Hopp til hovedinnhold

Idrettsstudenter får nye valgmuligheter

Vil du hjelpe andre med å få mer ut av treningen, eller vil du vise frem friluftslivets gleder?

Publisert: Endret:

Picture of two girls sitting down in the snow.

Fra høsten kan nye idrettsstudenter ved UiS velge å spesialisere seg i enten friluftsliv eller som trener/personlig trener (PT). Med denne revisjonen av studieprogrammet for bachelor i idrettsvitenskap håper UiS å tiltrekke seg enda flere og motiverte idrettsstudenter.

- Vi ser at det er stor interesse for både trening og friluftsliv, og ønsker å tilby muligheten for å fordype seg mer i det man er mest interessert i, forteller Lars Rune Waage. Han leder Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk ved UiS.

Nordmenn er glade i friluft. Ifølge Statistisk sentralbyrå går 8 av 10 nordmenn tur i skog og fjell i løpet av et år.

- Med fordypning i friluftsliv ​​​​​​​​​​​​​​​får studentene utvikle egne ferdigheter innen ulike friluftslivsaktiviteter. Samtidig som de får teoretisk kunnskap til å bruke friluftsliv i ulike faglige sammenhenger, sier Eva Leibinger. Hun er studieprogramleder for bachelor i idrettsvitenskap. 

Hun peker på at naturen en viktig kilde til både rekreasjon og mosjon, og mener at potensialet for den norske folkehelsa i bruk av naturen er stort. 

- Med dette studietilbudet ønsker UiS å bidra til å dekke behovet for turledere, aktivitetsledere og friluftslivveiledere i flere sektorer i det norske samfunnet, forteller Leibinger.  Det gir deg også mulighet til å søke videre til studier som naturguide, eventuelt på masterprogrammer i friluftsliv/naturbasert reiseliv.

Trener/personlig trener

Med den nye spesialiseringen innenfor trener/personlig trener (PT) sklir UiS inn i en svært kort rekke av høyere utdanningsinstitusjoner i Norge som tilbyr dette. Denne fordypningen egner seg godt for studenter med ønske om å praktisere som trener på ulike nivåer og i ulike aktiviteter/idretter.

- Du lærer å legge til rette trening og aktiviteter for enkeltpersoner og grupper. Studentene lærer å utarbeide og iverksette treningsplaner for folk med ulike målsettinger i ulike deler av livsløpet, forteller Leibinger. 

Praksis vil også være en viktig del av denne spesialiseringen.

- Studentene vil ha et par dager i uka med praksis gjennom semesteret, der de får testet praktiske treningsmetoder under veiledning. Dette skjer i samarbeid med treningssenter eller idrettsklubber, avslutter Eva Leibinger.  

Etter endt utdannelse med fordypning i trener/personlig trener, kan du jobbe med idrett, trening, personlig trening innen ulike organisasjoner som idrettslag, treningssentre og offentlig idrettslig virksomhet.

Bachelorgraden i idrettsvitenskap ved UiS har en pedagogisk tilnærming i programmet, og studentene utvikler forståelse for hvordan allsidig fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv i samspill fremmer motorisk utvikling, motorisk læring og prestasjonsutvikling.  

Videre studier innen idrettsvitenskap på masternivå gir deg kvalifikasjon til å søke praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) og da du vil kunne jobbe som lektor i kroppsøving eller idrettsfag.