Kurs i håndsøm og reparasjon av egne klær

Tirsdag 17. oktober 2023 kl. 18:00-19:30,
Lyspæren.

Ta et håndsømkurs og lær deg kastesting, attersting, loresting og tungesting. Turi og Eleonore fra ReTuren kommer til UiS for å lære bort hvordan du tar vare på det du elsker. Helt gratis. 12 plasser. Første mann til mølla.

Publisert Sist oppdatert
Hender som syr
Lær deg tradisjonell håndsøm så kan du fikse ødelagte klær.

Den Norske Turistforening (DNT) har en ambisjon om å redusere friluftslivets fotavtrykk og ReTuren syverksted er Stavanger Turistforening sitt direkte svar på det.

Universitetet i Stavanger jobber systematisk med å redusere sitt fotavtrykk og inspirere til grønne valg og grønn livsstil. Derfor har Grønn omstilling UiS invitert ReTuren til UiS for å holde et håndsømkurs hvor du lærer de mest brukte stingene for å reparere alle typer klesplagg.

Det er kun 12 plasser på kurset. De første som melder seg på får plass. Det blir også laget en liten venteliste. Meld deg på kurset ved å sende en e-post til koordinator for Grønn omstilling UiS: Rebecca Briedis

Ta vare på klærne dine

Overforbruk, utstyrsjag og manglende kunnskap om å ta vare på og reparere klær og utstyr er en samfunnsutfordring. I 2021 brukte nordmenn 18 milliarder kroner på sport- og friluftsklær. Det er mer enn tre ganger mer enn andre europeere.

ReTuren er et omsorgsfullt syverksted som hjelper deg å ta vare på det du elsker. Vårt hovedmål er å bidra til et mer naturvennlig friluftsliv ved å gi turklær- og utstyr lengst mulig levetid. ReTuren-kurset ønsker å begeistre og inspirere gjennom nytenkende reparasjoner og redesign.

Fire enkle håndsømtyper

På dette kurset viser kursholderne Turi og Eleonore fram enkle sting. De snakker om nål, tråd og materialer og starter med å feste tråden før du får øve på 4 enkle håndsømtyper og hva de forskjellige kan brukes til.

Du lærer: kastesting, attersting, loresting og tungesting. Du får utdelt prøvelapper i bomull, ull og Gore Tex som passer til de ulike stingene, og vi viser både med illustrasjoner og med hendene steg for steg hvordan du syr. Prøvelappene kan du samle som et håndsømsbibliotek, for lett å huske tilbake. Du får også med deg hjem illustrerte instruksjonskort, nåler og litt ulik type tråd, slik at du kan øve videre med en gang og holde kunnskapen vedlike.

Arrangør og sponsor av kurset er Grønn omstilling UiS.