Forskningspris til professor i risikostyring

UiS-professor Eirik Bjorheim Abrahamsen er tildelt Lyses forskningspris for 2020 for sin forskning innen økonomisk analyse i risikostyring.

Publisert Sist oppdatert

Eirik Bjorheim Abrahamsen (t.v.) mottok Lyses forskningspris under UiS sin årsfest. Prisen ble delt ut av Jens Arne Steinsbø, konserndirektør for strategi og teknologi.

Abrahamsen er en av de mest respekterte og anerkjente forskerne internasjonalt innen økonomisk analyse i risikostyring. Hans arbeid ser spesifikt på økonomers og sikkerhetseksperters perspektiver på hvordan best styre risiko.

Svært produktiv forsker

Prisvinneren har over flere år vist at han er blant de mest produktive forskerne ved Universitetet i Stavanger. I 2020 står han oppført med 20 vitenskapelige bidrag. I perioden 2018-2020 står han oppført med mer enn 45 vitenskapelige bidrag. Av disse arbeidene er 14 på høyeste nivå. Abrahamsen har fått antatt artikler i både risikofaglige, medisinske og utdanningsvitenskapelige journaler på høyeste nivå. Dette viser, ifølge juryen, en fremragende faglig dybde og bredde.

Juryen framhever også at årets prisvinner er en av de mest inkluderende forskerne ved UiS – de fleste av hans forskningsarbeider har flere medforfattere. Videre legger nominasjonen vekt på at han er en særdeles god kollega og lagspiller.

Prisbelønnet pedagog

Eirik Bjorheim Abrahamsen har tidligere mottatt utmerkelse for sine forelesninger og pedagogiske ferdigheter og fikk nylig status som merittert underviser ved UiS. Prisvinneren var 32 år da han i 2012 ble UiS’ yngste professor.

Abrahamsen var stolt og glad da han mottok utmerkelsen, som består av et diplom og et stipend på 50 000 kroner.

– Denne prisen er en viktig anerkjennelse av min og mine kollegers mangeårige forskning innen økonomisk analyse i risikostyring. Vår forskning handler om hvordan man skal sikre en hensiktsmessig balanse mellom økonomi og sikkerhet når beslutninger tas i prosjekter. De ulike fagområdene har sine styrker og svakheter. Disse må kartlegges og forstås slik at vi kan trekke det beste ut fra hvert fagområde. På den måten kan risikostyringen forbedres, sier Abrahamsen.

Ærespris

Lyses forskningspris er en ærespris gitt til en forsker eller forskergruppe ved UiS eller NORCE som det siste året har utmerket seg med fremragende vitenskapelige arbeid på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Prisen ble delt ut av Jens Arne Steinsbø, konserndirektør for strategi og teknologi i Lyse under universitetets årsfest 29. oktober 2021.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Mari Løvås