Jordomseilerne: historiene, menneskene og møtene

Mandag 26. september 2022 kl. 18:00-20:00,
Stavanger maritime museum.

Kast loss og bli med på en seilas i litteratur, natur og kultur med musikk som lukter sjø og diesel. Museets utstillinger er åpen før og etter arrangementet.

Publisert: Endret:

August 1928. Om bord i losskøyta «Teddy» ser Julie og Erling Tambs Norge synke i havet bak seg. Erling er skipper, Julie mannskap, og målet er å seile jorda rundt. «Verden lå åpen for oss», skriver Erling. Etter 20 000 mil forliser «Teddy», men siden legger andre ut i deres kjølvann – og skriver om det.

Reisekassen bestod av en krone og seksti øre, men været var vakkert, vinden østlig og frisk, og 'Teddy' løp avsted, sydvest til syd, med syvmilsstøvler.

Erling Tambs

Fribytterferd til fjerne farvann

I høst kommer boka Jordomseilerne. Her tar forfatter og førsteamanuensis ved UiS Magne Drangeid for seg seilernes reisebøker. Disse er en viktig del av reiselitteraturen og den maritime kulturen, men er i stor grad oversett i litteraturhistoria og er nærmest ukjente utenfor seilernes kretser.

Drangeid utforsker reisebøker fra fire norske jordomseilinger, fra 1928 til midten av 1960-årene, og noen sentrale utenlandske bøker. Han undersøker hva som driver seilas og bok, og vurderer samtidig litteraturen økokritisk. Viktige tema er frihet og risiko til havs, kvinna som jordomseiler og forfatter, forholdet mellom mennesker og dyr og de vestlige seilernes forestillinger om de innfødte.

Hvordan har det vært å forske på og skrive om jordomseilerne og deres reisebøker? Hva kan denne litteraturen lære oss i dag? Hør Magne Drangeid i samtale med Hadle Oftedal Andersen, professor ved UiS, Institutt for kultur og språk. Med seg har de rockesanger og kystseiler Jørgen Tjemsland, som bidrar med seilerens blikk og musikalske innspill.

Stavanger maritime museum møter publikum eventyrlige og spennende fortellinger om virkeligheten i og rundt havnen. Benytt anledningen til å besøke utstillingene før og etter samtalen. Museumskafeen holder også åpen. Her blir det anledning til å kjøpe tørt og vått.

Dørene åpner kl. 18. Samtale og musikk fra kl. 18.30.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Sikre deg plass ved å melde deg på. Gratisbilletter får du her.

En mann med fiskespyd sitter ytterst på en seilbåt i solnedgang

Svart-hvitt bilde av seilbåt

Ho-ho-seilasen. Bilde fra Drammen byarkiv

Mannskap og hund står rundt en stor fisk på et seilbåtdekk

Ho-ho-seilasen. Bilde fra Drammen byarkiv

En øybeboer på en knaus omgitt av geiter

Rundø jordomseiling. Foto: Carl Emil Petersen jr.

Et par urfolk med bastskjørt og blomsterkrans danser på en strand

Rundø jordomseiling. Foto: Carl Emil Petersen jr.

Bilde av bokomslag som viser en mann som står i baugen på en seilbåt

Dette arrangementet er en del av programmet under Forskningsdagene i Stavanger-regionen 2022. Forskningsdagene er en nasjonal, årlig ti dager lang festival i regi av Forskingsrådet som Universitetet i Stavanger og en rekke andre forsknings- og kunnskapsinstitusjoner i hele landet deltar i. Et viktig mål for festivalen er å skape begeistring og forståelse for forskning.