Fiskehandleren fra Aarhus møter Grieg Seafood og forskere til debatt. Hvem har rett om oppdrettslaksen?

Fiskehandler Jakob Clausen ble rikskjendis i Danmark da han fjernet all oppdrettsfisk fra disken og talte oppdrettsnæringen midt imot. Clausen er femte generasjons fiskehandler og driver Danmarks eldste fiskehandel i Aarhus. Han mener oppdrettslaksen lever uverdige liv i merdene, og som fagmann går han ikke god for kvaliteten på produktet.
“Jeg mener at vi bør have fokus på de fødevare naturen giver os, i stedet for at sælge fisk fra opdræt som har levet af piller og svømmet rundt i bur i havet eller på land” uttalte han i en pressemelding om oppdrettsboikotten.
Clausen møter samfunnskontakt i Grieg Seafood, Liv Marit Årseth, til debatt. Grieg Seafood har lenge vært en internasjonal sjømatsbedrift med lakseoppdrett i Finnmark, Rogaland og Canada. Fra og med 2026 trekker de seg ut av Finnmark og Canada og satser alt på Rogaland.
Grieg Seafood er stolte over laksen de leverer til butikker og restauranter over hele verden. På sine nettsider forsikrer de om at bærekraft er grunnleggende for deres virke: “Sustainable farming practices are the foundation of Grieg Seafood's operations. The lowest possible environmental impact and the best possible fish welfare is both an ethical responsibility and drive economic profitability.”
Forskning
To forskere vil også bidra i debatten med sin kunnskap på feltet.
- Geir H. Bolstad forsker på effekter av rømt oppdrettslaks og lus. Han er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning og medlem av Vitenskapelig råd for Lakseforvaltning. Bolstad blir med oss på link fra Trondheim og vil dele siste nytt fra forskningen på den norske laksebestanden.
- Ragnar Tveterås er professor i industriell økonomi ved UiS. Han leder flere forskningsprosjekter som undersøker hvordan oppdrettsnæringen kan bli mer lønnsom og mindre skadelig for naturen. Tveterås argumenterer for at oppdrettsnæringen kan bli grønnere enn den er i dag og sikre mat til en global befolkning som stadig øker.
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding.
Språk: engelsk.