Nypremiere på konsertforestillingen Fuge Fantasi for bass, baryton og 15 babyer

– Skal turnere internasjonalt fra 2023.

Publisert Sist oppdatert

To menn som sitter på gulvet på en scene og synger i overdådige barokke kjoler og parykk. Foto.
Frank Havrøy og Nils Christian Fossdal. Foto: Tord Paulsen

Fuge Fantasi for bass, baryton og 15 babyer har nypremiere i Stavanger 12. november. Det kunstneriske arbeidet hadde urpremiere under Risør Kammermusikkfest sommeren 2022. Konsertforestillingen er en del av professor Siri Dybwiks kunstneriske forskning og hvor både utøverkunnskap og improvisasjonskunnskap som undersøkelsesområde inngår i artikkelskriving tilknyttet kunnskapsfeltet «scenekunst for de aller yngste». Hun er spesielt opptatt av hvordan kroppslige og musikalske improvisatoriske strategier åpner opp for deltakelse og medvirkning i fremførelsespraksisen. I den kunstneriske prosessen har Siri Dybwik i samarbeid med utøverne utforsket fugens form og hvor 5 nyskrevne fuger iscenesettes sammen med improvisatoriske passasjer. Arbeidet har også utviklet nye metoder for hvordan koreografi og komposisjon posisjonerer seg i den kunstneriske prosessen. Professor Frank Havrøy (NMH) og Førsteamanuensis Nils Christian Fossdal (UiS) har utforsket hvordan et kompositorisk materiale kan åpne opp for improvisatoriske samspill i møte med publikum. Førsteamanuensis Janne- Camilla Lyster (KhiO) har utviklet en libretto for det førspråklige publikummet. Cesilie Kverneland deltar som medskapende danser. 

Smilende mann som synger med øynene lukket i overdådig rød parykk og kjole. Foto.
Frank Havrøy. Foto: Tord Paulsen

Det komponeres få musikkverk for de aller yngste, det samme gjelder utvikling av ny scenetekst og libretto for de yngste publikummerne. Fuge Fantasi for bass, baryton og 15 babyer inngår i en viktig praksis- og diskursutvikling tilknyttet kunstopplevelser for barn, forestillingen skal turnere internasjonalt fra 2023. 

I november besøker PPU studenter ved Fakultet for utøvende kunstfag forestillingen. Videre arrangeres det en 2-dagers workshop 17. og 18. november hvor kunstnere fra Norge, Sverige og Danmark deltar. I dette møtet med skaperne og utøverne får deltakerne innblikk i hvilke erfaringer, metoder og strategier som er utviklet i prosessen. 

Det kunstneriske arbeidet er støttet av UHØRT!, utvalg for musikk- kulturrådet, Komponiststøtte-Kulturrådet, Utvalg for dans- Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og RAS.