Hopp til hovedinnhold

Bli kjent med programlederne for digital semesterstart

Når rekordmange studenter på mandag ønskes velkommen til UiS, er det journalistikkstudentene Anna Vestly og Anders Haualand som skal lose dem gjennom den offisielle, digitale semesteråpningen. De har delt noen av tankene sine om semesterstart og det å ta fatt på studiene igjen i en annerledes tid.

Publisert: Endret:

Anders Haualand og Anna Vestly er klare for å ta imot rekordmange UiS-studenter mandag 10. august. Foto: skjermdump, UiS og Screen Story.

1. Hvilke forventninger har du til årets semesterstart?

Anna: Jeg forventer at det blir annerledes enn tidligere og at man ikke får helt samme fadderuke nå når man må være i mindre grupper og holde avstand. Jeg forventer at blir veldig kjekt til tross for dette, Fadder har lagt opp til et veldig bra opplegg. Ellers blir det kjekt å komme i gang med studiene, og jeg håper det ikke blir så mye digitalt, jeg er ikke så veldig glad i det. 

Anders: Jeg forventer at det blir annerledes enn i fjor. Jeg skulle egentlig vært i USA dette semesteret for å studere. Nå blir hele tredje klasse på journalistikk værende her, og mange skal være faddere, noe vi i tredje klasse vanligvis ikke er siden vi ofte er i utlandet. Det blir jo litt artig å være mange flere første uka og å kunne treffe de nye studentene. Det blir også ålreit å komme tilbake til studielivet. Jeg hadde praksis forrige semester og jobbet, så jeg har ikke følt jeg har vært skikkelig student siden desember, som er sist jeg var på skolen. 

2. Hva gleder du deg mest til med semesterstart?

Anna: Jeg gleder meg mest til fadderuka og til å bli kjent med de nye studentene. Jeg er fadder selv i år og skal være med på å ta imot dem. I tillegg gleder jeg meg til å møte alle igjen, det er veldig lenge siden jeg har sett de andre i klassen. 

Anders: Det sosiale. Vi bli veldig mange folk som kan treffes igjen etter en lang periode med at man helst ikke skal treffe så mange så ofte. Det blir gøy å komme tilbake til det igjen og å ha en sosial arena man går til jevnlig. 

3. Hvordan tror du årets fadderfestival blir?

Anna: Jeg tror det blir litt annerledes med tanke på at det har kommet en del smitte den siste uka. Vi må være forsiktige, men jeg tror det blir kjekt, og jeg tror vi skal klare å bli kjent med alle på en koronavennlig måte. Fadderlederen og styret har gjort en god jobb med å lage smittevennlige arrangementer. Alle må melde seg på alt, så dersom det skulle oppstå smitte, kan alle som har vært på samme arrangement, kontaktes.  

Anders: Det blir mindre av konserter og arrangementer, eventuelt blir noe av det på en annen måte. Jeg har forstått av det fortsatt skal være faddergrupper som man skal finne på ting med, så akkurat den delen hvor man finner på ting med gruppa si, blir nok lik som før. Selv om vi må holde avstand, kan vi finne på mye sammen. 

4. Hvordan blir det å ta fatt på et nytt studieår, når ting nå er som de er?

Anna: Jeg hadde planer om å være i Australia på utveksling, så å miste det halve året i Australia for så å begynne på et semester med mye digital undervisning, blir litt tungt og kjedelig. Men man må bare gjøre det beste ut av det og tenke at man kan reise seinere og at det ikke er noe man kan gjøre med situasjonen. Det eneste kjekke med det, er at alle i klassen blir igjen. Det at vi alle står i det sammen, gjør det litt bedre. Det blir kjekt å være siste året sammen med hele klassen. 

Anders: Jeg er spent på om vi får lov til å ha flere fag på skolen eller om det blir mange digitale forelesninger. Jeg håper så mye som mulig vil skje på universitetet. Jeg tenker at jeg kommer til å være så mye som mulig på universitetet for å jobbe med studiearbeid og lese. Det er også et fint sted å være sosial, hvis det er andre folk der. 

5. Hva vil du si til årets nye studenter, som tar fatt på studielivet midt i en usikker og annerledes tid?

Anna: Prøv å bli kjent med folk. Jeg vet ikke hvordan det blir med digital undervisning, men møt opp på ting og bli med på alt du kan være med på. Du blir veldig godt kjent med folk når du møter opp personlig og ikke bare digitalt, og du må selv gjøre en innsatts for å bli kjent med andre. Det samme gjelder studiene; begynn å lese tidlig, det er ikke lurt å ta skippertak på slutten av semesteret. 

Anders: Mange av de som skal begynne på første året, er de som nettopp har mistet store deler av russetiden sin, så jeg håper de får en fin fadderuke og blir kjent med veldig mange nye folk.

Jeg fant selv ut at jeg var veldig glad i den måten universitetet funker på sammenlignet med videregående skole, det er mer åpent og du har et eget ansvar for hva du lærer. Det er jeg glad i, og jeg håper de nye studentene tar til seg den nye måten å lære på. 

Den digitale semesteråpningen kan du se på uis.no eller på UiS' Facebook-side

Tekst: Live Kolstad Kvalsvik

Først publisert 07.08.2020