SAIL AWAY med Stavanger AI Lab

Stavanger AI Lab ønsker å spre kunnskap om kunstig intelligens til folket. Torsdag 16. september var det kick-off for en rekke arrangementer om teamet.

Published Endret

Trond Linjordet og Ramtin Matin. Foto: Kjersti Riiber
Trond Linjordet og Ramtin Matin i samtale om kunstig intelligens. Foto: Kjersti Riiber

Kick-off-arrangemenet (AI for dummies) trakk fullt hus på Folken, riktignok innenfor det som er tillatt av smittevernhensyn. 90 studenter møtte fram, stilte spørsmål og fikk innblikk i hva kunstig intelligens egentlig dreier seg om. Hvordan bruker man kunstig intelligens i næringslivet, og hvordan tenker man rundt temaet i akademia?

Ramtin Matin, fagleder for IT-utvikling og innovasjon i SR-Bank, fortalte hvordan SR-Bank bruker kunstig intelligens og hvilke erfaringer de har med chat-roboten Banki.

Instituttleder Tom Ryen ga studentene det store bildet av kunstig intelligens, mens doktorgradsstudent og AI Lab-koordinator Trond Linjordet gikk litt mer i dybden.

Arrangementet ble ledet av Jan Rune Holdhus som klarte å gjøre et nokså tørt og nerdete tema morsomt.

Myten om maskinene

Neste arrangement blir 7. oktober. Da får Stavanger AI Lab besøk av Morten Goodwin, forfatter av boken "AI – myten om maskinene". Fra omtalen av boken hans:

Det finnes knapt noen teknologi som er like myteomspunnet som kunstig intelligens. Dersom vi skal tro spådommene, blir vi alle snart erstattet av roboter på jobben, og utslettet av autonome våpen vi har mistet kontroll over. Det meste er heldigvis oppspinn. I dag kan kunstig intelligens finne ut av hva du kommer til å handle før du har bestemt deg, hjelpe deg til å finne en kjæreste, oppdage nye typer antibiotika, og jobbe som psykolog. Samtidig er algoritmene langt fra feilfrie. I rettssalen dømmer den afroamerikanerne strengere enn resten av befolkningen, mens andre intelligente roboter holder samtaler som hyller nazismen. Selvkjørende biler kategoriser mennesker feilaktig som plastposer – med potensielt tragiske utfall.

Boken forklarer på en oppklarende og humoristisk måte hva kunstig intelligens egentlig er, hvordan teknologien har oppstått, hva vi bruker AI til i dag, og hva som snart vil være mulig med AI. Den forklarer også hva som er fantasier: Det er for eksempel ingen som aner hvordan AI kan få noen form for bevissthet, vise noe tegn til å være levende, eller for den saks skyld ha et enkelt moralsk kompass.