Disputas om håndtering av medikamenter på sykehjem

Kristian Ringsby Odberg disputerer for doktorgraden i helse og medisin 26. mai 2020. Han har forsket på håndtering av medikamenter på sykehjem.

Published Sist oppdatert
Portrett av Kristian R. Odberg
Kristian Ringsby Odberg (42) er utdannet intensivsykepleier og har en master i klinisk sykepleie. Han er universitetslektor ved NTNU Gjøvik.

Første gang publisert 13. mai 2020.

Han forvarer avhandlingen A Human Factors approach to medication administration in nursing homes.

Krevende oppgave

Håndtering av legemidler er en viktig del av helsehjelpen som ytes til mottakere av kommunale pleie- og omsorgstjenester. Håndtering av legemidler er en krevende oppgave, og over 80 prosent av feilene er knyttet til istandgjøring, tilberedning og utdeling til pasientene.

Årsaker til feil i legemiddelhåndteringen kan være handling ut fra gammel vane, dårlige rutiner eller mangel på rutiner, manglende ferdigheter eller slurv samt manglende kompetanse.

Har observert medikamenthåndtering

I sin forskning har Ringsby Odberg observert medikamenthåndtering ved to avdelinger på to sykehjem i seks måneder, totalt 140 timer. Midtveis i observasjonsperioden ble 16 av de ansatte intervjuet.

Han identifiserte 60 punkter som kan fremme og hemme en trygg medikamenthåndtering avhengig av situasjonen.

Medikamentadministreringen er preget av ulike typer avbrytelser; aktive, passive og teknologiske. De teknologiske løsningene, spesielt dokumentasjonssystemer, er ikke alltid tilpasset de oppgavene som utføres.

Sykepleieren har en sentral rolle i alle ledd av prosessen, men ledelse, kompetanse, rollefordeling og oppgavefordeling varierer. De ansatte er fleksible og tilpasningsdyktige i alle ledd av håndteringen av medikamenter. Dette kan bidra til at uhensiktsmessige måter å utføre arbeidet på, kan bli normalisert over tid og gjør at feil kan oppstå.

Forståelse for kompleksiteten

Ledelsen må forstå kompleksiteten i medikamenthåndteringsprosessen, for å finne effektive tiltak for å begrense uønskede medikamentrelaterte hendelser. Prosessmodellering benyttet i forskningen, kan operasjonaliseres på lokalt nivå og bidra til å forstå og forbedre arbeidssystemet.

Funnene kan brukes til å utarbeide retningslinjer og sjekklister for å sikre effektiv og trygg medikamentadministrering.