Oppførselen til kreftceller og effektiviteten av kreftmedisin

Jahn Otto Waldeland har forsvart sin doktoravhandling i petroleumsteknologi. Han har utviklet en matematisk modell som imiterer måten kreftceller oppfører seg. Modellen kan si noe om hvor effektiv cellegift vil være i det enkelte tilfelle.

Published Endret
Jahn Otto Waldeland. Foto: Privat

For å beskrive de forskjellige bidragsyterne til aggressiv kreft matematisk, har Jahn Otto Waldeland og hans forskerkolleger støttet seg på en modell som er kjent og mye brukt i petroleumsforskning.

Kjennetegn ved svulsten

– Modellen kan si en del om viktige kjennetegn ved kreftsvulsten. Dette er viktig informasjon når en skal velge hvilken behandlingsstrategi som skal tas i bruk i det enkelte tilfelle, sier han.

Modellen er bygget opp gjennom å etterligne oppførselen til kreftceller fra laboratorieforsøk. Framover er det håp om at modellen kan tas i bruk i pasientbehandling for å undersøke effekten av kreftmedisin.

Trykkberegning

I forskningsprosjektet har Waldeland spesielt hatt fokus på hvordan modellen kunne brukes til å avdekke viktige karakteristikker ved kreftsvulster og miljøet rundt dem.

Den endelige modellen har vist seg å være godt egnet til å beregne trykket og strømningsfeltet til væsken i vevet rundt kreftcellen.

Utvikling og oppførsel

– Dette spiller en avgjørende rolle for hvordan kreftsvulster oppfører og utvikler seg og for hvor effektiv cellegift vil være, forklarer Jahn Otto Waldeland.

Jahn Otto Waldeland er 28 år og kommer fra Egersund i Rogaland. Han har mastergrad i petroleumsteknologi fra Universitetet i Stavanger.

Tekst: Elin Nyberg