Bjergsted Brass Festival

UiS Fakultet for utøvende kunstfag har sammen med Bjergsted trombonelaug gleden av å invitere til en ny storslått Bjergsted Brass Festival. Temaet for 2023 er «Small Brass».

Published Endret
Bjergsted Brass Festival 2023
Påmelding

Få informasjon her. Påmeldingsfrist er 1. september

Tid

Festival: 18. - 24. september 2023 Weekendhøyskolekurs: 21.-24. september Kurs for det frivillige musikkliv: 22.-24. september

Sted

Bjergsted kulturpark

Fra 2020 da Norsk Orgelfestival og Bjergsted Brass Week inviterte til konsert i Stavanger konserthus.

Velkommen til inspirasjonskurs for messingblåsere

Bjergsted Brass Festival finner sted i Bjergsted kulturpark hver høst i uke 38.

Students at Vigdel beach, Studenter på Vigdelstranden

Bjergsted Brass Festival er en inspirasjonsuke for messingblåsere på alle nivåer. Den avholdes i Bjergsted kulturpark hver høst i uke 38 i Universitetet i Stavanger sine lokaler i Bjergstedparken. Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Fakultet for utøvende kunstfag ved Universitetet i Stavanger, Stavanger Kulturskole, Stavanger Symfoniorkester, Stavanger katedralskole sin musikklinje, Vågen videregående skole sin musikklinje, Norges Musikkorps Forbund avdeling Rogaland og den ideelle organisasjonen Bjergsted trombonelaug.

Til brassuken henter vi inn internasjonale toppartister som kan inspirere, motivere og dele av sin rikholdige kunnskap med alle kursdeltagerne.

Seminar

Tema i år er «Small Brass». Utøvere på trompet, kornett, valthorn og althorn fra 15 år og oppover er hjertelig velkommen som aktiver deltagere på festivalen. Hele festivalen finner sted i Bjergsted Kulturpark i Stavanger fra mandag den 18. september til søndag den 24. september 2023, mens det åpne weekend tilbudet starter torsdag eller fredag.  

Vi arrangerer under festivalen et todelt åpent weekend seminar: 

 • Målgruppe for seminar 1 er høyskolestudenter og utøvere fra det profesjonelle utøvende og pedagogiske miljø. Det åpne weekend kurset starter torsdag den 21. september kl. 09.00 i Universitetets lokaler i Bjergsted, Stavanger. Kurset avsluttes med en avslutningskonsert søndag den 24. september kl. 15.00, (ferdig ca. 16.15). Deltakeravgift for aktiv deltagelse her er 250 kroner (25 euro). Meld deg på her.
 • Målgruppe for seminar 2 er unge talenter, skolekorps og voksenkorps musikanter og musikanter ellers fra det frivillige musikkliv. Dette seminaret starter fredag den 23. september kl. 17.00 og avsluttes med konsert søndag den 24. september kl. 15.00 (ferdig ca. 16.15).  Deltakeravgift for aktiv deltagelse her er 250 kroner (25 euro). Meld deg på her.

Vi håper så mange som mulig ønsker å delta som aktive deltagere på årets Bjergsted Brass Festival. For å melde dere på, går dere inn på påmeldingsslippen og melder dere på der. Faktura på kursavgift sendes like i forkant av seminaret. Ved stor pågang kan det være vi må begrense antall aktive deltagerplasser, så prinsippet «først til mølla» gjelder for å være garantert plass på seminaret.  

Vi har også en hel rekke offentlige konserter under uka. Alle konsertene, bortsett fra konserten med Stavanger Symfoniorkester og Stavanger Brassband torsdag har fri entre. Til den konserten (torsdag) håper vi å få til rabatterte billetter, men dette er ikke avklart enda.  Dere som ønsker å være garantert billett kan bestille dette via hjemmesiden til Stavanger Konserthus/Stavanger Symfoniorkester. https://sso.no/konsert/messingfest-og-scheherazade/ 

Vi har også i år, takket være god støtte fra våre samarbeidspartnere, hatt mulighet til å invitere en imponerende rekke gjestelærere og solister. Se detaljer i gjestelisten under.

GJESTELÆRERE

Gjestelærere 2023

Her finner du oversikt over alle gjestelærerne som bidrar på årets Bjergsted Brass Festival.

Universitetets julekonsert 2019. Foto: Olav Bjånes

Gjestelærere på Bjergsted Brass Festival 2023 er:

 • Urban Agnas:

En av verdens fremste trompetsolister. Urban er en meget allsidig artist. Han behersker de fleste stilarter og har vunnet priser i mange internasjonale konkurranser. Han har også gitt ut soloinnspillinger som har fått strålende mottagelse. Urban er også en av verdens fremste trompet pedagoger, og han er for tiden trompet professor ved musikkhøyskolen i Køln, Tyskland.  Urban har tidligere vært solotrompetist i kjente orkestre som Göteborg Symfoniker og Stockholm Filharmoniske Orkester, og har vært medlem i den anerkjente messingkvintetten Stockholm Chamber Brass siden kvintetten ble startet i 1987.  

 • Matilda Lloyd:

Matilda tilhører den unge garden internasjonale trompetsolister. Hun har sin utdannelse blant annet fra Cambridge University, Royal Academy of Music i London og Musikhögskolan i Malmö, der hun studerte for professor Håkan Hardenberger. Matilda har turnert som solist med ulike orkestrer i både Europa, Asia og USA og vi er veldig glade for å kunne presentere Matilda som solist og gjestelærer på Bjergsted Brass Festival 2023. 

 • Solus Trompet Ensemble:

Solus er noe så uvanlig som en trompet kvintett som satser på en internasjonal karriere. Ensemblet består av fire anerkjente, yngre engelske trompetister fra England og en utøver på basstrompet. Dette gir ensemblet både et stort spilleregister og mulighet til et mer variert klangbilde. Ensemblet opptrer ved ulike festivaler både i Storbritannia og eller i Europa og ledes av vår trompet solist Matilda Lloyd. Solus vil under festivalen dele en kammerkonsert med Genghis Barbie hornkvartett og ellers jobbe med undervisning på kurset rettet mot det frivillige musikkliv.

 • Tobias Füller:

Er en av de ledende tyske trompet pedagogene. Han jobber som professor ved både Musikkhøyskolen i Lübeck og ved Robert Schumann høyskolen i Düsseldorf.  Her på festivalen skal han primært jobbe som pedagog. Han har med seg en stor del av sin trompetklasse fra høyskolen i Lübeck hit til festivalen. Og sammen med trompetklassen her ved fakultetet på UiS skal de blant annet spille på konserten i St. Petri kirke lørdag den 23. september kl. 17.30. 

 • Andrej Žust:

Andrej Žust er født i  Slovenia i 1984. Han har studert ved musikkakademiet i Ljubljana og vunnet priser i flere internasjonale konkurranser. I 2004 ble han som 20-åring tilbudt solohorn stillingen i Slovenian Philharmonic Orchestra i Ljubljana. Andrej har også vært medlem av blant annet Gustav Mahler Youth Orchestra og Pacific Music Festival Orchestra. Fra februar 2009 til januar 2011 var han stipendiat ved Berlin Philharmonic Orchestra sitt orkesterakademi. Siden sesongstarten i 2011/2012 har han vært fast ansatt i den berømte hornseksjonen i Berlin Philharmonic Orchestra.

 • Genghis Barbie hornkvartett:

Genghis Barbie er en legendarisk amerikansk hornkvartett. Ensemblet består av fire profesjonelle kvinnelige hornister er meget nyskapende. Kvartetten har spilt inn en hel rekke cd plater med både original skrevet kvartettrepertoar og transkriberte klassikere. De har fått tilført horn repertoaret mye ny, spennende musikk i form av både originalkomponert musikk og arrangerte klassikere og popmusikk.  Ensemblets fire medlemmer jobber ved siden av kvartett virksomheten som pedagoger, frilansere, arrangører og solister. Genghis Barbie vil under festivalen dele en kammerkonsert med vil Solus Trompet Ensemble og ellers primært jobbe med undervisning på kurset rettet mot deltagerne fra det frivillige musikkliv. 

 • Frøydis Ree Wekre:

Tidligere hornprofessor på Norges Musikkhøyskole og solohornist i Oslo Filharmoniske Orkester. En legende innen det norske messingmiljøet blir med oss på festivalens fire første dager. Da skal hun gi mesterklasser og også lede en fagdag for lokale kulturskole lærere torsdag. Frøydis skal også lede musikkpedagogenes messingensemble under festivalen. 

 • Owen Farr:

Er en av verdens ledende althorn solister. Han er fra Wales og arbeider nå som både solist, kammermusiker og pedagog. Han er ansatt som lærer ved flere av de største musikkhøyskolene i England, blant annet ved Royal Northern College of Music i Manchester. Han er også en offisiell Besson artist-. Hans deltagelse her på festivalen er kommet i stand takket være god støtte fra musikkmiljø i Bergen og Besson.  Her på festivalen vil han jobbe med alle weekend alt-hornistene og vil også være solist med Sola Brassband på vår festival konsert i St. Petri kirke lørdag kl. 17.30. 

 • Kornettartist

TBA

 • Åge Østrem:

Er tidligere messinglærer på Vågen videregående skole og en meget aktiv og suksessfull messingpedagog på Vestlandet. Åge har sin bachelor utdannelse med en fra tidligere Rogaland Musikkonservatorium i Stavanger og en master fra  Arizona State University i USA. Åge skal være med oss på hele festivalen og jobbe med både studenter og med UTB sitt messingensemble under festivalen. Åge skal også være med på fagdagen for kulturskole lærerne torsdag. Åge vil også lede trompet og kornett delen av weekend seminaret for deltagerne fra det frivillige musikkliv.   

 • Elin Holmen Kurverud:

Underviser i trompet og kammermusikk ved Musikk på Majorstuen og Unge Talenter på Barrat Due. Elin har en bachelor og master med trompet som hovedinstrument fra Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole. Ved siden av Musikkskolen underviser hun også i Torshovkorpset, et korps for personer med sammensatte lærevansker. Elin er også medlem i messingensemblet TEN Thing. Elin Holmen Kurverud har vært tilknyttet Barratt Due musikkinstitutt som pedagog siden 2007. På Brassfestivalen vil Elin lede messingensemblet fra musikklinjene på Vågen videregående og Stavanger Katedralskole, avdeling Bjergsted. Hun vil også være med på fagdagen for kulturskolelærerne torsdag. 

 • Ingemar Roos:

Tilhører sammen med Frøydis Ree Wekre en av nestorene i det Skandinaviske messingmiljø. Han har også vært solotrombonist i Göteborg Symfoniker i over 30 år, og trombone-professor på både Norges Musikkhøyskole og Musikhögskolan i Göteborg i over 30 år. Ingemar er en levende legende, og mer enn 80 av hans studenter har vunnet prøvespill til profesjonelle musikerjobber. Så de aller fleste profesjonelle ensembler i Skandinavia har trombonister som har studert hos Ingemar i sine rekker. Ingemar er med på festivalen primært som ensemble-leder og for å lede ulike mesterklasser.

Program

Konsertoversikt Bjergsted Brass Festival 2023

Her finner du oversikt over alle planlagte konserter under årets inspirasjonsuke.

Dronebilde campus Bjergsted

Festivalens åpningskonsert/recital med klaver

Tirsdag 19. september, kl. 19:30 i Eikenes-salen:

Solokonsert med våre gjesteartister Matilda Lloyd, trompet, Urban Agnas, trompet, Hans Petter Tangen, klaver og Ida Mo Schanche, klaver. Bjergsted Messingensemble åpner denne konserten. 

Gratis entré

Solo- og kammerkonsert

Onsdag 20 september, kl. 19.30 i Eikenes salen:

Unge talenter, Bjergsted sitt messingensemble, Musikkpedagogenes messingensemble og Bjergsted Messingensemble deltar her.
Bjergsted Blåseensemble spiller etter pause med solistene Matilda Lloyd, trompet og Urban Agnas, trompet. fra brassfestivalen. 
Gratis entré

Samarbeidskonsert mellom SSO og Stavanger Brassband

Torsdag 21. september kl. 19.30 i Fartein Valen, Stavanger konserthus

Samarbeidskonsert mellom SSO og Stavanger Brassband 
Program: 
Higgins: Concerto Grosso for brassband og orkester (bestillingsverk)  
Rimskij-Korsakov: Scheherazade 

Billetter kjøpes via Stavanger konserthus

Ensemblekonsert med messingensemble frå VGS

Fredag 22. september kl. 19.30 i Eikenes-salen

Ensemblekonsert med musikklinjene på Vågen og Stavanger Katedralskole sine messingensemble  
Solus Trumpet Ensemble fra England og Genghis Barbie Horn Quartet fra USA. 

Gratis entré

Solist og kammerkonsert

Lørdag 23. september kl. 17.30 i St. Petri kirke

Solist og kammerkonsert i St. Petri kirke  
Ulike kammergrupper fra weekend kurset 
Genghis Barbie Horn Quartet 
Sola Brassband med gjestesolistene Owen Farr, althorn og ? kornett. 

Gratis entré

Bjergsted Brass Festival avslutningskonsert

Søndag 24. september kl. 15.00 i Eikenes-salen

Festivalens avslutningskonsert  
Kammergrupper og solister fra festivalen medvirker. 
Solus Trumpet Ensemble 

Gratis entré

Kontaktinformasjon

Blåseseksjonen

ved Fakultet for utøvende kunstfag

Professor
51832796
Fakultet for utøvende kunstfag
Avdeling for klassisk musikk

Samarbeidspartnere og støttespillere

Logoer til støttespillere og samarbeidspartnere til Bjergsted Brass Week
Logoer til støttespillere og samarbeidspartnere til Bjergsted Brass Week

Arrangement ved Fakultet for utøvende kunstfag

Songaranes julekonsert

Søn. 10.12.2023

14:00-15:30

Skur 2
Skansenkaien

Julekonsert med Bjergsted jazzensemble og Bjergsted vokalensemble

Ons. 13.12.2023

20:00-22:00

Spor 5, Stavanger

Universitetets julekonsert 2023

Lør. 16.12.2023

18:00-20:00

St. Petri kirke, Stavanger