Utvalgte juridiske emner (BHO120)
Næringsvirksomhet innenfor servicenæringene, herunder hotell og restaurant, skjer innenfor rettslige rammer. Det er viktig for utøvelsen av all slik næringsvirksomhet at man har kunnskap om hvilke rettsregler som gjelder, hvilke metoder man bruker for å bestemme reglenes innhold og hvordan man fører faktiske situasjoner inn under respektive regel. Emnet dekker både privatrettslige og offentligrettslige regler og juridisk metode.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2023-2024. Merk at det kan komme endringer.
Emnekode
BHO120
Versjon
2
Vekting (stp)
10
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
Læringsutbytte
Etter å ha fulgt undervisning og forelesninger, og etter øvinger og oppgaveløsninger i dette emnet, skal studenten ha oppnådd følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
- Ha god kunnskap om juridisk metode og rettskildelære
- Ha god kunnskap om rettsreglene innfor følgende rettsområder:
- Rettskildelære
- Grunnprinsippene for juridisk metode
- Rettskildefaktorene og deres betydning og funksjon ved dannelse av rettsregler
- Rettskildeprinsippene og deres betydning for rettskildefaktorene og individuelle rettsspørsmål
- Avtalerett
- Reglene om inngåelse, revisjon og opphør av avtaler
- Reglene om fullmaktsforhold
- Reglene om ugyldige avtaler
- Den generelle formuerettslige lempningsregelen i avtaleloven §36
- Arbeidsrett
- Reglene om ansettelse
- Reglene om oppsigelse og avskedigelse
- Ferielovgivningen
- Forvaltningsrett
- Reglene om forvaltningslovens kap. I,II samt IV-VII
- Reglene dokumentinnsyn etter Offentlighetslova
- Rettskildelære
Ferdigheter:
- Anvende juss og fakta innenfor kunnskapsområdene i næringsrelaterte situasjoner
Generell kompetanse
- Evne å anvende juridisk metodikk basert på rettskildefaktorer og rettslige prinsipper
Forkunnskapskrav
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
En skriftlig prøve | 1/1 | 4 Timer | Bokstavkarakterer | Lovdata, Norges Lover, annen lovsamling eller særtrykk/kopi av enkeltlover., |
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Dag OsmundsenArbeidsformer
Overlapping
Emne | Reduksjon (SP) |
---|---|
Juss for hotell og reiseliv (BHO120_1) | 10 |
Åpent for
Emneevaluering
Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.
I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.