaug i nært samarbeid med Fakultet for utøvende kunstfag på Universitetet i Stavanger og:

Og med fantastisk god støtte fra våre mange trofaste støttespillere:

Logokollasj av trofaste støttespillere til Bjergsted Brass Festival: Rogaland fylkeskommune, Stavanger kommune, frifond.no, Støttet av Kulturrådet Norsk kulturråd, Lyse Spirer, Bergesenstiftelsen, Sparebanken Vest, Sparebankstiftelsen DNB og Tom Wilhelmsens Stiftelse