Praksis 1. trinn 25 dager BBDPR1
Praksis første studieår gjennomføres i sammenheng med tilknyttende kunnskapsområder: Barns utvikling, lek og læring (BULL), Natur, helse og bevegelse (NHB) og Kunst, kultur og kreativitet (KKK).
Fokus i praksis 1. studieår:
- Ledelse av seg selv og barn
Studentens arbeid i praksis skal vurderes ut fra kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse, samt læringsutbyttebeskrivelsene tilknyttet de aktuelle kunnskapsområdene på trinnet.
Dette er emnebeskrivelsen for studieåret 2021-2022. Merk at det kan komme endringer.
BBDPR1
1
Vår
Norsk
Institutt for barnehagelærerutdanning
Etter å ha gjennomført praksis skal studenten ha tilegnet seg følgende læringsutbytter:
Kunnskap
(kommentatorkompetanse)
Kandidaten har:
- har kunnskap om aktuelle teorier og forskning om barns danning, utvikling, omsorg, lek og læring
- kunnskap om leken som fenomen i barndommen og som en arena for læring, vennskap og kontakt mellom barn
- kunnskap om observasjon og pedagogisk dokumentasjon som forutsetning for didaktisk tilrettelegging av barns leke- og læringsmiljø.
- kunnskap om hvordan barn gjennom kropp og sanser lærer om verden og seg selv
Ferdigheter
(aktørkompetanse)
Kandidaten kan:
- kan planlegge, grunngi og reflektere ved hjelp av faglige begreper, over eget og andres pedagogiske arbeid
- kan gå inn i omsorgsfulle relasjoner med barn, preget av vilje til innlevelse og anerkjennelse av hvert enkelt barn og barns betydning for hverandre
- kan lede aktiviteter med barnegrupper i ulik størrelse
- observere og vurdere barns bevegelseskompetanse
- legge til rette for estetiske opplevelser, undring, utforskning, skaperglede og lek
Generell kompetanse
Kandidaten:
- kan beskrive sitt gryende pedagogiske grunnsyn
- kan lede pedagogiske prosesser og se, møte og støtte barns nysgjerrighet og skapende uttrykk i allsidige leke- og læringsopplevelser
- ta ansvar for barnehagelærerens betydning som medskaper, deltaker og rollemodell i barns utforskning og uttrykk
- samhandle med barn som kompetente deltakere i skapende prosesser, og gi rom for deres medvirkning på barnehagens kunst- og kulturarenaer
- analysere og kritisk reflektere over verdier knyttet til bærekraftig utvikling, barnehagens rutiner, kosthold og bevegelsesaktiviteter som sentrale for livsmestring og helse
- tilrettelegge et helsefremmende og godt bevegelsesmiljø inne og ute for barn i ulike aldre og med ulike forutsetninger
Praksisstudiet skal bidra til kontinuitet, sammenheng og progresjon i utdanningen og til at studenten utvikler seg fra å være student til å bli en profesjonsutøver med barnehagefaglig handlingskompetanse.
Praksisstudiet har derfor økte forventninger og krav til studenten gjennom studieforløpet, fra å kunne planlegge, vurdere og gjennomføre ulike aktiviteter, til å kunne lede barnehagen som en lærende organisasjon.
På første trinn skal studenten utvikle en begynnende forståelse av leken som fenomen og som en arena for læring, vennskap og kontakt mellom barn. Praksisstudiet skal på dette trinnet bidra med kunnskap om barns væremåter, omsorgs-, leke- og læringsbehov. Studenten skal kunne vise grunnleggende toleranse, interesse og respekt for barns særegne behov og læringsmuligheter uansett alder.
Gjennom praksisstudiet skal studenten få mulighet til å observere og vurdere barns bevegelseskompetanse og tilegne seg kunnskap om hvordan barn gjennom kropp og sanser lærer om verden og seg selv. .
Videre skal praksisstudiet bidra til studentens innsikt i hvordan kunst og kultur bidrar til barns ulike opplevelser og uttrykksformer, læring og danning og tilby arenaer hvor studenten skal kunne skape miljøer som inviterer barn til estetiske opplevelser, undring, utforsking, skaperglede og lek.
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Karakter | Hjelpemiddel |
---|---|---|---|---|
Praksis 25 dager | 1/1 | 25 Dager | Bestått - Ikke bestått |
Praksis og alle møter i forbindelse med praksis er obligatorisk. For bestått praksis forutsettes minimum 80 % tilstedeværelse.Det kan i tillegg forekomme oppgaver og undervisningsaktivitet knyttet til praksis som er omtalt under kunnskapsområdene.