Miljøbioteknologi og Bioprosessmodellering (MLJ640)

Emnet vil øke studentenes kunnskap og forståelse for miljøbioteknologiske anvendelser i tillegg til å vise studentene hvordan kunnskap om mikrobielle samfunn og deres prosesser som med fordel kan brukes f.eks. i bioremediering av forurensede områder, og ved å bruke vår forståelse av mikroorganismer i miljøet for å kontrollere deres skadelige effekter. Videre vil emnet introdusere studentene til SUMO, et mye brukt prosessmodelleringsprogram i miljøtekniske applikasjoner. Studentene skal lære å anvende sin teoretiske kunnskap til operasjonelle scenarier.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2024-2025. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

MLJ640

Versjon

1

Vekting (stp)

10

Semester undervisningsstart

Vår

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Vår

Undervisningsspråk

Engelsk

Innhold

Emnet vil være oppdelt i 5 moduler:

Modul 1: Gjennomgå viktige begreper i miljømikrobiologi.

Denne modulen dekker videregående emner i miljømikrobiologi relatert til mikrobielle samfunn, relasjonen mellom ulike mikroorgamismer og mikrobielle prosesser i ulike miljø.

Modul 2: Bioremediering

Tema som gjennomgås er: aklimasjon, detoksifisering , sorpsjon, og biotilgjengelighet, miljøfremmede stoffer, kometabolisme og anvendelse av strategier for bioremediering.

Modul 3: Mikrobiologi i Oljereservoar

Sentralt i denne delen er forståelse og mekanismer for mikrobielle samfunn i oljereservoar, reservoar forsuring, biokorrosjon og biofouling. I tillegg gjennomgås kontrollert mikrobiell forandring og mikrobiell bruk av oljeutvinning.

Modul 4: Metoder i Miljøbioteknologi

Denne modulen vil inneholde obligatoriske laboratorieøvinger og oppgaver i relasjon til de første tre modulene. I tillegg vil studentene lære om metoder brukt i miljøbioteknologi.

Modul 5: Bioprosessmodellering

Denne delen vil lære studentene modellering via praktiske øvelser som bruker SUMO-programmet.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenter vil få en forståelse for rollen mikroorganismer har i deres miljø og hvordan denne kunnskapen kan brukes til å løse miljømessige og industrielle problemer.

Etter fullført emne skal studentene ha kunnskap om prinsipper for konstruksjon av flerkomponentmodeller for aktivert slamsystemer

Ferdigheter

Studenten skal som en følge av emnet kunne forstå rollen og betydningen mikroorganismer har i miljøet. Studenter vil være i stand til å bruke denne kunnskapen både i en arbeidsmessig- og i en laboratoriesituasjon. I tillegg vil studentene kunne lære seg en del grunnleggende laboratoriekunnskap.

Etter å ha fullført dette emnet skal studentene ha ferdigheter til å bruke SUMO-programvaren som et verktøy for modellering av aktivert slamsystemer.

Generell kompetanse

Å bygge på studentenes forkunnskaper innen miljømikrobiologi slik at studentene får en dypere forståelse for betydningen mikroorganismer har for miljøet og hvordan benytte denne kunnskapen for å utnytte mikroorganismer i bioremediation og oljeindustrien.

Etter å ha fullført dette emnet skal studentene ha kompetanse for simuleringsbasert design av aktiverte systemer som fjerner karbon og næringsstoffer

Forkunnskapskrav

Studentene behøver kunnskap om mikrobiologi eller biokjemi for å ta dette emnet.

Anbefalte forkunnskaper

BIO220 Mikrobiologi, MLJ530 Miljøprosess analyse

Eksamen / vurdering

Mappe og skriftlig eksamen

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Mappe 3/10 4 Uker Bokstavkarakterer Alle
Skriftlig eksamen 7/10 4 Timer Bokstavkarakterer Engelsk-norsk ordbok, Godkjent kalkulator,

Skriftlig eksamen med penn og papir. Mappen består av fire individuelle modelleringsoppgaver. De første tre oppgavene skal ha varighet på en uke på hver oppgave. Den siste (fjerde) oppgaven skal gjennomføres i eksamenperioden. Tillate hjelpemidler: PC og SUMO program. Det gis ikke karakter på mappen før alle arbeid er innlevert og mappen som helhet sensureres.Det tilbys ikke kontinuasjonsmuligheter på mappen. Studenter som ikke består, kan gjennomføre mappevurdering neste gang emnet har ordinær undervisning.

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

Laboratorieoppgaver

Det er et krav at studenten deltar i laboratoriedelen av emnet som tar for seg metoder benyttet i miljøteknologi.

Gjennomføring av obligatorisk lab skal gjøres til de tider og i de grupper som er oppsatt og publisert på Canvas. Fravær på grunn av sykdom eller av andre årsaker skal snarest mulig kommuniseres til laboratorie- eller fagansvarlig. Det kan ikke påregnes å få gjennomføre lab utenom oppsatt tid hvis dette ikke er kommunisert og ny avtale gjort.

Godkjent laboratoriearbeid kreves for å gå opp til eksamen i faget. Det gjennomføres ikke kontinuasjonseksamen for laboratorieøvingene. Studenter som ønsker å ta disse øvingene på nytt, må eventuelt gjøre dette neste gang emnet har ordinær undervisning.

Fagperson(er)

Ansvarlig laboratorieøvelser:

Hong Lin

Instituttleder:

Ingunn Westvik Jolma

Arbeidsformer

4 timer undervisning pr. uke i tillegg til obligatoriske laboratorieøvelser.

Emnet baserer seg primært på en serie forelesninger,

Åpent for

Biologisk kjemi - master i realfag Miljøteknologi - master i teknologi/siv.ing.
Utveksling ved Det teknisk- naturvitenskapelige fakultet

Emneevaluering

Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto