Komplekse tema i arbeid med utsatte barn og unge (BBA301)
Emnet har som hensikt å gi studentene bred kunnskap om traumer og komplekse barnevernfaglige problemområder, og ferdigheter i anvendelse av tilegnet kunnskap i sosialpedagogisk arbeid med utsatte barn og unge.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2023-2024. Merk at det kan komme endringer.
Emnekode
BBA301
Versjon
1
Vekting (Sp)
15
Semester undervisningsstart
Høst
Antall semestre
1
Vurderingssemester
Høst
Undervisningsspråk
Norsk
Innhold
Læringsutbytte
En kandidat med fullført og bestått emne skal ha følgende læringsutbytte definert i form av
Kunnskap
- Har bred flerfaglig kunnskap om traumer og utviklingstraumer hos barn og unge.
- Har kunnskap om hvordan komplekse problemområder som vold, overgrep, omsorgssvikt, rus og psykisk helse påvirker barns oppvekst og barndom.
- Har kunnskap om sosialpedagogiske virkemidler og miljøterapeutiske tilnærminger i arbeid med barn og unge som er traumatiserte eller lever i vanskelige livssituasjoner.
- Har kunnskap om kommunikasjon og konflikthåndtering i arbeid med barn, unge og familier som lever med komplekse utfordringer.
- Har kunnskap om rusmidler, avhengighet, virkning, psykisk helse og utfordringer som møter barn og unge som pårørende.
- Har kunnskap om mangfold og mulige utfordringer knyttet til utenforskap, minoritets og urfolks status i samfunnet.
- Har kunnskap om kvantitative forskningsmetoder, og deres muligheter og begrensinger i forskning på tema som vold, overgrep, rus, psykisk helse blant (utsatte) barn og unge.
Ferdigheter
- Kan anvende forskningskunnskap, erfaringskunnskap og kunnskap fra barn, unge og foreldre i arbeid med å ivareta barn og unges perspektiv og legge til rette for samarbeid i arbeid med utredning, kartlegging og planlegging av tiltak.
- Kan kartlegge og analysere hvilke metoder og tiltak egner seg i arbeid med komplekse problemstillinger hos barn, unge eller familier.
- Kan anvende kunnskap om ulike miljøterapeutiske tilnærminger til for å skape best mulige tiltak for utsatte barn og unge.
- Kan innhente og anvende kunnskap fra barn, unge og/eller foreldre i arbeidet med tiltak og evaluering av tiltak i barnevernfaglig arbeid.
- Kan anvende faglig kunnskap til å kommunisere og samarbeide hensiktsmessig med barn, unge og foresatte, og kan samtale med barn om tema som omsorgssvikt, vold og overgrep.
- Kan anvende faglig kunnskap og skjønn til å veilede barn, unge og deres foreldre og foresatte i forhold til hjelpeapparat og tiltak når det gjelder vold, overgrep og andre traumatiske erfaringer.
- Kan oppdatere sin kunnskap om komplekse tema som vold, overgrep, omsorgssvikt, flukt og barn som pårørende, innen barnevernspedagogens arbeid.
- Kan lese akademiske artikler, analysere, reflektere, stille seg kritisk til og anvende ulike kilder til kunnskap, som forskningsbasert kunnskap, praksisbasert kunnskap og kunnskap som formidles av barn, unge og foreldre.
- Kan innhente informasjon om og anvende lovverk, regelverk og veiledere i forhold til arbeid med barn, unge og familier som lever med traumer som vold, omsorgssvikt, overgrep, samt utfordringer som rusavhengighet, psykiske lidelser og utenforskap.
- Kan anvende kunnskap fra emnet på metodisk og vitenskapelig måte.
- Kan gjøre analyser, lese og forstå kvantitative data med utgangspunkt i kunnskap fra emnet.
- Kan innhente kvalitative data og analysere disse.
- Kan gjennomføre en litteraturstudie.
Generell kompetanse
- Kan bruke kunnskap, ferdigheter og erfaringer til å møte barn, unge og familier i en utsatt livssituasjon med forståelse, empati og anerkjennelse.
- Kan bruke ulike kilder til kunnskap for å analysere, vurdere og tilrettelegge barneverfaglig arbeid med barn og unge som har vært utsatt for traumer.
- Har innsikt i egen forforståelse, holdninger og verdier og betydningen av relasjonskompetanse i forhold til arbeid med barn, unge og familier som har erfaring med traumer, også med hensyn til mangfold.
- Kan dokumentere og formidle faglige vurderinger i arbeide med komplekse tema både muntlig og skriftlig.
Forkunnskapskrav
Anbefalte forkunnskaper
Eksamen / vurdering
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Hjemmeeksamen | 1/1 | 5 Dager | Bokstavkarakterer | Alle |
Hjemmeeksamen består av en skriftlig individuell oppgave, omfang 3000 ord (+/- 10%) eksklusive innholdsfortegnelse og litteraturliste. Referansestil: APA 7th. Tema for oppgaven defineres av emneansvarlig. Konsekvenser av ikke bestått eksamen innen utsatt eksamen: Dersom studenten ikke består eksamen senest ved utsatt eksamen, innebærer dette at studenten må ta ny eksamen i emnet sammen med etterfølgende kull. De deleksamener og obligatoriske arbeidskrav som allerede er bestått, må ikke tas på ny. Studenten må ta eksamen i henhold til eventuelt ny og revidert emnebeskrivelse for emnet, men avgjør selv om han/hun vil følge undervisning i det nye eksamenssemesteret.
Vilkår for å gå opp til eksamen/vurdering
Alle obligatoriske aktiviteter (3) må være godkjent for at studenten kan gå opp til eksamen. Godkjenning/ikke godkjenning av obligatoriske aktiviteter kunngjøres på Studentweb, normalt ikke senere enn 7 dager før eksamen. Studenter som mangler godkjenning av en eller flere obligatoriske aktiviteter vil bli trukket fra eksamen.
Nærværskrav: 75% obligatorisk deltagelse på seminarene.
Skriftlig oppgave: Skriftlig individuell oppgave, omfang 2000 ord (+/- 10%) eksklusive innholdsfortegnelse og litteraturliste. Referansestil: APA 7th. Tema for oppgaven defineres av emneansvarlig.
Presentasjon: Skriftliggjøring og presentasjon av gruppeoppgave, samt fasilitering av diskusjon i halvparten av seminarene.
Fagperson(er)
Emneansvarlig:
Anne Ingeborg Apeland SvalastogEmneansvarlig:
Andreas HåheimStudieprogramleder:
Joakim Jiri HaalandArbeidsformer
Emneevaluering
Det skal være en tidligdialog mellom emneansvarlig, studenttillitsvalgt og studentene. Formålet er tilbakemelding fra studentene for endringer og justering i emnet inneværende semester.
I tillegg skal det gjennomføres en digital emneevaluering minimum hvert tredje år. Den har som formål å innhente studentenes erfaringer med emnet.