Påfyll: Antibiotikaresistens – status og veien ut av uføret

Onsdag 19. mai 2021 kl. 08:15-09:00,
Zoom.

Professor Magne Sydnes kommer til Påfyll for å snakke om utfordringer med antibiotikaresistens og veien ut av utføret.

Publisert: Endret:
Magne O. Sydnes er professor ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiS.

Tenk deg en framtid der det å foreta en enkel operasjon, slik som å fjerne en føflekk, innebærer en risiko for at du skal dø. Hjerte- og kreftoperasjoner blir russisk rulett, fordi man lett kan få infeksjon i operasjonssåret og infeksjoner finnes det ingen kur for.

Hvert år dør 700.000 mennesker i en sykeseng et sted i verden, fordi antibiotika-medikamentene ikke virker. Bakteriene som truer kroppen har utviklet resistens. Bak dødstallene ligger det et mye større antall mennesker som overlevde, men da etter et lengre sykehusopphold som hadde store omkostninger, både økonomisk og ikke minst menneskelig.

Men dette kan være bare en liten forsmak på hva som venter oss. Verdens helseorganisasjon har beregnet at innen 2050 vil antibiotika-resistente bakterier ta livet av 10 millioner mennesker hvert år dersom vi ikke gjør noe drastisk.

Det blir mye opp til forskere på universitetene å finne løsninger. På Universitetet i Stavanger arbeider vi med å fremstille antibiotika basert på helt ny kjemi. Professor Magne O. Sydnes kommer til Påfyll for å fortelle oss mer om løsningen og veien ut av uføret.

Zoom-lenke:

Meeting ID: 656 3173 3592 Password: 077041

Frokostmøtene Påfyll arrangeres av Det helsevitenskapelige fakultet hver onsdag fra kl. 08:15-09:00 på Zoom eller i kantinen i Kjell Arholms hus. Det vil veksles mellom samtaler, debatter, skråblikk, humor og innlegg om helse og andre spørsmål som kan sette i gang den gode praten.