Fra hackaton til gjenbruksbedrift

Det har gått unna siden Co-Creators var med på Future Energy hack våren 2019. Et selskap er etablert, prototype laget, og nå testes resirkulerte blokker i Lervig park i Stavanger.

Published Sist oppdatert

Co-Creators resirkulerbare blokker
Blokkene er fleksible og flyttbare og kan endre funksjon, alt fra trening, aktivitet, hvile, spiseplass, planter, vertikal dyrkeblokk. Foto: Co-Creators.

– Konseptet vår er å bruke avkapp og avfall fra byggebransjen, og lage verdi for innbyggerne. Våre tre første prototyper av blokkene er laget av avkapp i massivtre som ellers hadde havnet på dynga, sier Gunn Kristine Notland, daglig leder i Co-Creators.

Testen er en del av Kvikktest for Smartbyen i Stavanger kommune.

Co-Creators oppstod da Gunn Kristine og Katarzyna Jakubiszyn møttes på Future Energy hack, en case-konkuranse på UiS. Så fikk de med seg Marta Obi i etterkant.

– Å være med på Future Energy hack hjalp oss med å bygge nettverk med relevante aktører som har vært til stor hjelp nå i ettertid, som Stavanger kommune, Nordic Edge, Creator Makerspace, Future Energy Hub og Unlimited Storhaug. Det var også hackatonet som førte til at Stavanger kommune oppfordret oss til å søke på Kvikktest, forteller Gunn Kristine.

Endret bruksmønster
Observasjoner før og etter at blokkene ble satt ut viser at bruksmønsteret for parken har endret seg betydelig. Innbyggerne stopper opp og oppholder seg mer i parken. Tilbakemeldingene fra innbyggerne er at dette er nytt og spennende, og noe de vil ha mer av.

Co-Creators har fått erfare at en idè og visjon ikke er like lett å utføre i praksis. Å jobbe med gjenbruk ikke var så lett. Det er likevel en viktig lærdom de ønsker å dele med andre start-ups.
– Vi måtte holde fast på visjonen vår. Vi måtte inngå kompromisser, men ikke de kompromissene som gikk ut over vår visjon og våre verdier. Det var vanskelig å finne en bedrift som kunne hjelpe oss å bygge blokkene til rett pris og innenfor vårt budsjett. Ganske sent i testen fikk vi napp hos Faber Bygg og SWECO, sier Gunn Kristine.

Neste steg for Co-Creators er å lage et ferdig produkt av prototypene. De jobber også med å få på plass et register og lager for avkapp i regionen.

Hvilke tips vil dere gi til andre som ønsker å være med på hackathon?
– Hopp i det! Selv om det kanskje kan virke litt skremmende så er det viktig å tre ut av komfortsonen sin. Dette er samarbeid på sitt beste der akademia jobber sammen bedrifter i både privat og offentlig sektor for å løse ulike problemstillinger i samfunnet, sier Gunn Kristine.

Nytt hack
Til våren planlegges nytt hackaton. Sett av helgen 12. – 14. mars. På grunn av covid19-situasjonen er det ikke avgjort om det blir fysisk eller digitalt, men hackaton blir det.

– Hackathon-helgen er de kjekkeste og travleste dagene jeg har hatt på jobb. Det var utrolig gøy å se resultatene som ble presentert av studentene etter to dager med samarbeid på tvers av sektorer og fagfelt. Det er selvfølgelig ekstra gøy at Co-Creators nå har tatt steget videre, startet egen bedrift, og nå testet ut ideen sin, sier Helleik Line Syse, prosjektkoordinator for Future Energy Hub.

Co-Creators flyttbare blokker.
Hackaton 2021
12. - 14. mars 2021.

Er du interessert? Kontakt helleik.l.syse@uis.no for mer informasjon om påmelding.