Forsk i vei

Vi vil koble studentene med relevante informanter til forskningsoppgaven de vil skrive om temaer knyttet til nye E39 mellom Lyngdal og Ålgård. Målet er at studentene skal få en kickstart på forskningsoppgaven sin, og bli kjent med viktige personer i sektoren de vil jobbe i etter endt utdanning.

Published Endret
Nyttig informasjon:
Prosjektstart

Våren 2020

Prosjektslutt

Våren 2022

Prosjektleder

Jens Kaae Fisker

Forsk i vei

Les mer om prosjektet her!

Kontakt oss:

Førsteamanuensis i samfunnsvitenskap
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for medie- og samfunnsfag
Rådgiver
51831505
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Fakultetsadministrasjonen SV
Administrasjon IMS
Ekstern
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt for medie- og samfunnsfag

Siste nytt om Forsk i vei-prosjektet:

Hentet forskningsinspirasjon i Egersund

Nye farger på husene i sentrum og fostring av bærekraftig innovasjon er noen av tiltakene Egersund gjør i sitt pågående omstillingsarbeid. Det har vekket oppmerksomhet blant studentene på Forsk i vei-prosjektet, som nylig besøkte kommunen på jakt etter temaer til sine forskningsoppgaver.

– Det skjer innmari mye i Egersund som man ikke nødvendigvis hører om. Målet med turen var å få større innsikt i omstillingsarbeidet som skjer der, sier Julia Horn, praksisstudent og prosjektkoordinator for Forsk i vei-prosjektet.

Sentrumshus i ny drakt

Sammen med førsteamanuensis Kristiane Marie Fjær Lindland og studenter fra masterprogrammene endringsledelse og energi, miljø og samfunn var Horn på tre ulike besøk i Egersund, for å få større innsikt i hvordan kommunen forbereder seg på potensielle forandringer knyttet til nye E39.

Først ut var en omvisning med kommunens mulighetsutvikler, Kjersti Søyland Gil. Hun fortalte om et husmalingsprosjekt, som handler om å gjøre sentrum mer attraktivt.

– I samarbeid med en ekstern aktør har kommunen laget en fargepalett på 12 farger som huseierne kan male huset sitt med hvis de vil, og formålet er at fargene skal representere Egersund på en bedre måte. Det hadde allerede satt sitt preg på byen, forteller Horn.

Videre fikk UiS-delegasjonen en innføring i hvordan sentrumsutvikling skal knyttes til Egersunds viktigste næringer, og hvordan de ulike næringene kan gå gjennom et omstillingsarbeid uten at kommunen mister dem.

Siste stopp på turen var Egersund Energy Hub, et nyopprettet senter for fornybar energi og miljøteknologi.

– Det skal bli et samlingssted der gründere og unge mennesker kan møtes og leie seg et co-working-kontor, være i et bærekraftmiljø og spille hverandre gode, forteller Horn.

Bruker besøket som inspirasjon til oppgaver

Horn håper studentene som var med på turen, fikk en god forståelse av omstillingsarbeidet som skjer i Egersund, og at de høstet ideer til temaer å skrive om i store og små forskningsoppgaver de skal i gang med på sine respektive studier.

– En av dem ble veldig ivrig på å se på mulighetene for en hydrogenhub. En annen er interessert i omstillingsarbeidet i kommunen, og de andre så på besøket som inspirasjon og en mulighet for å lære mer, sier Horn.

Forskningsprosjektet Forsk i vei er stadig interessert i å knytte til seg flere studenter, på både bachelor- og masternivå. Ta kontakt med prosjektkoordinator Julia Horn dersom du ønsker mer informasjon.

Forskerutflukt til Egersund

Prosjektgruppa dro til Egersund i november 2020 for å lære mer om kommunens omstillingsarbeid, og besøke Energy Hub på Langholmen. Prosjektkoordinator Julia Horn hadde ansvaret for UiS' offisielle instagramkonto for dagen, og viste følgerne hva gruppa fikk være med på i Egersund.

UiS tenker nytt i pilotprosjektet Forsk i vei

Forsk i vei, pilotprosjekt

Det er planlagt en ny motorvei (E39) på sør-vestlandet mellom Lyngdal og Ålgård. Det har skapt stort lokalt engasjement i kommuner og nærområder som blir berørt av veiprosjektet. Nå vil UiS legge til rette for forskning knyttet til veistrekningen.

Forsk i vei skal gi en muligheten til å finne gode forskningsoppgaver, som for eksempel bachelor- og masteroppgaver, og sette dem i kontakt med viktige aktører knyttet til E39 Lyngdal-Ålgård.

– Man velger selv når man hopper inn i prosjektet og hvor lenge man har lyst til å være med, sier prosjektkoordinator Julia Horn, som til vanlig studerer master i energi, miljø og samfunn ved UiS. Denne høsten har hun ansvaret for koordineringen av prosjektet, som del av praksisen sin ved UiS.

Målet for prosjektet er ikke nødvendigvis at det skal komme ferdige forskningsoppgaver ut av studentenes deltakelse.

– Det kan like gjerne være nettverksbygging som er viktig for studentene, og da er Forsk i vei en super anledning til å få en oversikt over hvem som har kunnskap om hva rundt om i kommunene som blir berørt av veiprosjektet, sier Horn.

Workshops og idémyldring

For endringsledelsesstudent Joachim Enoksen var det nysgjerrigheten han hadde for prosjektet, som gjorde at han ville delta.

– Jeg synes det er spennende med mulighetene som ligger i forskning på veiprosjektet - spesielt knyttet til det grønne skiftet, sier Enoksen.

I tillegg til Enoksen er det flere andre studenter som har vist interesse for prosjektet, og deltatt på workshops i høst der utvikling av mulige problemstillinger og temaer sto på agendaen.

– Jeg ble overrasket over hvor mye en vei som E39 har å si for alt. Ikke bare for miljøet, men også for næringslivet, landbruk og politikk for eksempel, sier Enoksen.

Han og klassevenninnen Malin Henden, planlegger å skrive masteroppgaven sammen.

– Nå ser jeg hvorfor Joachim synes prosjektet er så kult, og jeg gleder meg til å se hvordan vi kan bruke det vi lærer i klasserommet i praksis, sier hun.

Forsprang i bachelor- og masteroppgaveskrivingen

I første omgang har man prøvd å engasjere studenter ved samfunnssikkerhet, reiseliv, mediefag, endringsledelse og byplanlegging, og Horn håper flere vil se nytten av prosjektet.

– Det er utallige aspekter ved veiprosjektet som kan – og bør – forskes på, og her får du sjansen til å gjøre research og få veiledning lenge før du får tildelt en veileder. En kickstart på bachelor- og masteroppgaven eller en mindre skoleoppgave, om du vil. Det er en ganske god deal, spør du meg, sier Horn.

– Vi trenger studentene

Onsdag 7. oktober besøkte rådgiver Tore Glette-Iversen, Gjesdal kommune, og kommunalsjef Kjersti Søyland Bye, samfunnsutvikling i Egersund, campus Ullandhaug.

De ble invitert for å fortelle studentene om politikken knyttet til E39 Ålgård-Lyngdal, og hvordan næringslivet rigger seg for forandring.

– Det finnes mange gode tematikker for forskning, som kommunen ikke har tid og ressurser til å fordype seg i. Derfor er det flott om vi får studenter til å se på disse viktige problemstillinger knyttet til veiprosjektet, sier Glette-Iversen.

Bye sier hun er spent på hva studentene vil gjøre videre.

– Det er interessant at studentene tar kontakt og ønsker å få presentert ulike problemstillinger rundt prosjekt som de vil fokusere på. I Egersund er fiskerinæringen viktig for lokal- og regionalt miljø. Fokus på infrastruktur og valg av ny E-39 har stor betydning for næringslivet generelt i regionen vår, sier Bye.

Vil du delta i prosjektet?

Send en e-post til Julia Horn hvis du ønsker mer informasjon om prosjektet: julia.d.horn@uis.no.