Fysiske eskamensforberedelser med digital samarbeidspartner

UiS-studenter som tar faget anatomi kjenner igjen Nils Christian Tvedt Karlsen fra digitale forelesninger laget av MedEasy, men denne gangen var han på UiS for å gjøre dem klar til eksamen.

Published Endret
Nils Christian Tvedt Karlsen gjennomførte eksamensforelesning for de fremmøtte studentene. Foto: Kleng Brekkå

Alle førsteårsstudenter på bachelor i paramedisin og bachelor i sykepleie tar faget anatomi, og samtlige var invitert til “anatomifest” i Elise Ottesen-Jensens hus for eksamensforberedelser. I den ordinære undervisningen i faget har ikke studentene fysiske forelesninger. De kombinerer lesing i en pensumbok med det digitale hjelpemiddelet MedEasy. Sistnevnte dekker alle læringsmål i faget gjennom videoforelesninger.

Fornøyd med tilbudet

En av studentene som deltok på arrangementet er sykepleierstudent Rebecca Skogland. Hun er tillitsvalgt på studiet og sitter også i Studieprogramrådet for utdanningen. Hun er veldig fornøyd med det digitale læringsverktøyet, ettersom hun synes det forenkler de faglige emnene og på denne måten gjør det lettere å forstå stoffet og dermed øker læringsutbyttet.

–  Personlig detter jeg fort ut hvis jeg leser selv, så jeg synes det er lettere å lære av å se på videoforelesningene. Dersom vi hadde hatt fysiske forelesninger hadde jeg nok imidlertid møtt opp der også, sier Skogland.

Sykepleiestudenten Rebecca Skogland fra Bryne deltok på eksamensforelesningen. Foto: Eigil Kloster Osmundsen

23-åringen har høye forventninger til Nils Christian Tvedt Karlsen fra MedEasy som står for dagens fysiske presentasjon. Årsaken til dette er at hun synes han er morsom å høre på og har sett noen videoer fra tidligere eksamensforelesninger som han har hatt. Skogland tror derfor det kan bli en underholdende måte å få repetisjon på det som de har lært tidligere.

Blir det uvant å se han fysisk sammenlignet med på PC-skjermen?

– Ja, veldig. Det er nesten litt som å se en kjendis, sier Skogland smilende.

Tester ut nye elementer

Nils Christian Tvedt Karlsen er en av tre personer som startet MedEasy. Han er per dags dato fagansvarlig lege, og har ansvar for alt fra videoer som er ute på nett til fysiske arrangementer. Mye av konseptet kommer fra egen erfaring, ettersom han brukte en tilsvarende amerikansk videolærebok på medisinstudiet. Han gleder seg også til å snakke foran alle studentene, og påpeker at det er noe av det kjekkeste han vet om. Et ekstra element i denne sammenhengen er å teste ut hva som fungerer bra:

– De som er her vet ikke at de er forsøkskaniner på nye pedagogiske triks, nye anekdoter, nye vitser og nye elementer. Det kan også hende at ikke alt fungerer like bra, men det er en del av spenningen, sier Karlsen.

Nils Kristian Tvedt Karlsen fra MedEasy holdt eksamensforelesning i faget anatomi. Foto: Ida Karoline Artman

– UiS er teknologisk fremoverlent

Han mener at det beste læringsutbyttet kommer når du lærer fra flere kilder og bruker alle sanser. En av de viktigste læringsarenaene er ifølge han nettopp auditorier på universiteter, men istedenfor å komme hit for å lære skal en komme hit for å diskutere etter at en har lært digitalt. Dette kalles for “flippet” undervisning.

– Vi synes det er veldig stas å samarbeide med UiS. Det er et teknologisk fremoverlent universitet som tør å satse på nye måter å jobbe på, lytter til studentene sine, involverer dem og får til arrangementer slik som dette i dag. Overordnet sett gjør vi dette fordi vi seriøst mener at kunnskap redder liv, noe som studentene i auditoriet også vil gjøre på sikt, avslutter Karlsen.

Tekst: Eigil Kloster Osmundsen