Musikk A, del 1: Musikkopplæring på 1-10 trinn (ÅMUS100)

Dette emnet er knyttet til de fagdidaktiske delene av studiet og er i særlig grad rettet mot musikklæreren sitt arbeid med elevenes faglige utvikling på 1-10 trinn i gjeldende læreplan. Undervisningsstoff og arbeidsmåter i studiet skal gi deg ferdigheter, kunnskap og erfaring som gjør deg i stand til å stimulere musikalsk og danserisk utvikling hos alle elever.


Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2025-2026. Merk at det kan komme endringer.

Fakta

Emnekode

ÅMUS100

Versjon

1

Vekting (stp)

15

Semester undervisningsstart

Høst

Antall semestre

1

Vurderingssemester

Høst

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Emnet tar for seg musikkfagets komponenter - praktisk arbeid med sang, spill, dans, aktiv lytting, improvisasjon og komponering, i relasjon til musikkpedagogiske og -didaktiske grunnlagsproblemer, praktisk-metodisk arbeid og refleksjon knyttet til musikklærerens undervisning og elevens læring på trinn 1-10.

Arbeidet med emnet skal omfatte forskningsbasert kunnskap og erfaring knyttet til de aktivitets- og erkjenningsformene vi finner i musikkfaget. Det legges vekt på å skape en god sammenheng mellom studentens egen musikalske erfaring og utvikling, samt utviklingen av fagdidaktisk kompetanse i å planlegge, gjennomføre og reflektere over musikkundervisningen.

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studenten:

  • har kunnskap om å lede og tilrettelegge musikkopplæring for trinn 1-10
  • har kunnskap om kulturforståelse, kreativitet og ulike estetiske uttrykksformer
  • har kunnskap om musikkfagets rolle i samfunnet og om læreplaner i faget

Ferdigheter

Studenten:

  • kan lede og instruere sang-, samspill- og danseprosesser med elever på trinn 1-10
  • kan skape musikk på varierte måter, improvisere med instrument, kropp og stemme og kan lede improvisasjons- og komponeringsprosesser for elever på trinn 1-10
  • kan ta i bruk og vurdere varierte arbeidsformer, metoder og læringsmateriell for skolefaget musikk for trinn 1 -10

Generell kompetanse

Studenten:

  • har innsikt i musikkens og dansens rolle som kommunikasjonsmedium og erkjenningsform i skolehverdagen og i et flerkulturelt samfunn
  • kan reflektere over sammenhengen mellom mål og innhold i musikkfaget, andre fagområder og læreplanverk for trinn 1-10
  • kan bruke musikk både som regifag og som støttefag i flerfaglige tema- og prosjektarbeid

Forkunnskapskrav

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Det er anbefalt med bakgrunn fra musikk eller dans (f.eks videregående skole studieretning musikk, dans og drama, kulturskole, kor, korps, band eller liknende).

Eksamen / vurdering

Vurderingsform Vekting Varighet Karakter Hjelpemiddel
Mappe 1/1 Bestått/ Ikke bestått

Oppgaver som inngår i oppgaveportefølje:
• Skriftlig refleksjonstekst
• Podcast/muntlig drøfting
• Presentasjon av undervisningsopplegg

Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering

80 % tilstedeværelse på undervisning, 100% tilstedeværelse på arbeidskrav

Muntlige og skriftlige arbeidskrav. Studenter som får ett eller flere av arbeidskravene vurdert til ikke-godkjent ved første presentasjon, gis mulighet for én ny presentasjon i bearbeidet form.

80 % tilstedeværelse på undervisning.

100% tilstedeværelse på arbeidskrav.

Fagperson(er)

Studiekoordinator:

Per-Erik Petersen

Studiekoordinator:

Ida Margrethe Eikaas

Arbeidsformer

Det blir benyttet ulike organiseringsformer med forelesninger, gruppearbeid og mye egenøving. I tillegg blir det praktisk musisering, dansing, lytting og komponering individuelt og i grupper. Utprøving og bruk av interaktive læringsressurser. Canvas brukes som plattform for kommunikasjon, læringsressurser og innleveringer av ulike slag.

Praksis

Gjelder kun for studenter tilknyttet grunnskolelærerutdanningen: Det er obligatorisk praksis i grunnskolen tilsvarende tre uker. Organisering av praksis gjøres i samarbeid med partnerskolene og plan for denne vil bli lagt frem ved semesterstart.

Åpent for

Åpent for studenter på Årstudium i musikkopplæring og grunnskolelærerstudenter etter søknad.
Gjelder kun for studenter tilknyttet grunnskolelærerutdanningen: Det er obligatorisk praksis i grunnskolen tilsvarende tre uker. Organisering av praksis gjøres i samarbeid med partnerskolene og plan for denne vil bli lagt frem ved semesterstart.

Emneevaluering

Fakultetet bestemmer om det skal gjennomføres tidligdialog i alle, eller grupper av emner som tilbys ved fakultetet. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester. I tillegg skal det gjennomføres en digital evaluering, studentenes emneevaluering, minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.

Litteratur

Søk etter pensumlitteratur i Leganto