Hopp til hovedinnhold

Hvordan involvere etterlatte etter uønskede hendelser i helsetjensten?

En ny perspektivartikkel fra SHARE reflekterer over hvordan man kan involvere familier i undersøkelser når pasienter dør av uønskede hendelser i helsetjenesten.

Publisert: Endret:
To kvinner sitter med hendene foldet.

Hvert år dør pasienter på grunn av uønskede hendelser i helsetjenesten. Det er behov for bedre måter for å involvere familiemedlemmer i undersøkelser av slike hendelser. Denne perspektivartikkelen reflekterer over hvordan man kan tenke seg å gjøre dette og hvilken nytteverdi det kan ha.

De etterlatte har ofte inngående informasjon om pasients tilstand og reise i helsetjenesten.Involvering av etterlatte kan resultere i at undersøkelsen får nye perspektiver og et mer helhetlig bilde av hendelsen. Dette er viktig for både de involverte, men også for å forstå, lære og forebygge at slike hendelser gjentas.

Det finnes begrenset informasjon og forskning på hvordan man kan utgjøre involvering på en best mulig måte. Refleksjonene i artikkelen er relevante for både praksisfeltet som driver med undersøkelser av ulike slag, men også tilsynsmyndigheter og forskere.

Les mer

Siri Wiig m.fl. The patient died: What about involvement in the investigation process? International Journal for Quality in Health Care, 2020